מצאנו גוזל, פרחון או אפרוח שנראה נטוש – מה נעשה?
28/03/2023האם מותר להחזיר גוזל נטוש לקן? מה עושים אם הגוזל פצוע? ומדוע לפעמים עדיף לא לעשות דבר? המדריך המלא לפעולה

מצורף כאן המדריך המלא לטיפול בגוזל נטוש >>
- הגוזל בוקע מהביצה כשהוא עירום ועיניו עצומות (למשל בולבול, דוכיפת). הוא נשאר בקן (למשל על עץ, שיח או אדן החלון) עד שמצמיח נוצות, ובזמן הזה הוריו דואגים לו למזון ומחממים אותו באמצעות חום גופם.
- הפרחון הוא גוזל מתבגר ומנוצה. בשלב הפריחה מהקן הוא תלוי בהוריו שמאכילים אותו ומשגיחים עליו בזמן שהוא מתאמן בתעופה, עד שיגיע לעצמאות.
- האפרוח בוקע מהביצה כשהוא מכוסה פלומה ועיניו פקוחות (למשל סיקסק, כרוון, חוגלה, ברווזים למיניהם). עם הבקיעה הוא עוזב את הקן הממוקם בגומה על הקרקע (למשל בשטח פתוח, על אי תנועה, מתחת לעץ או בקרבת מאגרי מים) ונשאר צמוד להוריו שמשגיחים עליו ודואגים לו למזון עד שיגיע לעצמאות.
מתי נתערב?
- מצאנו גוזל בריא וחיוני על הקרקע: נחפש את הקן, נניח אותו בתוכו ונתרחק מהמקום כדי לאפשר להוריו לשוב ולטפל בו. נתצפת (עד חצי שעה) מרחוק כדי לוודא שההורים אכן חוזרים לטפל בגוזל.
- לא מצאנו את הקן / הקן הרוס: נתקין קן מלאכותי בקופסת נעליים או בתיבה מרופדת בבד ובזרדים ונניח אותו בגובה, בקרבת המקום בו נמצא הגוזל ובאופן מוגן (מסכנה או משמש). נעשה זאת מיידית ובמרחק שמיעה מן ההורים. נתצפת מרחוק כדי לוודא שההורים אכן חוזרים לטפל בגוזל.
- מצאנו פרחון בריא וחיוני על הקרקע: נעביר אותו למקום גבוה וכך נמזער את הסכנות האורבות לו. נתצפת מרחוק כדי לוודא שההורים חוברים אליו.
- מצאנו אפרוח בריא וחיוני, משוטט כשהוא חשוף לסכנה (חתולים, תנועה סואנת):
נעביר אותו למקום קרוב ובטוח ונתצפת מרחוק עד שהוא חובר להוריו.
אז מתי בכל זאת ניצור קשר עם רשות הטבע והגנים?
אם הגוזל, הפרחון או האפרוח פצוע או שאינו חיוני, נניח אותו בקופסה שהכנו מבעוד מועד עם מצע בד בתחתיתה ועם חורים לאוויר, נסגור אותה, ונשים אותה במקום נעים ושקט. נעביר אותו לבית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן או אם אין באפשרותנו לעשות זאת, נתקשר למוקד רשות הטבע והגנים 3639* לסיוע נוסף.
הידעת?
- האכלה או השקיה ללא הדרכה מגורם מקצועי עלולה לגרום לחנק ולמוות בייסורים של הגוזל / פרחון / אפרוח.
- חשיפה שלא לצורך לבני אדם תגרום להחתמה של הגוזל / פרחון / אפרוח (התרגלות לבני אדם), ותפגע בכושרו לשרוד בטבע בבגרותו.
חשוב לדעת: בית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן אינו מטפל במינים שאינם מוגנים ע"פ חוק וכן במינים פולשים, מזיקים ומתפרצים, כגון: יונת בית, חיות משק, יאורית מצרית, עורב, דררה, מיינה, אנפית בקר ודרור, או בחיות כלוב שברחו לבעליהן ונמצאות בטבע, כגון תוכים. אם יש ספק בזיהוי, התקשרו למוקד רשות הטבע והגנים 3639* לקבלת הנחיות.
אנא זכרו: מקומן של חיות הבר הוא בטבע ואחזקתן ללא היתר נחשבת לעבירה חמורה.
לדיווח על חיות בר פגועות יש לפנות למוקד רשות הטבע והגנים, בטלפון 3639*






אולי יעניין אותך גם
קטגוריות