דוקו טבע: "המטרה שלי בחיים - להיות פה לכל היצורים שלא יכולים לדאוג לעצמם"

24/05/2023

יצאנו ליום בשטח עם אורלי גלעד, מנהלת שמורת טבע מצוק הצינים, וניקיטה פודוברייב, פקח בבקעת צין: "כשאני רואה את היעלים מטיילים ככה בשטח ולא נבהלים מכלום ועושים את הדבר הטבעי שלהם, זה מחמם את הלב. זה אומר שהשמורה מתפקדת והציבור מתפקד".

ניקיטה פודוברייב, פקח בבקעת צין
ניקיטה פודוברייב, פקח בבקעת צין, צופה בקן הנשרים. צילום: רותם כהן וידר

"מטרת העל שלנו במפגש עם המטייל זה שהוא לא יציית לכללים כי ראה על שלט, אלא להבין מה המשמעות ולמה אנחנו עושים את זה" אומר ניקיטה הפקח. "אנשים לא מאכילים את החיה, לא מפריעים לה, אף אחד לא משאיר זבל. לראות את האיזון הזה זה מהמם".

ניקיטה מוסיף: "זה בית ספר לפקחים כי כאן אתה לבד בשטח שקולט המון קהל ואתה עושה הכל: ממגרפה, עד להבין איזה שלט נפל, לדעת איפה יש את הדורסים ולתת למישהו קנס או להסביר לו".

אורלי גלעד, מנהלת את שמורת טבע מצוק הצינים המתפרשת על 40 אלף דונמים: "יש פה טריסטמיות, יעלים, צבועים, נשרים – הטבע במיטבו ואנחנו מקפידים ושומרים עליו. אנחנו באמת  עושים פה משהו מדהים וחשוב – שומרים על הטבע".

למה לא לרדת משבילים מסומנים?

תמיד יש את ההרפתקן בחבר'ה שרוצה לחקור את השטח מקרוב, או את זו שאין לה כוח לסיים את המסלול ורוצה לחתוך קיצור דרך. ירידה משבילים פוגעת בסביבה הטבעית.

חשוב לדעת כי את השבילים המסומנים פתחו אנשי מקצוע עם מכלול השיקולים של חווית ביקור וטיול יחד עם שמירה מקסימלית על הטבע.

ישנם שבילים שעושים עיקוף סביב ממצאים ארכיאולוגיים או אזורים חשובים לחיות בר כמו אזורי קינון ומקומות מחסה, וכולם הוכשרו מתוך מחשבה מעמיקה שכוללת גם את הפן הבטיחותי וגם את הפן האקולוגי.

שביל לנסיעה של ג'יפים בבקעת צין
שביל לנסיעה של ג'יפים בבקעת צין, צילום: רותם כהן וידר

ירידה משביל מעבר להיותה מסוכנת ולא צפויה, משנה גם את תוואי השטח. חשבו על "נחל" חדש שנוצר על ידי קוליסים של ג'יפ או דרך שמטיילים פרצו, שמסיט את מי הנגר, או מהדק את פני הקרקע.

כל צעד מחוץ לשביל יכול להיות מסוכן לא רק עבורכם כמטיילים אלא גם עבור החיים מסביב גם בלי שתדעו.

ניקיטה, פקח בבקעת צין: "פה מישהו בחר לרדת מהשביל ולפגוע. אפשר לראות בצד את הקרום המתפקד והצמחייה, וכאן אנחנו צריכים לעבור עם מגרפה, לנסות להחזיר את קרום הקרקע למצב טבעי. ייקח 3 עונות גשם כדי שזה יחזור לעצמו".

אוהבים לטייל? בחרו את מסלול טיול שמתאים לכם >>

למה לא להדליק אש בטבע?

נראה שהשאלה הזו מיותרת אך רבים חושבים כי מדורה קטנה, או שאריות של מנגל לא יכולים להזיק לסביבה.

למרבה הצער, המציאות היא אחרת. ישראל היא ארץ למודת שריפות. צמחיית חורש דליקה, ודלילה במקורות מים. לכן סכנה של התפשטות שריפה היא מוחשית. שטחים טבעיים רבים כבר נהרסו כליל בשריפות. זו יכולה להיות מדורה קטנה, שריפת נייר טואלט בטבע או אפילו סיגריה מושלכת שיכולה להצית שריפה גדולה שמהווה סיכון מיידי לבני האדם וכמובן שתפגע בטבע.

גן לאומי עין עבדת
גן לאומי עין עבדת, צילום: רותם כהן וידר

לכן ישנם מקומות מוגדרים להדלקת אש וחשוב להדליק אש רק בהם, לוודא את כיבוי האש ולפנות כל פסולת מהאזור.

היכן מותר להדליק אש בגנים הלאומיים ובשמורות הטבע >>

כלבים בשמורות טבע

ניקיטה מסביר למטיילים :"כלב בשטח השמורה הוא כמו זאב משוחרר, היעלים נבהלות ממנו".

שמורת טבע היא מערכת אקולוגית רגישה ומורכבת, וכל הפרעה עלולה להפר את האיזון העדין המתקיים בה.

אנחנו, בני האדם וחברינו ההולכים על ארבע, רק אורחים לרגע בממלכת טבע שוקקת זו, ואף שהכלב הוא יצור חברותי – בכל זאת הוא בעל חיים זר במרחב השייך לחיות בר. נוכחותו של כלב בשמורת טבע מאיימת מאוד על חיי הבר גם אם אנו, בעלי הכלבים, כלל לא חשים בדבר.

במצב זה אף על פי שהשמורה נועדה לשמש מרחב שמור ומוגן לחיות הבר הן עלולות להיות במצוקה. קחו למשל צביה שהמליטה עופר. היא משאירה אותו חבוי בשיחים ויוצאת לחפש מזון. בדרך היא חשה ממרחק בטורף. היא חוששת לחזור לצאצא שלה והוא ממתין לה רעב וחשוף לטורפים.

למידע נוסף בנוגע לכלבים בגנים הלאומיים ושמורות הטבע >>