אירוע מדאיג של תמותת קיפודי ים בצפון מפרץ אילת
19/03/2023
בינואר האחרון שלח דר׳ עמרי ברונשטיין, מבית הספר לזואולוגיה, הפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת ת״א ומוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט, דו״ח מיוחד בעקבות אירוע התמותה של קיפודי-ים במפרץ אילת.
ד״ר אסף זבולוני אקולוג ימי במרחב אילת ברשות הטבע והגנים: "זאת היא נורת אזהרה לפגיעות ולרגישות של המערכת האקולוגית במפרץ אילת לשינויים סביבתיים שכיום רבים מהם נגרמים על ידי פעילות האדם".

תוצאות הסקרים – תמותה מסיבית
מסקרים תקופתיים שאנו עורכים במפרץ אילת במשך למעלה מעשור, הבחנו לראשונה באירוע שמסתמן כתמותה המונית של קיפודי ים מהמינים setosum Diadema ו calamaris Echinothrix בצפון מפרץ אילת.
בכל שבעת האתרים שנסקרו לאורך המפרץ במהלך השבועיים האחרונים, נרשמה תמותה מאסיבית וחסרת תקדים של שני מינים אלו מאזור החוף הצפוני בגבול עם ירדן ועד לחוף הנסיכה בגבול עם מצריים. תמותה דומה נרשמה גם במתקנים של המכון הבינאוניברסיטאי באילת והמצפה התת ימי שם מערכות המים מוזנות ממי-ים שנשאבים מהמפרץ.
למעשה, שני המינים, setosum Diadema ו- calamaris Echinothrix נמצאים על סף הכחדה מקומית בצפון מפרץ אילת והם חדלו מלתפקד כווסתים אפקטיביים של צימוח אצות.
חשיבות קיפודי הים
חשוב להדגיש כי המינים הללו היו עד לאחרונה צרכני האצות הבנתיים העיקריים בצפון המפרץ,
וכיום, בפעם הראשונה מאז החלו הסקרים הסביבתיים במפרץ אילת בתחילת שנות השבעים של המאה הקודמת, הם אינם מהווים חלק משמעותי מהמערכת האקולוגית במפרץ.
המצב החדש וחסר התקדים שמתפתח במפרץ דורש פעולות מיידיות על מנת לצמצם את הפגיעה הפוטנציאלית בשונית האלמוגים ובמערכת האקולוגית כולה.

מה נדרש לעשות
ד״ר אסף זבולוני אקולוג ימי במרחב אילת ברשות הטבע והגנים: "בהינתן המצב שבו אוכלוסיות קיפודי הים נפגעו בצורה אנושה, ככל הנראה בגלל מחלה, חשוב ביותר למזער ככל שניתן את הזרמת הנוטריונים למפרץ אילת ממקור אנושי.
קיפודי הים רועים חשובים מאוד במערכת השונית ובהעדרם תוספת נוטריינטים ( חומרי דשן) עלולה לגרום לפריחות מאסיביות של אצות שתתפוס את מקומם של האלמוגים.
רשות הטבע והגנים מקבלת את הדוח המצורף (הקישו כאן) בדאגה ורואה חשיבות לכנס את הגופים האמונים על בריאות מפרץ אילת במטרה לבדוק כיצד ניתן לצמצם את הזרמת הנוטריינטים למפרץ.

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים