הכוכב של מכתש רמון
06.06.2019חניון חאן בארות בלב מכתש רמון הוא ה-מקום לצפות בכוכבים, לגלות את נפלאות המכתש, לצאת לטיולי תצפיות עוצרי נשימה ואפילו לטיול אור ירח בלתי נשכח. ויש אפילו ציורי סלע נסתרים שממתינים רק לכם

קבלו רעיון מנצח לחגים: מתמקמים בחניון לילה מפנק במיקום מושלם, וביומיים-שלושה הבאים פשוט מדלגים לטיולים משפחתיים קלילים בסביבה. והפעם: חאן בארות במכתש רמון.
בין שמיים לארץ: שמורת טבע מכתש רמון
חכו לרדת החשיכה, צאו מהבית אל הרחוב והביטו מעלה, אל השמים. כמה כוכבים אתם רואים? שניים? ארבעה? אולי אפילו שמונה?
אם ברגע זה הייתם ניצבים בלב מכתש רמון, הייתם נפעמים למראה שמים זרועי כוכבים. מרבד אינסופי מנצנץ שמזכך את הנפש. פשוט צריך לצאת מהעיר המוארת. ואם כבר עושים זאת, אז עדיף במקום שהוכרז לאחרונה בתואר הנחשק "שמורת אור כוכבים", הראשונה מסוגה בישראל.
וכדי שהחוויה תהיה טוטאלית, הישארו ללון במכתש, במקום שנחשב למלך של חניוני הלילה באזור: חאן בארות.
החניון הפופולרי ורחב הידיים מציע מקום לאוהלים פרטיים וכן אוהלי אירוח גדולים וממוזגים. בחגים מוצעים כאן גם אוהלי קמפינג משפחתיים שמוקמים על ידי צוות החניון. החניון כולל שירותים ומקלחות, מטבח שדה, תאורה, נקודות חשמל, ברזיות לשתייה, פינות קומזיץ, עמדות להדלקת מנגלים גדולים, ספסלים ושולחנות קבועים וניידים, תאים לטעינת טלפונים ניידים.
הגעה: יורדים ממצפה רמון למכתש בכביש 40, ופונים מזרחה בין סימני הק"מ 87-86, לדרך עפר לפי השילוט. 08-6280404 שלוחה 1.

גן לאומי צבעי הרמון
הכירו גן לאומי חדש ומפתיע שהוכשר לטיולים ברכב בלב המכתש. כאן, הרעיון הוא לנסוע בין נקודות העניין, ובכל נקודה לעצור, לטייל מט, ולהמשיך הלאה. ואם הבאתם איתכם לקמפינג אופניים – זה יהיה הרבה יותר כיף, מאחר שהמסלול מתאים מאוד לשני גלגלים, והוא גם סמוך לחניון הלילה.
בעבר פעלו פה מחצבות שכתשו את האזור, ולפני כמה שנים שוקם האתר על ידי רשות הטבע והגנים וגופים נוספים. כך נולד מעין מוזיאון גיאולוגי פתוח המספר את סיפור המכתש. ייחודו של גן לאומי צבעי הרמון הוא המפגש עם סלעים ושכבות קרקע בשלל צבעים, צורות וסוגים, והוא מציג את המיטב של המכתש, שנחשב לפלא גיאולוגי עולמי. אל תחמיצו.
הגעה: ישנו שילוט משביל העפר שמוביל לחאן בארות.

עין סהרונים ופרסת נקרות
מעוניינים לחלץ עצמות על הבוקר? אז אחרי הקפה ליד האוהל, צאו למסלול הקלאסי אל פרסת נקרות ועין סהרונים – טיול מעגלי קל יחסית באורך של כחמישה ק"מ. לא קצר, אבל בהחלט שווה. בדרך תפגשו שרידי חאן נבאטי קדום, מצוקים מרשימים, מערה קרירה וגדולה, קניון בוהק שמזכיר הליכה על פני הירח וגם מעיין קטן ויפה, שיוצר כתם ירוק של צמחייה בלב המדבר.
הגעה: אפשר להגיע בקלות ישירות מחניון הלילה, בנסיעה קצרה ומשולטת. לבאים ישירות מכביש 40: יורדים ממצפה רמון למכתש בכביש 40, ופונים מזרחה בין סימני הק"מ 87-86, לדרך עפר ממשיכים לפי השילוט המוביל לחאן סהרונים. כאן מתחיל ומסתיים הטיול. חובה להצטייד בהרבה מים, במפה ובתיאור מפורט של המסלול.

מרכז מבקרים רמון
לא חייבים להזיע בכדי להתענג על המדבר. וזה בדיוק מה שממתין לכם במרכז המבקרים רמון, שנמצא במצפה רמון ומנציח את האסטרונאוט הישראלי אילן רמון. כאן תוזמנו לצאת לשני מסעות בכרטיס אחד: מסע אחד אל פלאי המכתש הרמון, שיתאר לכם את החי, הצומח והגיאולוגיה של המכתש, ומסע שני – אל עומק החלל החיצון. הביקור במקום כולל מפגש עם פריטים ומיצגים אינטראקטיביים הקשורים לטבעו של המכתש, ומצד שני – עם דגם מרשים של מעבורת החלל, חליפת האסטרונאוט האישית של אילן רמון, ושפע של תצוגות מיוחדות. אחד משיאי הביקור הוא צפייה בסרט מרגש, שבסיומו הפתעה בלתי נשכחת. אם אתם חייבים לבחור רק חוויה אחת ממוזגת באזור מכתש רמון – זו תהיה הבחירה שלכם.
ואם אתם כבר במצפה ואתם מטיילים עם ילדים, מומלץ מאוד לקפוץ אל חי רמון, המוגדר כ"גן מדברי חי". כאן, אל מול המכתש, ניתן לפגוש בעלי חיים שבית הגידול שלהם הוא המדבר – עקרבים, נחשים, לטאות ומכרסמים, והכל משולב בהפעלות והדרכות.
הגעה: מכביש 40 נכנסים למצפה רמון ונוסעים לפי השילוט.

טיילת המכתש
מלמעלה, הדברים נראים אחרת. תשאלו את כל מי שמגיע בפעם הראשונה לטיילת המכתש, השוכנת על המצוק שמעל מכתש רמון. המראות עוצרי הנשימה יגרמו לכם לרצות ולהסתער על מסלולי הטיול של המכתש, במטרה להיטמע בנוף הצבעוני היפה הזה.
הטבע כאן מציג את עצמו באופן דרמטי, מהדהד ובעיקר – בראשיתי. כאילו שום דבר לא השתנה במיליוני השנים האחרונות. הטיילת, שאורכה כשלושה ק"מ, מתחילה במרכז מבקרים רמון ומסתיימת בבית ספר שדה רמון. חוץ מנופים, אולי תפגשו יעלים, וגם פינות התבודדות רומנטיות להפליא.
הגעה: ממרכז מבקרים רמון.

גן לאומי עין עבדת
פינות חמד רבות מציע נחל צין הארוך, אבל אחת היפות שבהן מגיעה בדמות גן לאומי עין עבדת – קניון מרשים, נביעות מים, מערות נזירים וגם מפל אחד גבוה שיפציר בכם לשבת למרגלותיו ופשוט להתחבר למדבר. וזוהי כמובן גם ממלכתם הבלתי מעורערת של היעלים והנשרים, אז כדאי להצטייד במשקפת ובסבלנות. זה ישתלם לכם.
אפשר לערוך טיול הלוך-ושוב קצר שכולל את כל אלו ומסתיים ב"חורשת צפצפות הפרת", ואפשר לבצע מסלול אתגרי יותר, שכולל טיפוס ביתדות. אופציה זו דורשת רכב הקפצה. בכניסה לגן הלאומי תקבלו דפדפת מידע ומפה מפורטת.
הגעה: על כביש 40 (באר שבע-מצפה רמון). הכניסה התחתונה לעין עבדת היא בסמוך לאחוזת קבר בן גוריון ומדרשת שדה בוקר. הכניסה העליונה (לרכב ההקפצה) נמצאת כ- 5 ק"מ דרומה.

גן לאומי עבדת
העיר הנבאטית עבדת היא אחת המרשימות מסוגה, בעיקר בשל העובדה שהיא רובצת על גבעה גבוהה שמתרוממת באמצע המדבר, וממנה ניבטים נופים יפהפיים. כאן], מעל ערוץ נחל צין, ממתין לכם אתר מורשת עולמית שכולל שרידי בית מרחץ ביזנטי, מערת קבורה רומית, כנסיות ביזנטיות, מצודה אדירה, וכמובן – רחובות ומבנים קדומים. נדמה כאילו עוד רגע יגיחו מאחורי פינת הרחוב סוחרים נבאטים או לוחמים רומיים. אם אתם עם ילדים, כדאי לדעת כי במקום מוצעת חוברת המשימות המשפחתית "פקחים צעירים".
הגעה: סמוך לכביש 40 בין שדה בוקר ומצפה רמון 15 דקות משדה בוקר.

