האח הגדול של בעלי החיים

22/01/2019

מלך העופות מגיע למסך הקרוב לידיכם. מצלמות רשות הטבע והגנים יעקבו בשידור חי 24/7 אחר עולמם המרתק של זוג נשרים בנגב, ויספקו הצצה נדירה לחיים בקן המשפחתי.

נשר בתעופה
נשר בתעופה, צילום דותן רותם

לראשונה בישראל, כל אחד מאתנו יכול לחזות בשידור חי מהטבע הישר ממקום מושבו. בשביל שנוכל להכיר וללמוד מקרוב על עולם של הנשרים, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, פרסו בנגב מצלמות העוקבות אחרי חייו של זוג נשרים, שבקרוב אמורים להפוך להורים.

זוג הנשרים הטילו את ביצתם היחידה בסוף חודש דצמבר. המצלמות של "עופות דורסים בשידור חי" ישדרו בלייב מקן הנשרים ויתעדו את הפיכתם למשפחה – מהדגירה על הביצה, דרך הבקיעה, הטיפול בגוזל ועד אשר הוא יפרוס כנפיים וילמד לעוף לבד.

אוכלי הפגרים הללו, שגרים במרחבים הפראיים של ישראל, רגישים מאוד להפרעות בקינון. כמו עופות דורסים גדולים אחרים, גם הנשרים עלולים לנטוש את הקן בעקבות קרבה מיותרת אלי. נטישה כזו מהווה פגיעה חמורה בטבע המוגן ועברה על החוק, ויתרה מזאת, היא מחריפה את מצבם העגום של הנשרים בארצנו, אשר נתונים לסכנת הכחדה. ישנה חשיבות רבה לשמירת מרחק של מאות מטרים מקיני עופות דורסים.

"מדובר בפרויקט מרגש שקורם עור וגידים לראשונה סביב דגירת נשרים, בזכות מאמצים ומשאבים רבים שמשקיעים השותפים לפרויקט", מדגיש אוהדה הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים. "בזכות פרויקט זה נוכל ללמוד עוד הרבה על עולמם של הנשרים במהלך הקינון, וכן לקדם הסברה חשובה בקרב הציבור הרחב. אנו מזמינים את הציבור הרחב לרבות מורים ותלמידים להיכנס ללינק שבאתר ולצפות בשידור חי ומיוחד בקינון".

איך עושים צילומי לייב מהטבע?

השידור החי מהקן מועבר בעזרת מצלמות Online מיוחדות המצלמות באיכות גבוהה. פרויקט השידור החי בסיועם של "קרן שמירת הטבע והמורשת" ו"פורשים כנף". כרגע השידור נעשה בשעות היום בלבד, אך בהמשך נוכל לחזות בנשרים ובכל מהלך הקינון 24 שעות בימימה.

אנחנו מתרגשים לפתוח את השידור החי ומזמינים את כולכם להתרגש ולעקוב אתנו אחרי חייהם המרגשים של העופות הדורסים המקננים בישראל ומאחלים לזוג הנשרים שלנו הצלחה רבה בקינון וגידול נוח.

יש נשר בשמים?

הנשרים נחשבים ל"סניטרים של הטבע", המסייעים לסביבה ב"חיסול" פגרים ובכך מונעים הפצת מחלות שונות. לכן, הם מהווים חוליה חשובה ובעלת תפקיד מרכזי במערכת הטבעית וישנה חשיבות מכרעת לשמירה על קיומם. אך למרבה הצער מלך העופות נמצא בסכנת הכחדה חמורה בישראל.

סכנת הכחדה חמורה

לפי הסקרים, מספר הנשרים בישראל מקום המדינה ועד היום ירדה בצורה מדאיגה. עד לשנות ה-50 של המאה הקודמת מאות נשרים קיננו בהרים ובמצוקים בישראל – ממורדות החרמון ועד להרי אילת. בתחילת שנות האלפיים המספר ירד ל- 120 זוגות, וכיום מעריכים כי מספר הזוגות הוא כ- 50 בלבד.

הסיבות לירידה קשורות קשר הדוק לפעילות האדם, כאשר הגורם העיקרי הוא הרעלות. שימוש נרחב ובלתי מבוקר בחומרי הדברה גורמים לתמותה המונית של נשרים הניזונים מפגריהם של בעלי חיים או בולעים את הפיתיון המורעל ומורעלים אף הם. הגורמים האחרים הם התחשמלות מעמידה על קווי מתח גבוה, ציד, הפרעות אדם לקינון וכן שינוי ייעודם של שטחים טבעיים ליישובים בנויים, לשטחי חקלאות ולאזורי תעשייה.

פרויקט שימור הנשרים בישראל הוגדר כפרויקט לאומי ורשות הטבע והגנים משקיעה מאמצים רבים כדי לשנות את המצב המדאיג. בזכות מאמצים אלו לאישוש אוכלוסיית הנשרים, עדין שורדים נשרים בישראל, אם כי מספרם עדיין נמוך מהרצוי ולכן לא תמה מלאכתנו ונמשיך לעמול עבור שימור והגדלת אוכלוסיית הנשרים בארץ.