ועתידה לוט בערפל- הלוטרה הישראלית בסכנת הכחדה

מאת: דיאנה שטרן 03/12/2018

כמה פרטים על הלוטרה שנמצאת בסכנת הכחדה

לוטרה
לוטרה, לוטרה, מתוך ארכיון רשות הטבע והגנים

זן נדיר:

חיה במים, אוכלת דגים, שחיינית מצטיינת, צוללנית מיומנת, פעילה בלילות ובעלת שפמפם חינני – כזו היא הלוטרה הישראלית. על אף חביבותה והיותה בעל חיים נדיר במחוזותינו, הלוטרה נמצאת בסכנת הכחדה ממשית. הנותנים שנאספו במשך השנים לא מנבאים טוב ומראים על הרעה דרמטית במספר הלוטרות בישראל.

סיפורה של לוטרה:

מי היא החיה החביבה שלחייה אנו כה דואגים? הלוטרה היא טורף על במארג המזון של בית הגידול הלח בישראל והנוכחות שלה במערכת האקולוגית מהווה סממן חשוב לבריאות המערכת לגיוון הביולוגי שבה.

עד תחילת המאה ה-20 היו הלוטרות נפוצות בכל נחלי החוף, וכן לאורך אגן הירדן ממקורותיו בצפון ועד לים המלח, כולל אגם החולה והכינרת, הירדן הדרומי, עמק בית שאן חרוד ועמק יזרעאל.

בשנות ה-60 של המאה ה-20 נפל דבר וחלה הרעה משמעותית במצבן של הלוטרות. צייד לא חוקי, זיהום נחלים ומקורות מים, דריסות ועוד הובילו למצב העגום בו אוכלוסיית הלוטרות בישראל הולכת ודועכת.

לוטרה.jpg, לוטרה - צילם אייל ברטוב

לא רק בישראל:

גם באירופה ובאסיה הלוטרה מוגדרת כחיה בסכנת הכחדה. בישראל המצב חמור אף יותר וכאן היא נמצאת בסדנת הכחדה חמורה.

כדי להציל את המצב ואת אוכלוסיית הלוטרות בישראל צריכים לעקוב, לנטר ולעקר את הגורמים המשפיעים על היכחדותן.

סקר האוכלוסייה של רשות הטבע והגנים:

אחת לשנה, רשות הטבע והגנים עורכת סקר, שבודק את כמותן ומצבן של הלוטרות. איך עושים את זה? עורכים תצפיות בשטח לאיסוף מידע, מחפשים סימני זיהוי המעידים על הימצאותן של לוטרות ומתקינים מצלמות שעובדות 24/7 ומתעדות כל תזוזה של בעל חיים.

לוטרה – צילם דרור גלילי.jpg, לוטרה - צילם דרור גלילי

עוד לא אבדה תקוותנו:

למרות הנתונים המדאיגים והמדכאים של השנים האחרונות, סקר הלוטרות האחרון של רשות הטבע והגנים (2018) מצביע על התפתחויות חיוביות במספר איזורים בארץ. בנחלי עמק החולה וסביב הכנרת אוכלוסיית הלוטרות שומרת על יציבות מספרית. חדשות משמחות נוספות מבשרות על נוכחות לוטרות לאורך הירדן הדרומי.

_C7T8351.JPGאילברטוב.jpg

אנו מקווים כי נתונים חיוביים אלו מבשרים על תחילת שיקום אוכלוסיית הלוטרות בארץ וכי מאמצי רשות הטבע והגנים לשימור המן הנכחד ימשיכו לשאת פרות.

לשיפור ולשימור:

יציבות מספרית זה נחמד, אנחנו צריכים יותר. הלוטרות צריכ

ות יותר. סכנת ההכחדה המרחפת מעל ראשן של הלוטרות מחייבת אותנו לנקוט במאמצים לשימור קיומן ומצריכה משאבים בסיוע להתרבות הלוטרות בארץ ומיגור הגורמים המפריעים לכך.

לוטרה-דרור גלילי.jpg, לוטרה - צילם דרור גלילי

אז מה עושים?

 מחזקים את החזקים ומשקיעים באזורי המחייה העיקריים – כיום, האזורים היציבים הם עמק החולה, הכנרת והירדן הדרומי, ולכן את מירב המאמצים לשימור ושיקום בתי הגידול של הלוטרות יש להשקיע שם.

זהירות בדרכים: יוצרים מעברים בגשרים ישנים ומוסיפים מעברים בתוכניות בניה עתידיות – הקטל בכבישים לא עוצב בבני אדם, וגם הלוטרות, כמו גם בעלי חיים רבים אחרים, סופגות אבדות קשות בנפש.

קוד גנטי – המחקרים כיום בוחנים כבר אפשרויות מתקדמות יותר לביצוע תצפיות, מעבר למה שהמצלמות יכולות להציע, וכך, בעתיד הקרוב נקבל נתונים שמתבססים על ניטור גנטי. מה זה אומר ניטור גנטי? זיהוי מקום הימצאן של הלוטרות על ידי איתור גללים ומאפיינים נוספים שכאלו.

IMG_5551

מרוץ נגד הזמן:

לפני שיהיה מאוחר מידי, לפני לא יהיה על מי להגן, בואו נעשה מעשה – למען הטבע, למען בעלי החיים, למעננו.