הדולפין המצוי כבר פחות מצוי
27/11/2022האם הדולפין המצוי עשוי להיעלם כליל מחופי ארצנו? את השאלה הזאת הציבו במרכז מחקרם, יאלי מבורך, סטודנטית לדוקטורט בחוג לביולוגיה ימית באוניברסיטת חיפה, ועובדת ברשות הטבע והגנים ביחידה הימית, בהנחיית ד"ר אביעד שיינין וחוקרת נוספת מאוניברסטית ספנייזה ברומא.

המחקר שנערך בין השנים 2016-2021 מצא כי הדולפין המצוי, אחד משני מיני הדולפינים החיים לאורך חופי ישראל, הולך ונעלם מהנוף המקומי ונוכחותו של מין זה הצטמצמה בכ-40% בשנים האחרונות.
מהן הסיבות להיעלמות זו?
הנסיבות אינן ברורות עד הסוף אך ההשערות שעולות מהמחקר, הן פגיעה כתוצאה מהסתבכות ברשתות רפאים, זיהום באיזור הנמלים ומחלות.
נתונים מדאיגים אלו מעלים את ההשערה כי באם מגמות אלו ימשכו הדולפין המצוי עתיד להכחד כליל מחופי הים התיכון עד סוף העשור.
המחקר, שנערך על אוכלוסיית דולפינים המצויה בעיקר בין חופי אשדוד לאשקלון תיעד מדד ובדק באמצעות צילום הפרטים וזיהויים באמצעים יחודיים מצא כי מתחילת פעילות המעקב ועד תומה היתה ירידה משמעותית בכמות הדולפינים שנצפתה.
התצפית המחקרית החלה ב-2016 אז נספרו כ- 25 דולפינים ששהו בחופים באופן קבוע ועד לסוף תקופת המחקר, שנת 2021, אז ירד מספרם ל-15 בלבד. , כולם חברי אותה להקה.
עורכי המחקר החדש טוענים כי יש להגדיר מחדש את סיכון ההכחדה בו נמצא הדולפין המצוי. הגדרת סיכון ההכחדה נקבעת על ידי הארגון הבין לאומי לשימור טבע (IUCN) ועורכי המחקר סבורים כי שינוי ההגדרה הנוכחית והתאמתה למצב בשטח יסייעו בקבלת החלטות ובזירוז פעולות לשיקום ואישוש אוכלוסיות הדולפינים המצויים בים התיכון הישראלי
אחת הפעולות שרשות הטבע והגנים פועלת נמרצות לקדם היא הכרזת שמורות טבע ימיות, אלו למעשה שטחים ימיים מוגנים שבהם ערכי טבע החיים בים ואסור לפגוע בהם. הקמת שמורות אלו והכרזתן מהווה מעין עיר מקלט לאוכלוסיות ימיות העומדות בפני סכנת הכחדה או איום חמור לאוכלוסיה ומשפיעה לטובה על הסביבה הימית כולה.
אחד מאזורי המחיה החשובים של הדולפין המצוי נמצא בתהליכי הכרזה כשמורה, "אבטח", ומחקר כזה מסייע בקידום הפיכת איזורי מחיה כגון אלו לשמורת טבע ימית.
יאלי מבורך: "המאמר הוא בעקבות עבודת המאסטר שלי, על הדנימיקה של אוכלוסיות הדולפינים בים התיכון. בחרנו להשקיע בפרסום של החלק של הדולפין המצוי בגלל שהם נעלמים מהאזור בקצב יחסית מהיר. בשביל להעלות את המודעות למצב עשינו הערכה מחודשת של סטטוס השימור שלהם לפי המודל של הIUCN וראינו שהם מתאימים להיות מוגדרים כ critically endangered.
התפוצה של המין הזה פחתה באופן משמעותי מאוד בעשורים האחרונים בכל הים התיכון וכיום יש רק אוכלוסיות בודדות קטנות מאוד ומפוזרות. אחת מהן זה שלנו וחשוב מאוד לשמור עליהם ולהבין מה פוגע בהם כדי למנוע היעלמות שלהם מים התיכון בכלל"
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות