עדכונים מהשטח: כלבת הים הנזירית ממשיכה לנוע צפונה
26/05/2023לאחר שעלתה לחוף באזור השרון ושהתה בו את הלילה, יוליה כלבת הים הנזירית חזרה לים

אמש (חמישי 25.5) עלתה יוליה לחוף באיזור השרון למשך הלילה, פקחי רשות הטבע והגנים ומתנדבים שמרו עליה. הבוקר לאחר מנוחה חזרה יוליה לים ונצפתה הבוקר שוב בחופי השרון לפרק זמן קצר.
בשלב זה יוליה חזרה לים.
פקחי היחידה הימית ברשות הטבע והגנים ומתנדבי דלפיס סורקים כעת את החופים במטרה לבדוק האם יוליה מופיעה שוב, במטרה לשמור עליה.

עדכון מיום חמישי 18.5
כלבת הים יוליה באזור צפון תל אביב
בעקבות כמה דיווחים שהתקבלו החל מהשעה 10:40, על תצפיות של כלבת הים יוליה באזור תל אביב פקחי רשות הטבע והגנים קפצו למקום ומתנדבי דלפיס החלו בביצוע סריקות באזור במטרה לזהות את מיקומה ומצבה של יוליה.
הדיווח הראשון התקבל בשעה 10:40, אז נצפתה כלבת הים יוליה באזור חוף הצוק הדרומי של תל אביב. לדברי שרון אריאלי, שראתה אותה, כלבת הים ניסתה לעלות לחוף, אך הוברחה מהמקום על ידי מתרחצים.
המציל במקום אמר: "ראיתי אותה. היא נכנסה לעומק הים, ומאז לא הצלחתי לאתר אותה עם המשקפת". מתנדבי דלפיס הגיעו במהירות אל החוף ופתחו בסריקות. רגעים ספורים לאחר מכן התקבל דיווח נוסף, הפעם הוא נמסר ליגאל בן ארי מנהל היחידה הימית ברשות הטבע והגנים ולווה בתיעוד מצולם של כלבת הים.
על פי התיעוד, היא נראתה שוחה במים הרדודים, באזור תל ברוך, כשפניה לכיוון צפון. בתיעוד המצולם הנוסף שלפניכם, של רועי שוורץ ורוברט גרין, נראית כלבת הים באזור חוף תל ברוך. השניים ראו את כלבת הים במהלך ריצת הבוקר שלהם ומיד דיווחו למוקד רשות הטבע והגנים.
צפו בסרטון שצילמו רועי שוורץ ורוברט גרין:
בעקבות ריבוי הדיווחים והקלות שבה יוליה עלולה להיפגע בעקבות מגע ישיר עמה או התקרבות יתרה. שמרו מרחק ודווחו לנו 3639*
עדכון מיום רביעי 17.5
כלבת הים יוליה בים הבוקר לאחר שנכנסה למים אמש בשעה 13:00
גיא לויאן מנהל מרחב ים ברשות הטבע והגנים:
״כלבת הים יוליה נכנסה אתמול בשעה 1300 למים, היא נצפתה במים מספר פעמים בקרבת החוף אבל לא עלתה לחוף. נשארתי כל הלילה עם מתנדבים לשמור עליה במידה ותעלה. הבוקר קיבלנו דיווח וסרטון שלה בשעה 0800 בבוקר על תצפית בים. נמשיך להמתין לה על החוף עד הצהריים במידה והיא תעלה לנוח שוב.״
ד"ר מיה אלסר מדלפיס, מנהלת מחקר כלבי הים בישראל: "אני רואה את שהייתה הממושכת במים כסימן טוב להתאוששות. היא עדיין קרובה יחסית לחוף ולכן ייתכן שעוד תעלה לחוף למנוחות קצרות. אם אתם רואים אותה – נא לדווח לנו בהקדם לטל' 050-3225227 או באתר דלפיס. אין להתקרב אליה! אנו מניחים שהמנוחה תאפשר לה לאגור כוחות לשחייה הארוכה הצפויה לה בדרכה חזרה לטורקיה".
אז מה עושים אם נתקלים ביוליה?
- קודם כל: שומרים מרחק! מדובר בחיית בר, ואין להפריע לה.
- מדווחים לנו באתר: https://www.delphis.ngo/reporting, או ישירות בטלפון 050-3225227 (מיה), כדי שחוקרי העמותה יוכלו להגיע למקום.
- מצלמים (ממרחק וללא שימוש בפלאש!) את כלב הים. רצוי לצלם הן בסטילס והן בווידיאו.
- במידה והחיה על החוף, מרחיקים כלבים (קושרים ברצועה), שומרים על שקט ולא מכוונים לעבר החיה פנסים.
- מודים על ההזדמנות להיות שותפים לאירוע נדיר ומרגש!
צפו בסרטון שצילם שור ענתבי, רשות הטבע והגנים:
עדכון מיום שלישי 16.5.23
כלבת הים הנזירית חזרה הבוקר אל החוף לאחר ששהתה כל הלילה בים
בשעה 6:15 בבוקר התקבל הדיווח הראשון, מפקח רשות הטבע והגנים שור ענתבי: "הגעתי הבוקר לתצפית למרות שכלבת הים שהתה כל הלילה בים, רציתי לוודא מה מצבה והאם בחרה לעלות שוב, לשמחתי מספר דקות לאחר הגעתי ראיתי שהיא מתמקמת במקום נוח יותר עבורה, נשארתי במקום להשגיח עליה ולאפשר לה לנוח בביטחה עד הקמת התיחום החדש".
בשעה שלאחר מכן נצפתה כלבת הים בים ובחוף לסירוגין, כשמתנדבי עמותת דלפיס ופקחי רשות הטבע והגנים שומרים עליה מההתקהלות שנוצרה במיקומה החדש, מיד עם הגיעה אל החוף. המתנדבים המשגיחים במהלך כל היום הציבו בזריזות מחדש את הגדרות ושומרים עליה במקומה החדש בעוד היא מתחממת לאור קרני השמש.
הווטרינר אלון לוי מדגיש את החשיבות השמירה על הכלבים בחוף, לבל יתקרבו ליוליה: "בעבר כבר דווח לא פעם על תקיפות כלבי ים על ידי כלבים. מעבר לעובדה שהם עלולים להעביר טפילים – קרציות ופרעושים – וכן מחלות. חשוב למנוע מכלבים להגיע למקום, ולהקפיד ללכת איתם קשורים ברצועה. פצע נשיכה אחד, ולכלבת הים תידרש פרוצדורה רפואית מורכבת. אנחנו לא רוצים להגיע לזה".
ד"ר מיה אלסר מדלפיס, מנהלת מחקר כלבי הים בישראל: "להערכתי מדובר בהתאוששות נורמלית של כלבת הים. אני מעריכה שהיא תבלה יותר ויותר זמן במים ולא תעלה בחזרה בדיוק לאותה נקודה. ולכן חשוב לפנות לציבור, להסביר שייתכן שההתאוששות והשהייה במים מצביעים על סיומו המתקרב של הביקור – ולבקש מכולם לשמור על מרחק כדי לתת לה לשוב הביתה בשלום".

עדכון מיום שני 15.5.302
כלבת ים חזרה לים אבל שבה לחוף לאחר כמה שעות
עם היוודע דבר חזרתה למים, ד"ר מיה אלסר מדלפיס, המנהלת את מחקר כלבי הים בישראל, ביקשה מפקחי רשות הטבע והגנים שבמקום לאסוף דגימות צואה מהמקום שבו שהתה יוליה. אך לפני שהספיקו לעשות זאת, פקח היחידה הימית של רשות הטבע והגנים, שי קבסה, בישר: יוליה חזרה!
"הגעתי למשמרת בשעה 5:30 והבנתי מהפקח שהיה לפניי שהיא נכנסה למים בלילה ולא יצאה מאז. חשבתי שזהו, היא כנראה עזבה, אבל לא ויתרתי והמשכתי לשמור, ופתאום בשעה 6:30 בבוקר, לאחר כשלוש שעות במים, ראיתי שהיא עולה חזרה לאותו מקום. היא נראית בריאה ומתפקדת ככל הנראה ירדה לאכול ולהתרענן״. כך לדברי קבסה.
ד"ר אלסר מציינת שזהו המשך ישיר לשינוי ההתנהגות של יוליה מאתמול: "אנו רואים איזושהי התאוששות אחרי המסע הארוך שלה, וזה סימן טוב. אנו גם מקווים מאוד שבקרוב היא תתאושש מספיק כדי לחזור למקומות שבהם יש לה יותר מרחב מחיה, כמו החופים של טורקיה, הארוכים יותר".
חוקרי דלפיס מדגישים כי אין להתקרב אל כלבת הים. כל עוד יוליה שהתה בחוף, פקחי ומתנדבי רשות הטבע והגנים, כמו גם חוקרי דלפיס ומתנדבי העמותה, שמרו עליה במשך כל שעות היממה.
עדכון מיום שבת 13.5
ייקרא שמה בישראל: יוליה!
עכשיו זה רשמי: חוקרי דלפיס קבעו באופן ודאי כי כלבת הים הנזירית הים־תיכונית, שעלתה אתמול לחוף במרכז הארץ, הינה אכן נקבה.
מי שהעניק לה את שמה הוא מוחמד, ילד ששהה בחוף בעת מציאתה של כלבת הים, עזר לחוקרי דלפיס למנוע מילדים אחרים להשליך עליה אבנים, ואפשר לה לנוח על החוף.
בעקבות התייעצות עם חוקרים מחו"ל, מדגישים ד"ר מיה אלסר וד"ר אביעד שיינין מדלפיס, כי נוכחותה הארוכה של כלבת הים בחוף אינה בהכרח מעידה על מצב מצוקה כלשהו. "יש לנו על תיעוד כלבי ים ממין זה, שישנו שלושה ימים רצוף במערה. היא משתדלת להישאר יבשה למרות שהים עולה, זזה כל הזמן ומתרחקת ממשברי הגלים".
פקחי ומתנדבי רשות הטבע והגנים, ששהו במקום במשך כל הלילה כדי לשמור על כלבת הים, נמצאים במקום גם עכשיו, יחד עם מתנדבים מעמותת דלפיס, שדואגים למנוע התקרבות סקרנים. אנו מבקשים למלא אחר הנחיותיהם, למען ביטחונה של כלבת הים.
נעמה דרור אחראית מתנדבים במחוז מרכז ברשות הטבע והגנים: ״כוחה של שמירת טבע אמיתית וחזקה היא בשיתוף קהילה מתנדבים.
הגיוס המהיר משקף את ההכרה והאיכפתיות של האנשים היקרים האלה לשמירת טבע, כמעט בכל אתגר״.
בר מולוט מתנדב רשות הטבע והגנים: ״התגייסנו באמצע הלילה יחד עם עוד מתנדבים מרשות הטבע והגנים, והגענו לשמור על כלבת הים המתוקה בחוף מרחוק.
חשוב לא להתקרב ולא להציק לה, פשוט לתת לה לנוח ולחזור לים כשהיא תרצה.
זו תצפית ראשונה מסוגה בארץ, אירוע מאוד נדיר ומרגש, והיא יונק ימי בסכנת הכחדה שחשוב לשמור עליו ולכן אנחנו פה״.
מזכירים כי מדובר בתיעוד הראשון של כלב ים בחוף ישראלי (בשנת 2010 נצפה כלב ים על שובר הגלים בהרצליה, אך זו הפעם הראשונה שבה רואים פרט כזה על החוף עצמו).
כיום ידוע לחוקרי דלפיס על שלושה פרטים שונים לפחות שנצפו בארץ (ועם התצפית של אתמול – המספר עשוי לעלות לארבעה). אחת מהם היא כלבת הים הנזירית "מאיה", שנצפתה כבר חמש פעמים בראש הנקרה.
לדברי ד"ר מיה אלסר, רק לפני כעשור כלב הים הנזירי הים־תיכוני הוכרז כמין בסכנת הכחדה חמורה וכאחד מ־12 היונקים הנדירים בעולם. אוכלוסייתו מנתה כ־500 פרטים – מספר נמוך מאוד ליונק שקצב רבייתו איטי (צאצא אחד כל שנתיים-שלוש) ומודלים חזו סיכויי הכחדה גבוהים מ־50 אחוזים תוך שלושה דורות בלבד.
בשנת 2010, לאחר כחמישה עשורים של היעדרות וכשכבר כמעט אפסה התקווה בקרב החוקרים לראות כלבי ים מול חופי הארץ, הגיע התיעוד המצולם הראשון של כלב ים בישראל. מאז נאספו בארץ יותר מ־90 תצפיות – מאשקלון ועד ראש הנקרה.
