שדרוג הגן הלאומי תל גזר שלב א - שינוי נוף התל

03/01/2020

במסגרת תכנית כוללת לשדרוג תל גזר בנובמבר-דצמבר 2019, בוצע בהצלחה שלב א שכלל את שינוי הנוף בחלק המרכזי של התל.

תל גזר - מקדש המצבות מנקודת התצפית. צילם חגי יוחנן
תל גזר - מקדש המצבות מנקודת התצפית. צילם חגי יוחנן, תל גזר - מקדש המצבות מנקודת התצפית. צילם חגי יוחנן

באזור זה וגם בחלקים אחרים של התל מצויות ערמות עפר צרות וארוכות (מצפון לדרום) שנוצרו בעת החפירות של ר.א.ס. מקליסטר בשנים 1909-1902. ערמות אלה, שחלקן בגובה של למעלה מ-15 מ', הן תוצאה של דרישת השלטונות העות'מאניים לכסות את החפירה.

מטרת העבודה הייתה לשטח את הערימות על מנת לאפשר לראות מהתצפית המערבית את כל שלושת שטחי החפירה: המתחם הכנעני (אותו ראו תמיד), אזור 'שער שלמה' ובמת המצבות.

העבודה בוצעה בעזרת שופל גלגלי ומשאית, תוך פיקוח קפדני של נציגי רשות העתיקות ונציג רשות הטבע והגנים, חגי יוחנן, ממונה מורשת מחוז מרכז. הפיקוח כלל בקרה על כך שכל הערימות הן שפכי מקליסטר וכי אין פגיעה בעתיקות במקומות שהוא לא חפר.

בעבודה זו הועברו כ-3000 מ"ק של אדמת שפכים מערימות מקליסטר אל שטחי חפירה ישנים (שטחים II ו-VI) של המשלחת האמריקנית של רייט, דיוור וסיגר משנות ה-60 וה-70 ואל שקעים מעוגלים שנותרו בין ערימות מקליסטר.

יש חשיבות רבה לפעולה זו גם בנושא של שימור, כפי שנאמר: "כיסוי חפירה ארכיאולוגית ישנה הוא השימור הטוב ביותר".

הגובה המרבי שהוסר היה 4 מ', פחות מהגובה שהוגדר בתחילה (כ-6 מ').

בסיום העבודה ניתן לראות מהתצפית המערבית את ראשי 3 מצבות מבמת המצבות וקירות אבן בחתך שמעל שער שלמה.

תל גזר – מבט מהתצפית ל'שער שלמה', הקיר המסומן בחץ נמצא במחיצה המזרחית של השטח מעל השער, תל גזר - מבט מהתצפית ל'שער שלמה', הקיר המסומן בחץ נמצא במחיצה המזרחית של השטח מעל השער
צילום פנורמי לאחר הסרת ערמות השפכים. ראשי המצבות ואזור שער שלמה (מסומנים בחץ) נראים מהתצפית צילם ג'ים פרקר, תל גזר - מבט מהתצפית ל'שער שלמה', הקיר המסומן בחץ נמצא במחיצה המזרחית של השטח מעל השער

בשלב ב (שיתחיל בקרוב) מתוכנן ביצוע מדרגות מתכת אל קרקעית מפעל המים ובשלב ג מתוכנן הכשרת מגרש החניה, שבילים, שילוט, הצללה ועוד בכל תל גזר.
תודה לכל המשתתפים והתומכים בפרוייקט: מ.א. גזר, רשות העתיקות ועובדי מחוז מרכז של רשות הטבע והגנים.