סיכום עונת החפירות השישית בבית שערים

מאת: פרופ' עדי ארליך, המכון לארכיאולוגיה ע"ש זינמן, אוניברסיטת חיפה 02/12/2019

עונת החפירות השישית בבית שערים, התקיימה במהלך אוגוסט וספטמבר 2019 מטעם המכון לארכיאולוגיה ע"ש זינמן באוניברסיטת חיפה, בניהול פרופ' עדי ארליך ובסיוע רונה אביסף.

בור המים בבית שערים
בור המים בבית שערים, בור המים בדרום מערב שטח A וקשת הבנויה בתוכו. צילום צוות החפירה

במהלך אוגוסט וספטמבר 2019 התקיימה עונת החפירות השישית בבית שערים, בגבעת שייח' אבריק שבשטח הגן הלאומי בית שערים (רישיון רע"ת מס' G-81/2019, היתר רט"ג מס' A056-19). החפירה נערכה מטעם המכון לארכיאולוגיה ע"ש זינמן באוניברסיטת חיפה, בניהול פרופ' עדי ארליך ובסיוע רונה אביסף. החפירה נתמכת על ידי מענק מחקר של ה-ISF. השתתפו בה חברי הצוות המסורים, מתנדבים מהארץ ומחו"ל, סטודנטים מאוניברסיטת חיפה ופועלים. נחפרו שלושה שטחים עיקריים (A, B, D), ונעשו בדיקות וסקרים מצומצמים יותר בשטחים נוספים. להלן הממצאים העיקריים מהעונה.

בור המים בבית שערים, בור המים והקיר החוסם אותו בשטח A. צילום: צוות החפירה

בשטח A פורקו מחיצות והועמקו אזורים שונים. בצד המזרחי של השטח נחפר בור מים החצוב ברצפת מאגר מטויח. לבור יש שני פתחים, פתח למאגר ופיר מדרום היוצא אל סימטה, וקיר גדול שחוסם את הבור מבפנים חוצה ומפריד ביניהם (איור 1). הבור התגלה מלא בעפר ובממצאים מתקופות שונות, בעיקר מהתקופה הרומית. במרכז השטח נחפר ונוקה אחד מחדרי מקווה טהרה, שנחסם ויצא משימוש במאה השלישית לספ' והפך לבור אשפה במאה החמישית לספ' (איור 2). חדר נוסף של המקווה לא נחפר מטעמי בטיחות. מצפון לו היה ככל הנראה מתקן מהתקופה הרומית הקשור לייצור עופרת. בדרום מערב השטח נפתח מחדש בור מים כפול שנחפר כבר על ידי מזר ואביגד, שצורת פתחו הדרומי כספרה 8, ובתוכו נבנתה קשת גדולה (איורים 3, 4). דומה שגם הקיר בבור המזרחי וגם הקשת בבור המערבי היו אמצעי תמיכה נגד קריסה בבורות. בנוסף, נעשה חתך בדיקה קטן בפינה הדרום מזרחית של הבזיליקה, עד לסלע האם, והממצא העיקרי משם הוא רומי  מאוחר.

מקווה בבית שערים, מקווה הטהרה בשטח A. צילום: ורה לחם

בשטח B שליד פסל אלכסנדר זייד נחפרו שלושה מוקדים. במערב, נחשפו חלקים נוספים של בית הבד, ואולי הבסיס של מתקן הריסוק (איור 5). מבדיקה ברצפת בית הבד עולה כי הוא נוסד במחצית השנייה של המאה הרביעית או בראשית המאה החמישית לספ'. במרכז השטח, מתחת לריצוף רומי מאוחר, נחשפו שרידים רומיים קדומים, הכוללים מתקן דמוי אמבט, סירי בישול שלמים ונר מיובא (איור 6). במזרח השטח התגלו חדרים שהיו בשימוש או מולאו במאה השלישית לספ', ובהם מטבעות וממצא רב (איור 7). באחד החדרים התגלתה תכולה של בית מרחץ שכנראה פורק והושלך לשם, כולל טובולי ולוחות שיש.

בור מים בבית שערים, איור 3: בור המים בדרום מערב שטח A ופתחו דמוי הספרה 8. צילום צוות החפירה

בשטח D שבמערב הגבעה ממשיכה להיחשף השכונה, שהשלב המשמעותי ביותר שלה הוא מן המאה הרביעית, ונהרסה כנראה ברעידת האדמה של שנת 419 (איור 8). בשטח חדרים, רחובות עם תעלות ניקוז, ומתקנים שונים. עשרות רבות של מטבעות התגלו במפולות ועל רצפות החדרים, והם נלמדים כעת. מחילת המסתור מהתקופה הרומית נוקתה לגמרי (איור 9). בדרום השטח נפתח ריבוע לכיוון המדרון, כדי לבדוק אם היישוב ממשיך, והתגלתה שם ארכיטקטורה משמעותית משני שלבים לפחות. דומה שהשכונה גלשה אל המדרון.

מחילת מסתור בבית שערים, מחילת המסתור בשטח D. צילום: צוות החפירה

בשטח C שלמרגלות קבר שייח אבריק נעשה חתך באמצעות טרקטור בטרסה התחתונה והסתבר שאין שם כלל ארכיטקטורה. אם כך, שטח C2 שנחפר בשנה שעברה הוא כנראה גבול העיר. גם בשטח F שנפתח במורד המדרון, בדרום מזרח העיר, לא התגלו ממצאים פרט לקיר שכנראה שייך לעת המודרנית. בשטח Z בוצעה חפירה מצומצמת בנקודה אחת, ונראה שליד המקווה הייתה בריכה מדורגת פתוחה. מספר בורות מים על ראש הגבעה נסקרו ותועדו. כמו כן בשטח הגן הלאומי המתויר, בכניסה למוזיאון (מאגר המים מספר 28-29), נוקתה אמת המים המזינה את המאגרים .

אמת מים בבית שערים, אמת המים המזינה את מאגר המוזיאון בגן הלאומי. צילום: צוות החפירה

תרומת העונה השישית היא ביכולת לדייק בתארוך המכלולים שהתגלו בשטחים השונים בזכות עשרות רבות של מטבעות וממצא אחר שהתגלו במפולות וברצפות. דומה כי נוכל להבין טוב יותר בעיקר את השכבות של המאה השלישית והמאה החמישית לספ', לאחר מחקר נוסף.