תיעוד מיוחד: צבוע בשדה כלניות

28/02/2023

צבוע מפוספס נצפה מטייל בשדה כלניות בצפון מערב הנגב

צבוע מפוספס, צילום: עזרא חדד
צבוע מפוספס בשדה כלניות, צילום: עזרא חדד

צבוע מפוספס נפוץ ברוב שטחה של הארץ וברוב תחום המחייה שלו, בבית גידול פתוח או בשטחים בהם יש שיחים ועצים בדלילות. הוא נכנס גם לאזורי חורש ויער בעיקר בשטחים בהם יש קרחות יער, אזורי סלעים עם ריכוזי מערות, אתרי עתיקות ואזורי חורבות.

עזרא חדד, פקח רשות הטבע והגנים מציין כי בישראל הוא נמצא גם בקרבת ישובים באזור שיש ריכוזי אוכלוסייה, ובאזור המדברי מעדיף מדרונות סלעים גיאיות עם מצוקים וסלעים המשמשים לו למחבוא או באזורי צמחייה דלילה.
עיקר הפעילות שלו היא בלילה, והוא נחבא מפני בני אדם, ובכל זאת הוא נמצא בקרבת מקומות יישוב, ונצפה בישובים רבים בשרון ובשפלת יהודה. הוא נכנס גם לערים גדולות כמו מודיעין, בית שמש, באר שבע, חיפה וגם לערי מישור החוף חולון ובת ים, ובדרום נמצא בקרבת בסיסי צבא.

צבוע מפוספס, צילום: עזרא חדד
צבוע מפוספס בשדה כלניות, צילום: עזרא חדד

סכנה בכביש

בשנים האחרונות גורם התמותה העיקרי של הצבועים הוא דריסה בכבישים והסיבה לכך כי רבים מהם נוהגים לאסוף פגרי בעלי חיים שנדרסים בכבישים, ובכך הם מסכנים את עצמם ונדרסים.
המין התאושש במהלך שנות השבעים של המאה העשרים ועד היום מצב האוכלוסייה בישראל די טוב. בשונה ממקומות אחרים בעולם, הצבועים חיים גם בסמיכות לישובים ובתוכם, ובשנים האחרונות נצפו צבועים מחפשים מזון בפחי אשפה בתוך ישובים.

בשנות ה-70 של המאה הקודמת העריך הזואולוג גיורא אילני את אוכלוסיית הצבועים בישראל בטווח של 135-80 פרטים. בספר האדום שפורסם בשנת 2002 הוערכה אוכלוסיית הצבועים בישראל בכ-200 פרטים.

חדד מוסיף כי מנתוני מאגר רשות הטבע והגנים ומתצפיות נוספות בין השנים 2020-2008 נדרסו 520 צבועים בישראל, וההערכות הן שאוכלוסיית הצבוע המפוספס בישראל מונה כ-1,000 פרטים.

שכנים צבועים

בשנים האחרונות התרבו התצפיות בצבוע המפוספס בישראל, ונראה שאוכלוסיית הצבועים בישראל גדלה, יש דיווחים ותצפיות רבות של צבועים שנכנסים כאמור לתוך יישובים כדי לחפש מזון באשפה. תצפיות נוספות דווחו גם במקומות שלא נצפה בהם בעבר או שהיה נדיר מאוד, כמו הכרמל, וכן בערים וביישובים במישור החוף המרכזי.

ההערכה היא כי העלייה במספר הצבועים ובתפוצתם קשורה בכמויות האשפה שבני האדם משליכים, במספר הדריסות של בעלי חיים בכבישים כמו תנים, ובמספר פגרי הצאן והבקר וכן פגרי הציד שנותרים בשטח (לדוגמה חזירי בר), המושכים גם הם צבועים. גדר ההפרדה בגבולות ישראל תרמה בהגנה על הצבועים, ויצרה מקלט מהסכנות הרבות שאורבות לצבוע המפוספס. בעשור האחרון עלה מספרם של הצבועים בישראל בצורה מרשימה והעדות לכך היא כמות הדריסות בכבישים.

האזינו

הרבה סליחות יש לנו לבקש מבעלי החיים, אבל מין אחד ספציפי זכאי לסליחה כללית רחבה מהאנושות, ובעיקר מוולט דיסני. צבועים הם בעלי חיים מדהימים ומרשימים, ואנחנו צריכים להרגיש זכות ענקית שהם קיימים בטבע שלנו! למה אנחנו מפחדים מהם? האם הם נאמנים? האם הם תוקפים בני אדם?

כל התשובות בפרק הפודקאסט "הסכת ארצישראלי מצוי":