סיור בחומות ירושלים - בעקבות תהילים פרק נא'
10/05/2021אין מתאים מחודש אייר, לכבוד יום ירושלים, לסייר לאורך חומותיה של העיר שחוברה לה יחדיו, כולל הטיילת בהר ציון, שנחנכה בשנת 2017.

בספר תהילים פרק נ"א, אנו מוצאים את דוד המלך ננזף ע"י נתן הנביא, בפרשת בת שבע. במהלך בקשת הסליחה של דוד המלך ומול האמירה, כי זבחים ועולות אינם לרצונו של ריבון העולם, מציין משורר תהילים את בנין חומות ירושלים והטבת ציון כרצון האל – "הֵיטִיבָה בִרְצוֹנְךָ אֶת צִיּוֹן תִּבְנֶה חוֹמוֹת יְרוּשָׁלִָם" (פסוק כ').
ציון הינו אחד משמותיה המקראיים של ירושלים. במהלך הדורות, התקבע השם "הר ציון" לגבעה המערבית – בדרומה של העיר העתיקה.
נצא הפעם לסיור סיבובי על גבי חומות ירושלים ולמרגלותיהן, בקטע משער יפו ומגדל דוד ועד שער ציון ומשם, במורד הטיילת החדשה, לאזור בריכת הסולטן.
במהלך הסיור, על חומת העיר העתיקה (הנוכחית העות'מנית), נוכל להתרשם ולחזות בטובה של ציון, הן הקדומה והן העיר שחוברה לה יחדיו. רצף התקופות בהן נחזה במהלך הסיור, מתחיל בתקופת בית ראשון, נמשך לבית שני, התקופה הביזנטית, הערבית, העות'מנית ועד העת החדשה.
במהלך קרבות מלחמת השחרור, נופלת העיר העתיקה בידי הצבא הירדני וירושלים מחולקת בקו התפר. שטח בריכת הסולטן וגן טדי, המשתרע למרגלות החומה המערבית, היה חלק משטח ההפקר שבין העיר העתיקה הירדנית לשכונות ממילא וימין משה.
בתחילת ההליכה, מדרום למגדל דויד, עוברים אנו מעל מבנה אורוות הקישלה, ששימש כבית מעצר מנדטורי, בו נעצרו התוקעים בשופר ברחבת הכותל במוצאי יום הכיפורים. בבסיס האולם נמצאו יסודות חומות ירושלים מימי סוף בית ראשון. קו החומה הנוכחי שנבנה במאה ה- 16 ע"י הסולטן סולימאן המפואר, מצוי על שרידים מהתקופות בית שני והביזנטית.
בהמשך ההליכה, נצפה מערבה, לעיר ההיסטורית שהתחדשה עם היציאה מהחומות, בסוף המאה ה- 19, אזור ימין משה, בריכת הסולטן ומשכנות שאננים, מסמל יותר מכל את "הטיבה ברצונך את ציון". השטח השומם ממערב לעיר הקדומה, הפך במהלך השנים לפנינת יופי, המצויה בליבו של גן לאומי סובב חומות ירושלים.
עם הגעתנו לפינת החומה הדרום- מערבית, ראוי להיזכר בתמונת העמדה הירדנית, שסימלה יותר מכל את העיר החצויה בן מלחמת השחרור ואשר פירוקה ע"י חילי צהל, עם שחרור העיר, סימל את העיר שחוברה לה יחדיו.
עם ירידתנו במגדל שער ציון, תוך מבט על האלמנטים הארכיטקטוניים המפארים אותו, נוכל לראות את פגיעות הכדורים הרבות בשטחו החיצוני של השער. זו היא עדות לניסיון הנואש לחבור אל לוחמי הרובע היהודי הנצור ימים ספורים לפני נפילתו במלחמת השחרור. מהשער, נפנה דרומה למצפור החלונות ומשם נרד בטיילת הר ציון – לחצו כאן, היא תוביל אותנו מעל נופו המדהים והמתחדש של גיא בן הינום לצומת בריכת הסולטן.
אין מקום ראוי יותר ממסלול זה, כדי להתפעם מתהליך הפיכת התופת המקראית בגיא בן הינום, שהמשיכה בתפקידה כשטח הפקר ואתר פסולת בלב העיר לאזור מוריק ומשוקם, כחלק ממסלול הטיילות והמורשת המקיף את ירושלים הקדומה במסגרת שביל ירושלים, שנהגה, תוכנן ובוצע על ידי רשות הטבע והגנים.

קישורים מומלצים להעמקה והוספות:
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים