מסע אל בטן האדמה

18/07/2021

יש מערות ענק מוארות להפליא ויש מחילות צרות ואפלוליות, יש כאלו שיורדות עמוק לבטן האדמה ויש כאלו שנעות במבוך בלב הרים. רק תבחרו את הבריחה התת-קרקעית שלכם

בית גוברין, צילום מנו גרינשפן
בית גוברין, צילום מנו גרינשפן

בחום של יולי-אוגוסט, יש לא מעט דרכים לצנן את הגוף (והנשמה). מזגן מצד אחד וטבילה במעיין, בנחל או בבריכה, מצד שני.

אבל יש גם דרך נוספת למצוא את האושר הקריר בשיא הקיץ – ועל הדרך גם לטייל בטבע. מדובר בירידה אל עומק האדמה, באדיבותן של מערות מכל סוג, גודל ועומק. לכם רק נותר לבחור את הבריחה התת-קרקעית שלכם. ועדיף לנסות את הכל.

מנהרת הפירים הגן לאומי ציפורי.jpg, אלון לויטה

מנהרת ששת הפירים בגן לאומי ציפורי – בעקבות המים

אמרתם "ציפורי", אמרתם "פסיפסים", נכון? ובכן, צפו להפתעה ישנה-חדשה שממתינה לכם בפאתי בירת הגליל הקדומה, המקום שבו ישבה הסנהדרין ובה נחתמה המשנה. כי מעבר לעשרות הפסיפסים היפהפיים, התגלו פה מאגר מים עתיק ומנהרה שזכתה לשם "מנהרת ששת הפירים". המאגר הכביר הזה הוא מפעל מים תת-קרקעי שאורכו כ-260 מטרים, והוא פעל מהתקופה הרומית ועד למאה השביעית. ההליכה בו היא רק הסיפתח לחוויה הגדולה: צעידה אפלולית וקצת מפחידה במנהרת ששת הפירים, שהובילה את המים היקרים מהמאגר אל עבר העיר הנהנתנית.

המנהרה הצרה תיקח אתכם לאורך כ-90 מטר, כאשר לעיתים תיאלצו להתכופף. שימו לב לסימני החציבה על הקירות, כמו גם לנישות הקטנות שבהן הונחו בימי קדם נרות שמן לתאורה. כדאי לדעת כי המנהרה נחפרה בשנים 1994-1993 על ידי הארכיאולוג צביקה צוק, ולפני שנים ספורות החליטה רשות הטבע והגנים להכשיר קטע ממנה לביקורי קהל.

והדבר הכי חמוד: לפני הכניסה למנהרה, ניצב דגם מיוחד שיאפשר לכם לגלות עד כמה תיאלצו להתכופף, בהתאם לגובה שלכם.

הגעה: מכביש 79 (מחלף המוביל-נצרת), בין סימני ק"מ 22-23.

למידע נוסף – לחצו כאן

ארונות קבורה מאבן במערות בית שערים, ארונות קבורה מאבן במערות בית שערים. צילם מוזס בן שחר, מתנדב גן קהילה

 

גן לאומי בית שערים – בעקבות המנורה

את הקרדיט הגדול מקבל רבי יהודה הנשיא, שביקש להיקבר בבית שערים. השאר הוא היסטוריה, ומאז הפכה העיר – שבה אף ערך רבי את המשנה – לבעלת חשיבות רבה, דתית ורוחנית. מערות הקבורה כאן טומנות בחובן סיפורים אישיים והיסטוריים מרתקים, ובעת השיטוט פה נדמה כי המאה השנייה התרחשה רק לפני רגע קל. בחלק מהמערות נחים, דוממים וחמורי סבר, סרקופגים מעוטרים. אל תחמיצו כאן, במקום שהוכרז אתר מורשת עולמית, אף מערה (שימו לב למערת הארונות ומערת המוזיאון), ומומלץ עוד יותר לבקר במתחם מערות המנורה, במסגרת סיורים מודרכים הנערכים כאן. הוא נפתח לביקורי קהל ב-2009, והוא כולל שש מערות קבורה עשירות בעיטורים, בחריתות בתבליטים, בכתובות, ובמאגר מים עתיק. בין כל אלו בולטים על קירות המערה עשרות תבליטים של מנורת שבעת הקנים, מנורה שהייתה לסמל המדינה.

הגעה: מצומת יוקנעם לכביש 722 עד צומת השומרים, שם פונים בפנייה הראשונה שמאלה עד לגן הלאומי.

למידע נוסף – לחצו כאן

 

צילום: אבי ברומברג.

שמורת טבע נחל מערות: במערה עם הקדמונים

אל הראשונה אי אפשר להיכנס. גם אל השנייה. אבל כאשר תגיעו אל המערה השלישית – תקבלו פיצוי הולם בדמות שביל אפלולי, מסתורי וקריר, החודר אל פנים ההר, ומביא אתכם בעדנה אל חלל קטן שבו מוקרן חיזיון מדליק המספר על חיי האדם הקדמון.

אז ברוכים הבאים אל מערות האדם הקדמון, בשמורת הטבע נחל מערות שבכרמל, שהוכרזו לפני שנים ספורות אתר מורשת עולמית. אל המערות מוביל שביל טיול קצר ויפה, שיציג בפניכם ממצאים קדומים, וגם דמויות של קדמונים, בגודל מלא, הניצבות במערת הגמל. המערה שאליה תוזמנו להיכנס היא "מערת הנחל" – יופי של מפלט מהחום, ואל מול נוף נהדר של מערב הכרמל.

מאחר שהביקור כאן קצת יחסית, מומלץ לאחר הביקור לרדת אל "שביל הרגליים היחפות", ולהתנסות בהליכה חווייתית בטבע. ובכלל, זהו מרחב שכיף לשוטט בו.

אל תחמיצו: אם אתם כבר כאן, אל תחמיצו טיול קצר ויפה בשביל הגיאולוגי, ובו מאובנים קדומים ותצפיות נוף מנצחות.

להגיע: על כביש 4 (ת"א-חיפה הישן), צפונית לצומת פוריידיס.

למידע נוסף – לחצו כאן

 

מערת הנטיפים כחול-עמוק.jpg, מערת הנטיפים. צילום: טל ישראל

 

מערת הנטיפים (מערת שורק): משחקים של אור

יש בקהל מישהו שעדיין לא ביקר במערת הנטיפים שבהרי ירושלים? ובכן, גם אם מעולם לא הייתם וגם אם כבר ביקרתם לפני שנים ספורות, זה הזמן לחזור ולגלות שיש מקומות שמשתנים כל העת. לא רק בגלל הנטיפים והזקיפים שצמחו בחצי מילימטר מאז הביקור האחרון שלכם, אלא בעיקר בזכות התאורה הממוחשבת שהותקנה כאן.

אבל לפני הכל, תזכורת קלה: מדובר במערה קטנה יחסית למערות נטיפים מפורסמות במקומות אחרים על פני הגלובוס, אך למרות זאת, גודש התצורות הגיאולוגיות ואופיין הייחודי הופך אותה למיוחדת במינה. קטנה, אבל נחשבת.

הכניסה למערה נערכת בקבוצות-קבוצות, כאשר בהתחלה צופים בסרטון המגולל את סיפור גילויה, וכן מעניק רקע גיאולוגי הכרחי. כעבור מספר דקות מגיע הזמן להיכנס – וחללי המערה השונים מוארים בקפידה בשלל צבעים, מה שיגרום גם לחובבי מערות מושבעים לפלוט קריאת התפעלות (אבל גם מאלו שפחות מצויים בז'אנר). מסתבר שלפני שנים ספורות הותקנה כאן מערכת תאורה אקולוגית, ידידותית לסביבה, וגם דרמטית במיוחד, כזו שמספקת רקע ראוי ליצירות של הטבע. צפו לשלל צורות גיאולוגיות בגווני כחול, ירוק וצהוב. זוהי תאורת LED שלא מייצרת חום, ומתאפיינת באורכי גל מהסוג שמונע התפתחות של אצות הפוגעות בנטיפים ובזקיפים.

אל תחמיצו: שימו לב לטקסטים המשעשעים המופיעים לצד גרם המדרגות המוביל מהחנייה העליונה אל הכניסה למערה.

להגיע: מכביש 3866, לפי השילוט.

למידע נוסף – לחצו כאן

 

ניקבת חזקיהו: חוויה בלתי נשכחת

פה קיבלתם את כל החבילה: גם מערה, גם מים קרירים, בינגו. יד אחת אוחזת בפנס, יד שנייה מגששת על קירות האבן החצובים. והרגליים – טובלות במים קרירים. כל טיול בניקבת חזקיהו (השילוח) מביא עמו חוויות לרוב, כמו גם מגע ממשי עם ההיסטוריה הקדומה.

זוהי קלאסיקה ירושלמית שחובה לציין עליה "וי", וכדאי לספר לילדים, עוד לפני ההגעה, כי חציבתה של הניקבה נועדה למעשה לשרוד את המצור של סנחריב האשורי, בשנת 701 לפנה"ס. ומי שעליכם להודות לו הוא לאט אחר מאשר המלך חזקיהו בכבודו ובעצמו.

אורך המסלול התת-קרקעי כחצי קילומטר, ויש להצטייד בפנס ובסנדלים/נעליים להליכה במים.

אל תחמיצו: אם אתם כבר כאן, נסו את שפע מסלולי הטיול התת-קרקעיים שמציע מתחם עיר דוד. כך למשל, הליכה ברחוב ההרודיאני, שחיבר בימי בית שני בין בריכת השילוח לבין בית המקדש.

הגעה: מרחוב חטיבת ירושלים (אזור הסינמטק) פונים מזרחה לכיוון גיא בן הינום. מחנים בחניון הר ציון והולכים לאורך החומה עד עיר דוד, בתחומי הגן הלאומי עיר דוד (סובב חומות ירושלים). הכניסה לניקבה מותרת מגיל 5 ומעלה.

 

הרודיון – אייל שפירא, הרודיון - צילם אייל שפירא

גן לאומי הרודיון: בזכות הורדוס ובר כוכבא

הקיץ בעיצומו – אז מי בכלל נוסע למדבר? אתם. כי ההר האדיר הזה מצטיין בשתי תכונות שיעשו לכם נעים: הוא גבוה – והוא גם… עמוק.

כאן, לא הרחק מירושלים, ולאחר שזכיתם לקבל מנה הגונה של תצפיות נוף פנורמיות ואוויר פסגות, הגיע הזמן לחשוף את הפתח החבוי שּיוריד אתכם אל בטן ההר, אל המערכת התת-קרקעית ששוכנת מתחת לארמון מבצר ההר. יש בה בורות מים מימי הורדוס, שרידי מנהרה מימי המרד הראשון ומחילות מימי בר כוכבא. יותר קריר, אפלולי ומסעיר מזה לא תמצאו בשיא החום.

כך או אחרת, כדאי לדעת כי ההרודיון הוא אחת מיצירות המופת של המלך הורדוס: הר שהוא מבצר, שהוא ארמון, שהוא עולם תת-קרקעי. הכל מהכל.

אל תחמיצו: מעבר למחילות ולאולמות התת-קרקעיים, מומלץ לבקר בשרידי הארמון, בית המרחץ ומתחם קברו של הורדוס, כמו גם לערוך ממרומי ההר תצפית לעבר ים המלח ומדבר יהודה.

הגעה: מירושלים – נוסעים בכביש  398 מהר חומה לכיוון תקוע-נוקדים וכ-2 ק"מ לפני צומת תקוע פונים שמאלה בעקבות השילוט. ממרכז הארץ דרך צומת עמק האלה – בכביש 375 עד ביתר עילית, המשך בכביש 60 עד צומת אפרת ומשם לכביש 3157 ולכביש 356 לכיוון תקוע-נוקדים.

למידע נוסף – לחצו כאן

גן לאומי בית גוברין
גן לאומי בית גוברין, מערת הפעמון בבית גוברין - צילם מנו גרינשפן

 

גן לאומי בית גוברין – מערה לכל מטייל

בואו נאמר זאת כך: אם מעולם לא נכנסתם למערה – זה המקום להתחיל. ואם מעולם לא הייתם בגן לאומי בית גוברין, אז מעולם לא חוויתם כל כך הרבה מערות ומחילות באופן כה תמציתי, ממוקד ובעיקר – מהנה. ועכשיו, אחרי ה"אחד ועוד אחד" ההגיוני הזה, מתחילים. כאן, במרחב המכונה "ארץ אלף המערות", בכל מקום שבו תעיפו מבט תגלו פתח כניסה אל בטן האדמה. וכל מערה כאן שונה מרעותה. יש לכם מצב רוח הרפתקני? היסטורי? מתבודד? מגלה עולם? כולם יבואו כאן על סיפוקם, בעזרת שפע המערות, רובן נחצבו בימי קדם על ידי האדם. בכניסה מקבלים דפדפת מידע ומפה ומתחילים במסע אל מערת פעמון ענקית, מערת קולומבריום מפתיעה, מערות קבורה, מערת אמבטיה (כן, בדיוק מה שאתם חושבים), מערה פולנית (ולא, זה לא בגלל הפולניה שמחכה שם בפינה בחושך), מערכת תת-קרקעית ענפה בסטייל הלניסטי ומה לא. אין זה פלא שהמרחב המדהים הזה הוכרז אתר מורשת עולמית.

הגעה: מול קיבוץ בית גוברין על כביש 35 (בית שמש-קריית גת).

חורבת_מדרס_-_יעקב_שקולניק.JPG, חורבת מדרס, מבט מבפנים. צילום: יעקב שקולניק

חורבת מדרס (שמורת טבע עדולם) – המסתור המושלם

בז'אנר מחילות המסתור, זו קוטפת את כתר הרייטינג, ולא בכדי. חורבת מדרס שבפארק עדולם בשפלת יהודה מציעה מסלול משפחתי קליל ומהנה הגדוש בריגושים. השיא הוא זחילה שפופה ורוויות צווחות עונג במחילות מסתור מימי מרד בר-כוכבא. אם הברכיים שלכם במצב סביר ומעלה, צפו לכ-100 מטרים של כיף, כאשר לעיתים תיאלצו לזחול במחילות שגובהן אינו עולה על מחצי מטר. אם אתם עם ילדים, יש סיכוי שהם יבצעו את המסלול הזה שוב ושוב, ללא הפסק, עד להודעה חדשה. עד כדי כך ממכר פה. יש להצטייד בפנסים.

הגעה: מכביש 38 לפי השילוט לפארק עדולם, ומשם לפי השילוט.

למידע נוסף – לחצו כאן