להגן על החוחיות- מסייעים במיגור ציד החוחיות

19/07/2018

החוחית היא חיית בר מוגנת והחוק אוסר לצוד אותה, לסחור בה או להחזיקה. עם זאת, בזכות שירתה הייחודית, היקף תופעת הציד שלה חוצה מגזרים והסחר בה נרחב.
פקחי רשות הטבע והגנים בכל הארץ, פועלים לאתר חוחיות בשבייה ואנשים המחזיקים חוחיות בבתיהם שלא כחוק. מבצעי האכיפה והלכידה נעשים לעיתים קרובות בשיתוף שוטרי משטרת ישראל וגורמי אכיפה אחרים.


חוחית
חוחית, חוחית - צילם איל ברטוב

בית משפט השלום בטבריה שלח לשנת מאסר בפועל תושב כפר יאסיף בשל ציד חוחיות סדרתי. האיש נלכד "על חם" ב- 2015, על ידי פקחי רשות הטבע והגנים, כאשר עסק בציד חוחיות בירדן ההררי באמצעות רשת קופצת ורשת משיכה.

 

החוחית: זיהוי מהיר

 את החוחית, ציפור שיר יפהפייה ומרשימה ממשפחת הפרושיים, ניתן לראות ברחבי הארץ: בדרום ובמרכז, בגליל וברמת הגולן. כיום היא נפוצה פחות מבעבר, ככל הנראה בשל ציד וסחר בלתי חוקיים.

הפרט הבוגר מתאפיין בפנים בצבע אדום עז, בכנפיים בצבעי שחור וצהוב ובזנב שחור. אורכו 14-12 ס"מ, מוטת כנפיו 25-20 ס"מ ומשקלו 20-15 גרם.

תופעת הציד והסחר הלא חוקיים בחוחיות

החוחית היא חיית בר מוגנת והחוק אוסר לצוד אותה, לסחור בה או להחזיקה. עם זאת, בזכות שירתה הייחודית, היקף תופעת ציד החוחיות והסחר בהן נרחב למדיי, ונעשה בכל רחבי הארץ.

התופעה חוצת מגזרים, והיא נעשית לא רק בטבע המרוחק אלא גם בתוך חצרות בתים, בגנים ציבוריים, בבתי קברות ובמקומות אחרים.

לכידת החוחית גורמת לציפור לחץ ניכר ולעיתים היא נפצעת או מתה בייסורים. תופעה אחרת היא הכלאתה עם קנרית, אף היא ממשפחת הפרושיים. הציפור המתקבלת מן ההכלאה מכונה בערבית "בנדוק" (ממזר) והיא מבוקשת במזרח ירושלים ובכפרי הסביבה.

ציידי החוחיות נוקטים ארבע שיטות לכידה עיקריות:

  1. רשתות משיכה הנפרסות בשטח: בשיטה זו הציידים משתמשים לעיתים ברמקולים. הרמקולים מוטמנים בקרקע ובוקעים מהם ציוצי חוחיות, והציוצים מושכים אליהם את החוחיות. דרכים אחרות למשיכתן לרשתות המשיכה הן פיזור מזון לציפורים והצבת פיתיון בדמות חוחית לכודה שרגליה קשורות.
  2. רשת ערפל: הציידים פורסים רשת כמעט בלתי נראית המהווה מלכודת שאינה מבחינה בין מין למין, כלומר נתפסים בה גם בעלי כנף ממינים אחרים, והציידים ממיתים ומשליכים אותם. לפעמים רשתות מסוג זה ננטשות בשטח וציפורים ממשיכות להילכד בהן ללא הפסק ולגווע בייסורים.
  3. הדבקה: הציידים מורחים דבק על ברזי צינורות השקיה. שיטה זו מנצלת את הגעת הציפורים למקורות מים, וגם היא שיטת לכידה שאינה מבחינה בין מין למין.
  4. חמיסת קינים: הציידים עוקבים אחר חוחיות בוגרות, מאתרים קינים וגוזלים את הגוזלים מתוך הקן.

כדאי לדעת:

בימי האביב והקיץ נרשמים מקרים רבים יותר של ציד חוחיות מהסיבות הבאות:

  • הגוזלים בוקעים ועבריינים גוזלים אותם.
  • פרטים צעירים עוזבים את הקן ונחשפים למלכודות.
  • החוחיות נמשכות למקורות מים מלאכותיים (צינורות השקיה, ברזים) כיוון שמקורות המים הטבעיים מצטמצמים, ושם אורבים להן ציידים.

מבצעי אכיפה כלל ארציים

פקחי רשות הטבע והגנים פועלים לאתר חוחיות בשבייה ואנשים המחזיקים חוחיות בבתיהם שלא כחוק. מבצעי האכיפה והלכידה נעשים לעיתים קרובות בשיתוף שוטרי משטרת ישראל ומשמר הגבול וכן בשיתוף בקרים במעברי גבול יבשתיים (לאיתור הברחות) וגורמי אכיפה אחרים. רשות הטבע והגנים פועלת להגשת כתבי אישום נגד מפרי החוק במטרה לצמצם את התופעה ולמגרה.

כיצד תוכלו לסייע במניעת ציד חוחיות וסחר בלתי חוקי?

בזכות צבעיה הייחודיים והעזים של החוחית קל למדיי לזהותה – בין במסלול הטיול בין בעיר או בפאתי יישובים.

לא אחת עוברי אורח, שכנים ואף בני משפחה עדים לציד, לסחר ולהחזקה של חוחיות וכלל אינם מודעים שזו עבירה על החוק. אנו מזמינים אתכם להכיר את מאפייניה הבולטים של ציפור שיר מרשימה זו ואת שיטות הלכידה העיקריות.

נתקלתם בעבירת ציד, בהחזקת החוחיות או בסחר בלתי חוקי בהן? דווחו לנו: רשות הטבע והגנים, טלפון 3639*