גם עופות ימיים זקוקים לשמורות טבע ימיות

07/06/2018

מצורפת כרזה בה אנו מציגים עופות בסביבה הימית והחופית

שחפית ים בצייד
שחפית ים בצייד, צילם דותן רותם, רשות הטבע והגנים

עופות הים הם קבוצה גדולה של עופות המבלים את חייהם בימים ובאוקיינוסים או לחופיהם. מצבם משמש מדד לבריאות המערכת הימית. עופות חוף וגדה חיים בסביבה החופית וניזונים (בין היתר) ממזון מהים. מיני עופות ים רבים מקננים במושבות המונות מעשרות בודדות ועד מיליונים של פרטים. חלקם מבצעים נדידות שנתיות ארוכות ויש שסובבים סביב כל כדור הארץ. בישראל נמצאו פרטים של סולות מצויות שסומנו באיים הבריטיים ושחפית גמדית המקננת בארץ נצפתה במוזמביק.

הם ניזונים ממזון שנמצא על מי הים בעומקו ולחופיו. מבנה המקור, הרגליים והמבנה הכללי של הגוף יכולים להעיד על התמחות בשיטת הציד או סוג המזון. עופות ים יכולים להימצא בלב הים הפתוח (פלאגיים) או בסביבת החוף וחלקם שוהים בים למשך תקופות ארוכות, ללא חזרה ליבשה. ללא הגנה על סביבת חייהם הימית כמו גם היבשתית (אזורי הקינון המנוחה או שיחור המזון) לא יוכלו להשלים את מחזור החיים ולשרוד. מלבד היותם חלק חשוב במארג המזון הימי, עופות ים וחוף מהווים נקודת קישור בין היבשה לים ובין האוויר למים, עובדה הגורמת להם להיות רגישים ביותר למפגעים בכל הסביבות הללו. בין המפגעים המאיימים על עופות אלה: הרס ופגיעה בבתי גידול, דיג יתר ושימוש בשיטות דיג הרסניות, זיהום בדלקים ואשפה ובמיוחד פלסטיק. ישראל מהווה ציר נדידה חשוב לעופות, מה שהופך אותנו לתחנה חשובה במחזור חייהם.

קישורים מעניינים:

סרטון: הדדיות (סימביוזה) בין דג שמש (Mola mola) לשחפים בים

סרטון: סולות צוללות למים בעת ציד דגים

סרטון: "טירוף של טורפים" – יונקים ימיים, עופות ימיים וכרישים צדים דגים יחד

סרטון: צניניות ניזונות מציפורים

הרשימה האדומה של העופות המקננים בישראל

מכון דוידסון: כיצד עופות ימיים צוללים בלי להיפצע

בכרזה המצורפת כאן, אנו מציגים עופות ים ועופות חוף, אך חלקם אינם מוגבלים לים או למים מלוחים וניתן למצוא אותם גם בבריכות דגים, בריכות מלח ובתי גידול לחים אחרים.