שחזור שני מתקנים קדומים בגן לאומי צפורי

מאת: ד"ר דרור בן-יוסף - ממונה מורשת מחוז צפון, רשות הטבע והגנים 03/03/2020

לאחרונה שוחזרו שני מתקנים קדומים בגן לאומי צפורי כחלק מפעילות רשות הטבע והגנים לשפר את חווית הביקור באתר. שני המתקנים שוחזרו על-ידי אנשי צוות מוכשרים משמורת טבע גמלא: אליה מעטוף ודודו פילס.

כורובאטס
כורובאטס, כורובאטס
  1. כורובאטס

הכורובאטס הוא מכשיר מהתקופה הרומית ששימש למדידה מדויקת של שיפועים לצורך בניית אמות מים. הוא מתואר בספר "על אודות האדריכלות" שחיבר המהנדס והאדריכל הרומי ויטרוביוס לפני כאלפיים שנה.

הכורובאטס בנוי מקורת עץ ארוכה אשר במרכזה אגן רדוד שנועד למילוי מים וכך הוא משמש כפלס. לאחר כיול המכשיר, הביט המודד מבעד לשתי הכוונות לעבר מוט מדידה שניצב במרחק של כמה עשרות מטרים מהמכשיר וכך "קרא" במדויק את נקודת הגובה של השטח. בעזרת הכורובאטס הצליחו המהנדסים לבנות את אמות המים בשיפועים מתונים – ירידה של 1 מ' ואף פחות מכך לכל אלף מטר. בגן לאומי צפורי, בקצה המערבי של מנהרת הפירים, תוכלו לראות את הכורובאטס היחיד בארץ ששוחזר בגודל אמיתי לאור הנחיות ויטרוביוס, באורך של 6.5 מ'.

מתקן סחיטה להפקת שמן זית בשיטת הבורג, מתקן סחיטה להפקת שמן זית בשיטת הבורג
  1. מתקן סחיטה להפקת שמן זית בשיטת הבורג

בסיס האבן של מתקן משוחזר זה, הניצב באזור המבואה (מרכז המבקרים), נחשף בחפירות העיר צפורי ושימש להפקת שמן זית בתקופות הרומית והביזנטית.

תהליך הפקת השמן כלל ארבעה שלבים:

א. מסיק הזיתים – "יצא קציר חיטים ונכנס בציר, יצא בציר ונכנס מסיק" (תוספתא שבועות ד', כ').

ב. ריסוק הזיתים במפרכה.

ג. סחיטת הזיתים המרוסקים והפקת המוהל (כלל הנוזל) – "לא דומה זיתים לענבים, ענבים רכים ונותנים את יינם, זיתים קשים ואינם נותנים את שמנם" (תוספתא תרומות ג').

ד. הפרדת השמן מן המים.

במתקן זה נעשתה הסחיטה באמצעות בורג עץ (בו נודע השימוש באימפריה הרומית החל מהמאה הא' לפני הספירה) שלחץ על הזיתים שבעקלים (סלי נצרים). באופן זה ניגר המוהל לתוך אגן הניקוז התחתון. לבסוף כל שנותר לפועלים היה לאסוף את השמן שצף על-פני המים באמצעות כף מיוחדת או כלי כלשהו. על הזיתים המשובחים של צפורי נכתב: "מעשה שאמר רבי יוסי לבנו בצפורי: עלה והבא לנו זיתים מן העלייה, הלך ומצא את העלייה שצפה בשמן" (ירושלמי פאה פ"ז, פ"ג).