אחת מהתצפיות הייתה זו שתיעד אנדריי אהרונוב באכזיב, במאי 2020, של פרט צעיר. ד"ר מיה אלסר, המובילה את מחקר כלבי הים בישראל, תבחן היום את כל התמונות של יוליה, ותבדוק אם מדובר באותו פרט מ־2020 או בפרט חדש (רביעי), עליו לא היה ידוע עד כה.
לדבריה, כשמדובר במין המצוי בסכנת הכחדה חמורה, התיעוד הוא כלי חשוב ביותר – שמסייע במחקר ובשמירה עליו. "ולכן", מדגישה ד"ר אלסר, "חשוב ביותר לצלם את כלב הים, אך עם מצלמה טובה – ממרחק – אין להתקרב אליו. כמה שיותר תמונות יעזרו לדעת עוד פרטים על כלב הים".
ד"ר אלסר מעידה שיש סימנים המצביעים על כך שכלבת הים תשושה (עצם העובדה, למשל, שלא התרחקה גם כשהתאספו אנשים רבים סביבה). "נראה שעברה אתמול מרחק גדול", אומרת אלסר. לדבריה, רוב אוכלוסיית כלבי הים הנזיריים נמצאת בצפון, כך שסביר להניח שכלבת הים הגיעה משם.
בניגוד לתחזיות, אוכלוסיית כלבי הים הנזיריים הים־תיכוניים גדלה וכיום מוערכת בכ־700 פרטים, כ־400 מתוכם חיים לחופי יוון, קפריסין וטורקיה. כך, שיש סיבה לאופטימיות, ובעיקר – להיערכות ולהכנת השטח לקליטתם של כלבי הים חזרה בישראל.
במרץ האחרון הושק בדלפיס קמפיין "מחזירים את כלב הים הישראלי", שמטרתו לאושש את בתי הגידול הטבעיים של כלבי הים באזור ולהקים עבורם בתי גידול חדשים, מלאכותיים.
"אם אנחנו רוצים שהם יישארו פה. אנחנו חייבים לדאוג להם למקום שבו הם יוכלו לנוח ללא הפרעה", אומרת ד"ר אלסר. "חייבים לדאוג לבית לכלבי הים".
בימים אלה נבחנות בדלפיס כמה אפשרויות ליצירת תנאים שיאפשרו את הישארותם של כלבי הים בישראל, בהן שיקום מערות בשמורת הטבע הימית ראש הנקרה בשיתוף רשות הטבע והגנים.

עדכון מיום שישי 12.5.302
תצפית מרגשת: כלבת ים נצפתה בחוף באזור המרכז
נכון לעכשיו נראה כי לא מדובר במאיה, כלבת הים הנזירית הידועה, כמו כן נראה כי אינו נמצא במצוקה.
אבי בנסון המדווח: עברתי עם האופניים ברכיבה חשבתי שמדובר בדולפין לאחר שהתקרבתי ראיתי שמדובר בכלבת ים שנכנסה ויצאה מהים חשבתי שהיא פצועה עד שיצאה לחוף לנוח. התקשרתי למשטרה ומשם קישרו אותי לרשות הטבע והגנים שהגיעו במהרה.
גיא לויאן פקח יחידה הימית ברשות הטבע והגנים: מדובר בתצפית ראשונה של כלב ים נזירי שעלה לחוף במרכז הארץ על מנת לנוח. אבי ששהה בחוף דיווח לשיטור הימי והם הקפיצו אותי.
אנחנו שומרים על כלב הים עד שיחזור לים על מנת שלא יתקרבו ויפריעו לו.
מדובר ביונק ימי מוגן שאסור לפגוע בו.
הציבור מתבקש לא להתקרב ולאפשר לכלבת הים לחזור לים בביטחה לאחר סיום המנוחה.
ד״ר מיה אלסר מובילה את מחקר כלב הים הנזירי בישראל, ובימים אלה מנהלת את פרויקט שיקום בתי הגידול של כלבי הים בארץ, ״לאחר שבסקר שערכנו בדלפיס התגלה מחסור חמור בבתי גידול מתאימים למין זה בחוף הישראלי״.
״מדובר בפרט צעיר, עוד לא ברור סופית אם נקבה. כשנעבור על כל הצילומים נבדוק אם מדובר בפרט צעיר שנצפה ב-2020 בראש הנקרה או שמדובר בפרט חדש, הרביעי במספר״

במידה וראיתם כלב ים דווחו למוקד רשות הטבע והגנים 3639*, או לד״ר מיה 050-3225227
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים