הכירו את גן לאומי כפר נחום
ההסטוריה, המורשת, הטבע
גן לאומי כפר נחום משקיף על נופי הקסם של חופי הכנרת. תמצאו כאן מעיינות ואתרי טבע, תל מקראי ושרידי כפר יהודי מימי בית שני, בית כנסת קדום וכנסיות שהעולם הנוצרי כולו נושא את עיניו אליהן
שימו לב:
- על מנת להגיע למבואה הימית של גן לאומי כפר נחום יש לכתוב בוויז "גן לאומי כפר נחום" על מנת שתגיעו למקום הנכון. (בסביבה יש עוד מתחמים שבהם שיולט "כפר נחום" המהווים את שאר מוקדי העניין של הכפר לדוגמא: הכנסיה האורתודוכסית, עין איוב ועוד)
- הכנסיות נמצאות לאורך כביש 87, לכל כנסיה כניסה נפרדת, הכנסיות הינן פרטיות וחלקן בתשלום, תיאום לביקור בהם הוא מול הכנסיה הרלוונטית.
מוקדי עניין
- מבואת גן לאומי כפר נחום – הטרמינל הימי
- חופי הכנרת וטיילות
- אתרים קדושים לנוצרים – במתחם נפרד ובתיאום מול הכנסיות
- מעיין עין איוב
פירוט
- מבואת גן לאומי כפר נחום – הטרמינל הימי: רשות הטבע והגנים הקימה בטרמינל הימי מעגן ובו מזח צף יחיד במינו, המאפשר לקלוט נוסעים של סירות במפלסים משתנים של האגם. יש כאן פינות ישיבה נעימות מול הכנרת ושילוט הסבר על כפר נחום, אמפיתאטרון חופי הכנרת וטיילות
- טיילת כפר נחום – לאורך הכנרת ישנה טיילת באורך של כ 3.5 ק"מ המחברת בין טבחה למבואה הימית בגן לאומי כפר נחום.
- שביל סובב כנרת – מסלול הליכה באורך 65 ק"מ המקיף את הכינרת כולה. חלקים רבים מהשביל מתאימים גם לרכיבת אופניים, באזור הגן הלאומי השביל מתחיל מעין איוב לחוף ג'ינו ועד חוף ספירית.
אתרים קדושים לנצרות וליהדות:
- כנסיית כפר נחום: על פי הברית החדשה, לאחר שעזב את נצרת קבע ישו את מרכז פעילותו בכפר נחום. 4 מ-12 השליחים הראשונים – פטרוס הקדוש, אחיו אנדריאס, יעקב בן זבדי ואחיו יוחנן – התגוררו בכפר נחום. בחפירות ארכיאולוגיות התגלו במקום שרידי מבנה מתומן מהמאה ה-5 לספירה, שנבנה מסביב לחדר קדום יותר. בחדר הקדום התגלו פיסות טיח נושאות כתובות בעלות מאפיינים נוצריים, רובן בשפה היוונית. המסורת הנוצרית רואה במקום את ביתו של פטרוס. מעל למבנה הקדום נבנתה בשנת 1990 כנסייה חדשה.
כפר נחום חרב ברעש האדמה הגדול בשנת 749 והיישוב החדש נבנה מעט ממזרח לקודמו. - בית הכנסת בכפר נחום: בית הכנסת נבנה במאה ה-4 לספירה, אולי על מבנה בזלת מהמאה ה-1 לספירה. וירג'יליו קורבו וסטנסילו לופרדה, הארכיאולוגים שחפרו במבנה, טוענים שייתכן שזהו המבנה הקדום שנזכר בברית החדשה – המבנה שבנה שר המאה הרומי לקהילה היהודית של כפר נחום (לוקס ז 5). אם נכון הדבר, במבנה זה התפלל ישו.
בבית הכנסת נעשה שחזור חלקי וניתן להתרשם מפארו. חזיתו פונה דרומה, לכיוון ירושלים. המבנה עשוי אבני גיר מסותתות היטב. בחזית המבנה 3 פתחים, והיא עוטרה בגילופים עשויים ביד אמן, אם כי דמויות רבות הושחתו במזיד. במשקוף הפתח המרכזי מתואר עיט פרוס כנפיים ומעליו קופידונים. בשני צדי המשקוף יש עיטור נאה של עץ תמר. במשקופים של הפתחים הצדדיים כנראה היו מתוארים אריות.
הגילופים שעל האפריזים שבחזית הקומה השנייה מתארים דגמים גיאומטריים ודמויות מיתולוגיות כגון סוסון ים, נשרים ומנורה בת 5 קנים. בחלק מהאפריז, שהיה בנוי באולם המרכזי ככל הנראה, מתואר ארון ברית על עגלה דו-אופנית. הארון מעוצב כמקדש על עמודים ובחזיתו פתח, ולו שתי דלתות ומעליו קונכייה. ייתכן שזה ניסיון לתאר את עגלת ארון הברית.
באולם המרכזי ניצבו 3 שורות עמודים בצורת האות חי"ת, שנשאו קומה שנייה. כותרות העמודים גולפו בסגנון קורינתי. אחת מהן נושאת גילוף המתאר שופר, מחתה ומנורה בת 7 קנים. קירות האולם טויחו בטיח צבעוני – תופעה יוצאת דופן לגבי בתי הכנסת הקדומים.
אפשר לראות עוד עיטורים שלא שולבו בשחזור המבנה, הם מוצגים לראווה בריכוז הפריטים הארכיטקטוניים ליד בית הכנסת.
- כנסייה יוונית אורתודוקסית / כנסיית 12 השליחים, הניכרת לעין בכיפותיה הוורודות. הקירות הפנימיים של הכנסייה מכוסים בציורי קיר מרהיבים
- כנסיית מנזה דומיני – כנסיית סנט פיטר בה לפי האמונה הפרנסיסקנית ישו חולל את נס לחם והדגים כדי להאכיל את המונים
- כנסיית הטבחה – כנסייה קאתולית – לפי האמונה הקאתולית ישו חולל את נס לחם והדגים כדי להאכיל את המונים
- אחוזת קבר (מאוזולאום): כ-200 מ' מצפון לבית הכנסת נמצאו שרידי אחוזת קבר המתוארכת למאות 1-2 לספירה. רוב המבנה העל-קרקעי, שהיה בנוי אבני גיר מסותתות היטב, נהרס. החלק התת-קרקעי נבנה אבני גזית מבזלת. בחדר המרכזי התגלו ארונות קבורה עשויים אבן. נראה כי אחוזת הקבר הייתה שייכת למשפחה אמידה שהתגוררה בכפר נחום.
- מעיין עין איוב עין איוב – מפל מרשים הנופל מגובה של ארבעה מטרים בינות לצמחייה סבוכה וזורם לעבר הכנרת. המפל אינו טבעי, והוא נוצר כתוצאה מקידוח "כנרת 7" של תה"ל (תכנון המים לישראל), שהמים פרצו ממנו כלפי מעלה.
בשל מליחותם הנמוכה של המים, הוחלט לאפשר את זרימתם לכנרת. מי המפל נובעים, כנראה, מאותו מקור של מי המעיין שמעליו, ולכן סגולות המרפא מיוחסות גם להם.
- תל כנרות: כאן נמצאים שרידי העיר המקראית כנרת, עיר מבוצרת בנחלת שבט נפתלי. התל שוכן בראש גבעה המתנשאת כ-90 מ' מעל הכנרת. הגבעה חוצצת בין בקעת גינוסר בדרום לבקעת עין שבע בצפון. התל משתרע על 100 דונם בקירוב, והתגלו בו חרסים המעידים על התיישבות אדם במקום כבר בתקופה הניאוליתית, לפני כ-7,500 שנה. בתקופת הברונזה התיכונה (1550-2000 לפנה"ס) הקיפה את היישוב חומה איתנה ומחוזקת בחלקלקה.
כנרת חרבה בכיבוש האשורי, בימיו של תגלת פלאסר ה-3 (744/743 לפנה"ס). בשער העיר התגלו ראשי חץ רבים, אבני קלע וסימני שריפה וחורבן, והם מעידים על הקרב הקשה שהתחולל כאן. מראש התל יש תצפית מרהיבה על הכנרת. בתל עוברת "דרך הבשורה" (The Gospel Trail) המודרנית – שביל הליכה מהר הקפיצה בנצרת, דרך תל כנרות ועד כפר נחום.
גן לאומי כפר נחום
מידע שימושי
הכניסה לגן נסגרת שעה לפני שעת הסגירה הרשומה. הכניסה למבואת הטרמינל אינה בתשלום וללא תיאום ביקור.
שעון קיץ:
בימים א' - ה' ושבת: 16:00 - 08:00
בימי שישי וערבי חג: 15:00 - 13:00
שעון חורף:
בימים א' - ה' ושבת: 16:00 - 08:00
בימי שישי וערבי חג: 15:00 - 08:00
בערב ראש השנה ובערב פסח: 13:00 - 08:00
בערב יום כיפור: 13:00 - 08:00
שימו לב:
- הכניסה למבואת הטרמינל אינה בתשלום וללא תיאום ביקור.
- כניסה לכנסיות יש לתאם מול הכנסיה הרלוונטית
04-6793865
לפייסבוק של רשות הטבע והגנים לאינסטגרם של רשות הטבע והגניםכפר נחום שוכן בצפון-מערב הכנרת. בצומת כפר נחום, השוכן בכביש טבריה – ראש פינה (כביש מס' 90) פונים מזרחה לכביש 87. אתר כפר נחום נמצא ארבעה ק"מ מהצומת.
ניתן להגיע לכפר נחום גם מהכביש המזרחי של הכנרת (כביש 92).
שימו לב: החניה מחוץ לגן הלאומי, קרוב לשער הכניסה. מהחניה יש שביל מרוצף עד לכניסה לגן הלאומי.