קבר בן גוריון וצריף בן גוריון
בטבורו של גן מדברי מטופח, אל מול בקעת צין ורמת עבדת – תפאורה מדברית שתשאיר אתכם פעורי פה – שוכן גן לאומי קבר בן גוריון, שבו קבורים דוד בן גוריון ורעייתו פולה. יעלים שמתגוררים כאן ילוו אתכם בשבילי אחוזת הקבר, לצד צמחיה מגוונת, והכל משדר פסטורליות מדברית.
ואם כבר בן גוריון, מומלץ מאוד להצפין מעט אל קיבוץ שדה בוקר, שם ממתין לכם המקום שבו התגורר ראש הממשלה הראשון. זהו ביקור אינטימי למדי – והוא יפגיש אתכם עם הסלון, המטבח ושאר החדרים של בני הזוג, כמו גם עם ספרייתם המרשימה. במקום מוצעות פעילויות שונות, מיצגים, תחנות הפעלה ואפילו חדר בריחה חדש.
הגעה: לקבר בן גוריון – על כביש 40 (באר שבע-מצפה רמון) בסמוך למדרשת בן גוריון, שלושה ק"מ דרומית לקיבוץ שדה בוקר. לצריף בן גוריון – מכביש 40 לקיבוץ שדה בוקר ולפי השילוט.

לילה בנחל חווארים
כאשר הירח מלא, גם נחל חווארים מלא. מלא במטיילים שמגיעים, ממש כמוכם, לצעוד על סלעי החוואר הבהירים, שמחזירים את אור הירח כך שאין צורך בפנס (אם כי מומלץ להצטייד בו לטיול הזה. ליתר ביטחון). אפשר כמובן גם להגיע יום-יומיים לפני ואחרי שהירח מלא – העיקר שתגיעו.
חובה להצטייד במפה ובפירוט המסלול, ולצאת לדרך, שאורכה כארבעה ק"מ והיא נערכת על שביל סימון כחול. אם הגעתם ברכב אחד, חזרו אליו באותה הדרך לאחר 2-3 ק"מ. הגעתם בשניים? כדאי שרכב ההקפצה ימתין בקצה השני של המסלול. תחילת המסלול ב"בור חווארים", בור מים סמוי ששימש את הנבאטים במסעותיהם במדבר.
כמובן, אפשר ומומלץ לערוך את המסלול גם בשעות היום, במיוחד אם אין לכם ניסיון בטיולי לילה.
הגעה: מכביש 40, מדרום למדרשת בן-גוריון, פונים מזרחה לחניון בור חווארים. הגעת רכב שני לסוף המסלול – יורדים ממדרשת שדה בוקר לכיוון גן לאומי עין עבדת. אחרי הירידות עוברים על גשר אירי ומחנים.
פארק חרותות הסלע
פעם זה היה סוד כמוס. עכשיו זהו רק חצי סוד: בהר הנגב מסתתרים ריכוזים מרשימים של חרוֹתוֹת סלע וכתובות עתיקות. אחד המיוחדים שבהם נמצא בהר מחיה, שם הוכשר "פארק חרותות הסלע", הכולל שבילי טיול קצרים וקלים.
חרותות הסלע – המהוות מעין דרישת שלום מהעבר הרחוק – רומזות על העולם התרבותי של יושבי המדבר – ציידים, חקלאים ורועים. תוכלו למצוא שפע של דמויות, צורות וסמלים. דמויות בעלי החיים כוללות יעלים, כלבים, גמלים ועוד.
מומלץ במיוחד לעצור לשעה ארוכה במצפור ליפא גל, שממנו נשקף הר הנגב במלוא הדרו. כאן, בגובה של 600 מטרים מעל פני הים, ישנם שני מסלולי טיול בין חרותות סלע: מסלול מסומן אדום (500 מטרים) ומסלול מסומן בירוק (1.3 ק"מ). שניהם קלים ומעגליים. כך או אחרת, כדאי לתת לילדים לחפש, לאתר ולזהות את הדמויות השונות שנחרתו על הסלעים בידי קדמונינו. הם יהיו מאושרים. באחריות.
הגעה: מכביש 40, דרומית לצומת חלוקים, מוצאים את השלט "מצפור ליפא גל" וממשיכים עוד כקילומטר בשביל עפר נוח שמתאים לכל רכב.

פרטים על מסלולי טיול, אירועי חג וחניוני קמפינג נוספים בגנים לאומיים ובשמורות טבע בטלפון 3639* או באתר
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות