צב ים נדיר ניצל לאחר שכמעט בלע בשוגג קרס דייגים
23/10/2021בעומק הים' ביום שבת 23.10.2021 בצלילה חופשית' זיהה פקח רשות הטבע והגנים צב בעומק 18 מטר שנראה כי הוא במצוקה.

עומרי עומסי פקח יחידה ימית במרחב אילת ברשות הטבע והגנים:
״יצאתי לאימון צלילה חופשית ביום שבת בבוקר ופתאום ראיתי צב ים ממין קרני שכידוע הוא צב בסכנת הכחדה חמורה באילת אוכל דג מירנון מטבעוני. אני תמיד שמח לתעד בעלי חיים במפרץ אילת, במיוחד כשידוע לי שמדובר בבעל חיים הנחשב נדיר כצב קרני. סיימתי את הצלילה וכשעליתי למעלה לנשום אוויר התבוננתי בתמונה ראיתי שמשהוא מחובר לפה שלו. חשדתי שיש כאן בעיה. צללתי שוב על מנת לבדוק את מצב הצב. להפתעתי ראיתי כי הדג אותו הצב מנסה לאכול מחובר לקרס דייגים שנתפס בפה שלו וכל גופו מלופף בחוטי דיג וציוד נוסף. הבנתי שאני צריך לחלץ את הקרס מהפה ולשחרר את הצב. לאחר שעליתי לנשום אוויר ירדתי שוב אל הצב ובפעולה מתחת למים הצלחתי להוציא את הקרס והחוט מפיו. מדובר בפעולה מקצועית שאני מוכשר לבצע אותה במסגרת תפקידי ואין לבצע אותה עצמאית. המון תודה לחוקרת עשבי הים נטע לי ליפקין שהייתה שם רוב הזמן כדי להיות צוללת בטיחות ואבטח אותי.
לשמחתי הקרס יצא מהפה. שחררתי את הקרס והחוטים מדג המירנון והחזרתי את פגר הדג לקרקעית, לשמחתי ראיתי שהצב ממשיך חוזר לאכול אותו הפעם בביטחה״.

לא מדובר פה בסיפור בדים, אלא במערכה נוספת במלחמתם של צבי הים בציוד הדיג. הדייג שלכד את המירנון המטבעוני שחרר אותו לים עם הקרס.
קרסי דיג הם אחד מגורמי הפגיעה העיקריים בצבי הים באזורינו. צבים נתפסים בחכות ובקרסי הדיג המחוברים לכבל סטטי. היות וגם הצבים נמשכים אל הפיתיון ונושכים אותו – אבל אותו פיתיון הרי מחובר לקרס, וברגע שהצבים תופסים את הפיתיון הם בעצם בולעים יחד איתו את חוד הקרס. הקרס עלול להיתקע בעומק הושט של הצב ולחורר את המבנים השונים של מערכת העיכול שלו.
מלבד הסכנה הנובעת מהקרס שנבלע, גם חוט הדיג מאיים על הצבים, שכן הוא עלול סביב הגפיים והצוואר שלהם ולגרום לנמק ואף לחנק. יתרה מזאת, הצב עלול לבלוע את חוט הדיג עצמו, מכיוון שהחוט מחובר לקרס שנעוץ בוושט או בגרון של הצב. חוט הדיג לא יכול לעבור בשלמותו דרך מערכת העיכול ועלול לגרום למותו של הצב.

שימו לב:
רשות הטבע והגנים מבקשת מאזרחים שמצאו צבי ים במצוקה שהסתבכו בפסולת – לא לשחרר אותם באופן עצמאי. הסרת החוטים החוסמים את זרימת הדם על ידי גורמים לא מוסמכים עלולה לחרוץ את דינו של הצב ולהביא למותו. הרעלים והחיידקים שהצטברו ברקמה החסומה מתפשטים עם זרם הדם המתחדש אל הגוף ומסכנים את בעל החיים.
ואם הצב כן שוחרר מהחוטים החוסמים בשטח – חשוב לא להחזירו לים, אלא ליצור קשר עם מרכז ההצלה באמצעות מוקד רשות הטבע והגנים 3639*.
צב הים הקרני הינו מין של צב הנמצא בסכנת הכחדה חמורה, הצב הקני הינו צב טורף הניזון מאלמוגים רכים ופגרי בעלי חיים שונים, בשטח ישראל במפרץ ידוע לנו על כ 14 פרטים קבועים. פגיעה בצב בודד עלולה להוות פגיעה קשה באחוזי האוכלוסיה.

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים