תעלומת הנשר שנפגע ולא שרד
03/04/2023נשר בן 12 שנולד בשבי וגדל בכרמל מת למרות הניסיונות להצילו, הסיבה עדיין לא ברורה

ביום שבת (1.4) יצאו פקחי רשות הטבע והגנים לאתר נשר בעקבות שידור מצוקה שהראה שהוא לא זז ומצוי על הקרקע. הנשר נמצא בשטח פתוח בין טירת הכרמל לנחל ספינים כשהוא סובל מחבלות רבות וכנף שבורה.
הנשר הועבר מיידית לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים בספארי ולאחר יממה נקבע מותו כשסיבת המוות אינה ידועה.
הנשר שנמצא הוא נשר בוגר בן 12 שנולד בגרעין רבייה בירושלים ושוחרר בכרמל בגיל שנתיים. מבדיקה שנערכה עולה שהוא חלק מזוג מקנן. הנשרים הם מונוגמיים, וחולקים את הקינון והדגירה על ביצה, המשמעות היא שקיים חשש כרגע שהקינון יכשל ועל כן בוחנים ברשות הטבע והגנים מה היא הדרך הטובה ביותר להציל את ביצת הנשר.

יגאל מילר, אחראי גרעין רבייה ברשות הטבע והגנים: "פציעה מהסוג שראינו בנשר זה איננה שכיחה וברוב המקרים הנשרים נפגעים כתוצאה מהרעלות של פגרים ושימוש לא חוקי בחומרי הדברה, על כן חשוב לנו מאוד להבין מה גרם לפגיעה שהביאה למותו של הנשר. במקביל אנחנו עושים כעת את כל המאמצים על מנת להציל את ביצת הנשר כדי שבבוא העת יבקע ממנה הגוזל."
הנשר המקראי בסכנת הכחדה
הנשר המקראי נמצא בסכנת הכחדה חמורה והוא עומד על כ-180 פרטים בלבד בישראל. בעבר, תפוצתו העולמית של המין הייתה רחבה: מחצי האי האיברי במערב ומדינות דרום אירופה ועד הודו במזרח, וכן צפון אפריקה. חלק מהאוכלוסיות האירופיות והדרום-מערב אסייתיות נודדות בחורף לאפריקה ולחצי האי ערב, אולם היום האוכלוסייה מקוטעת והמין נעלם או התמעט מאוד בחלק ניכר מתחום תפוצתו. גם בישראל תפוצת המין הצטמצמה, ובשני העשורים האחרונים היא פחתה מ-120 זוגות מקננים ל-50 זוגות בלבד. בצפון מקננים נשרים רק בכרמל, ובדרום במדבר יהודה ובהר הנגב.
בפסח הקרוב, בין התאריכים ה-6 ועד ה-12 באפריל ובין השעות 10:00 – 15:00, אתם מוזמנים לבקר בתחנות הסברה על הנשרים בשמורת הטבע חי בר כרמל, בשמורת הטבע גמלא ובגן הלאומי עין עבדת ולשמוע מהמדריכים ומהמדריכות במקום על האתגרים להצלתם.
הציבור מוזמן להכיר את הנושא מקרוב ולסייע לרשות הטבע והגנים לשמור על הנשרים ועל הטבע של ישראל.