העבר מתעורר לחיים בגן לאומי בית גוברין
01/08/2021"עיר בני החורין" בגן לאומי בית גוברין זוכה בחיים חדשים בזכות אמצעי המחשה יצירתיים. צאו למסע בזמן ולחוויה בלתי נשכחת בין גלדיאטורים קשוחים, רומאים נהנתנים וצלבנים חמורי סבר.

עד כמה יכול אתר ארכאולוגי דומם לרגש, לסקרן, להעניק חוויה משמעותית וגם חדוות גילוי מסעירה? בואו לגלות בעצמכם.
במתחם הצפוני של גן לאומי בית גוברין, המכונה עיר בני החורין, הותקנו אמצעי המחשה, מקוריים וגדושי השראה. עליהם נוספו שלטי הסבר והם מבארים למטיילים את סיפורו של המקום בדרכים חדשניות ומהנות והופכים את הביקור בו למסע מרתק בזמן.
לחקור את העיר
המסלול הקליל באתר עובר במוקדי העניין העיקריים של עיר בני החורין, שהפכה לעיר רומית חשובה לאחר ששכך מרד בר כוכבא (135-132 לספירה). השביל נמתח משער הכניסה ויוביל אתכם לאמפיתאטרון הרומי. גשרון מודרני יוביל אתכם אל היציעים, ושם כבר תצפה לכם הפתעה מרגשת. אחרי שתתפסו את מקומותיכם על אחד המושבים בחנו בקפידה את זירת הקרב ותראו שאתם מוקפים דמויות מאוירות – ערב-רב של רומאים במיטב מחלצותיהם – והן יכניסו אתכם לאווירת המתח לקראת קרבות הגלדיאטורים.

מומלץ לטפס למושבים העליונים ולהשקיף ממעל על תפארת העבר – על האמפיתאטרון עצמו, שתוכנן ל-3,500 צופים, ועל העיר כולה. פרט מעניין: האמפיתאטרון נחשף כמעט בשלמותו ולכן הוא ממצא אדריכלי וארכאולוגי יחיד מסוגו באזורנו, והיחיד בישראל שפתוח לציבור. אם תביטו קדימה תבחינו מולכם במרפסת המורמים מעם, ואם תסתכלו ממש טוב אולי תגלו גם את הנציב הרומי חורץ באגודלו את גורלו של לוחם שרוע על הרצפה (אבל תתאמצו, לא כל אחד רואה זאת).
מהיציע יורדים למסדרון. בחלקו המערבי חבוי חדר פולחן קטן ששירת את המתמודדים בקרבות. גרם מדרגות ומנהרה מובילים למטה, אל מערך קמרונות תת-קרקעי. כאן המתינו הגלדיאטורים ובעלי החיים לפני צאתם לזירה הגועשת. המסע שלכם בזמן ייעשה לצד דמויות רומיות, בהן גם גלדיאטורים מונצחים בכמה אופנים, למשל ברצועות קומיקס תלויות על אבני החומה הקדומות.
הביקור באמפיתאטרון עורר בכם ובילדים התרגשות רבה בוודאי, ולא בכדי. לאחר שתסיימו לחקור אותו צאו מהמבנה וחצו את גשר העץ שליד המגדל המתומן למחצה בפינה הדרומית-מערבית של חומת המבצר. הדרך תוביל אתכם לכנסייה צלבנית. קירה הצפוני נושק לחומת מבצר צלבני הבנוי על יסודות בית מרחץ רומי, ובתוכה אולם ושתי סיטראות. תוכלו להבחין בערב-רב של פריטי בניין – מרצפות, עמודים, כותרות – שנמצאו באזור ושימשו את הצלבנים לבניית הכנסייה. עלו לתצפית שבמקום כדי להשקיף על האמפיתאטרון ועל שרידי בית המרחץ. מכאן נראה שהתקופות ההיסטוריות מתמזגות זו בזו. מומלץ לקרוא בעיון את שלטי ההסבר החדשים המבארים את תולדות המקום. זהו שיעור היסטוריה מרתק גם לקטנטנים.
לעורר את החוויה
כאמור, הסיור בעיר בני החורין יחשוף אתכם לא רק לשרידים דוממים מן העבר אלא גם לאמצעי המחשה חדשים במגוון רחב, בהם דמויות של חיילים רומאים, סרגלי זמן צבעוניים, מתקן-משחק ללימוד ספרות רומיות ואיורי-שחזור של מוקדי עניין שונים – מסעודה צלבנית טיפוסית עד הוויי בית המרחץ.

לא רק העבר הרחוק מתעורר כאן לחיים אלא גם הדרכים הייחודיות לחשיפתו. כך למשל תגלו על אחת הגבעות דמויות של ארכאולוגים נמרצים עסוקים במלאכת החפירה, ולידן שלטים מאירי עיניים המבארים את מהות החפירות הארכאולוגיות וכיצד הן נעשות.
איך מגיעים? הכניסה לעיר הצפונית סמוכה לתחנת הדלק שליד קיבוץ בית גוברין (כביש 35). אורך המסלול כקילומטר.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים