צפו בקרב צבועים מפוספסים

16/11/2022

תיעוד מיוחד ולא שגרתי של מפגש שני צבועים במפגש בשמורת הטבע תל קריות. נבחנת האפשרות כי מדובר בתיעוד נדיר של חיזור.

צבוע במדבר יהודה
צילום: גמיל אלטרש רשות הטבע והגנים

דודו זכאי פקח רשות הטבע והגנים:
״בתיעוד בסרטון נראה כאילו בדובר בהתקבצות של צבועים ועושה רושם שזה טבעם בדרך קבע אך לא כך הדבר. צבועים מפוספסים כאלה השוכנים בארץ ישראל ובניגוד לצבועים נקודים שמצויים באפריקה , הינם בעלי חיים יחידאים, מרבית חייהם יבלו עם עצמם.
לכן כשפוגשים ביותר מפרט אחד בטבע, כמו שרואים בסרטון, אזי שמדובר בתצפית לא שגרתית.

התיעוד המיוחד והלא שגרתי הזה תועד על ידי מתנדב רשות הטבע והגנים עיסא אבו יונס בשמורת הטבע תל קריות.

צבועים מפוספסים נפגשים יחד בעת חיזור והזדווגות, כאשר פגר נמצא בשטח או מקור מים אז באופן אקראי סביר שיגיעו אליו מספר צבועים בעת ובעונה אחת. אפשרות נוספת היא כשאם מגדלת גורים, וכשהגורים מספיק גדולים הם לפעמים משוטטים יחד.

מלבד הסיטואציות הללו צבועים מפוספסים ינהלו את חייהם לבד עם עצמם.

חשוב להדגיש שלמרות שהצבוע שלנו נמנה על קבוצת הטורפים, הוא אינו ממש טורף אלא יותר אוכל נבלות. במילים אחרות הוא הסניטר של הטבע ולאחרונה גם הפך במקומות מסויימים להיות הסניטר שלנו. בשנים האחרונות יותר ויותר צבועים נכנסים למקומות ישוב ולערים בהם חיים בני אנוש, התופעה קשורה לחלוטין עם הצע מזון שאנו מספקים להם באמצעות סניטציה ירודה , גישה קלה ונוחה לפחי אשפה ולמזון המפוזר לחתולי רחוב. כל עוד נוכחות ״הארוחות חינם״ הללו תמשכנה, יותר ויותר צבועים וחיות בר אחרות יהיו חלק מהנוף הערוני שלנו לטוב ולרע. עוד ראוי לציין כי צבועים לא מהווים איום לבני אדם כל עוד מותירים להם אפשרות לברוח, אך צריך לזכור שככל שעובר הזמן הם הופכים לחסרי פחד מעצם העובדה שבני אנוש הפכו חלק מהנוף והשגרה שלהם ולכן הם מרשים לעצמם להתקרב אלנו ולא לברוח וכבר קיים דור צבועים שנולדו בנוף ערוני שאנחנו חלק מנוף ינקותם.

ברשות הטבע והגנים מציינים כי הצבוע המפוספס הינו המין היחיד בארץ ממשפחת הצבועיים גדול הטורפים היבשתיים בישראל. משקלו כ-35 ק"ג בממוצע. הצבועים הם פעילי לילה. נראה שהאם היא האחראית העיקרית לגידול הגורים, והם נמצאים עימה לעיתים עד גיל שנה וייתכן אף יותר. הצבועים מקיימים תקשורת עם פרטים אחרים באמצעות הסתמרות שיער הרעמה והזנב, בתקשורת כימית באמצעות בלוטת ריח שבעזרתה הם מסמנים נקודות בשטח, ובתקשורת קולית. צבועים יכולים לכסות מרחקים עצומים בהליכה.

על פי הערכות איגוד שמירת הטבע העולמי ( (IUCN, מספר הצבועים המפוספסים בעולם עומד על פחות מ-10,000 פרטים והאוכלוסייה הכוללת מוגדרת במגמת ירידה. במזרח התיכון מצבו מוגדר בדרגת סיכון חמורה אף יותר.

האזינו לפודקאסט בנושא צבועים:

 

 

קטגוריות