גן לאומי תל שקמונה - הצעה למסלול טיול
14.04.2022מי חשב שאפשר לגלות כל כך הרבה אוצרות של טבע ונוף מול הים? טיול נינוח וקצר לצד תל שקמונה, יחשוף בפניכם שפע של סיפורים היסטוריים. מתאים לכל המשפחה, וגם לזוגות רומנטיים

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
טיול מול הים בחיפה. מה כבר יכול להפתיע אתכם? עוד חול? עוד גלים? ובכן, זה הזמן שלכם לגלות רצועת חוף לא מוכרת, ובעיקר – כמה וכמה אוצרות חבויים שמסתתרים בה ולצדה. ועוד יתרון לטיול שנערך בלב עיר: לעולם לא תוכלו ללכת לאיבוד. וגם אם כן, אז תמיד תוכלו למצוא ב"איבוד" דוכן שתייה כזה או אחר. בכל זאת, טיול עירוני.
נקודת מוצא: המכון לחקר ימים ואגמים, חיפה
נקודת סיום: בנקודת המוצא
תיאור המסלול
המכון לחקר ימים ואגמים, השוכן במבנה אייקוני מול ימה של חיפה, יהיה נקודת ההתחלה והסיום של מסלול נינוח זה, שנערך כולו מול הים. זוהי הזדמנות מצוינת לא רק לגלות חוף לא מוכר, אלא גם שרידים היסטוריים שלא הייתם מצפים למצוא בלב המטרופולין.
אבל לפני שאתם יוצאים לחקור את גן לאומי תל שקמונה, מעניין לדעת כי נושקת לו שמורת ים ראש כרמל. פה למעשה ממשיך רכס הכרמל אל תוך הים ויוצר נוף תת מיימי ייחודי שסביבו טבע פראי ועשיר. השמורה הימית משתרעת בחלק הדרומי של העיר, מאזור המכון לחקר ימים ואגמים ועד לשפך של נחל לוטם, ומערבה אל תוך הים בשטח כולל של כ 50,000 דונם.
אז מדוע מצויים כאן גם גן לאומי וגם שמורה ימית? הסיבה היא כי תושבי היישוב הקדום בשקמונה הותירו אחריהם שרידים ורמזים לפעילותם הן בחוף והן במעמקי הים. אך מעבר לשרידים הארכיאולוגיים, השמורה הימית משמרת גם סלי דולומיט וגיר חשופים ממש בקו המים, ואלו עוברים בלייה הנמשכת זה עידן ועידנים. תופעה זו היא היחידה מסוגה בישראל. ובנוסף לכל אלו, השמורה מציגה לראווה שונית שנחשבת לייחודית בחופי מזרח הים התיכון, בשל העובדה שהיא נוצרה באדיבותם של חלזונות ממשפחת הצינוריריים. כך או אחרת, ממסלול הטיול שלכם תוכלו להבחין היטב בטבלאות הגידוד – משטחי סלע המהווים בית גידול לבעלי חיים ולאצות
מיד לאחר שמחנים את הרכב, צועדים מעט דרומה, ו לאחר שחולפים על פני מבנה המכון לחקר ימים ואגמים, מגיעים אל תל שקמונה. כדאי לדעת כי אזור הגן הלאומי, שסבל מהזנחה של שנים רבות היה למעשה אתר להשלכת פסולת בניין, זכה בשיקום רחב היקף והושקעו בו משאבים רבים, מצד עיריית חיפה, רשות הטבע והגנים וחברת החשמל. גם הגינון שנעשה לצד שבילי הטיילת נערך בהתאם לתוכנית אדריכלית שפעלה לפי מתווה אקולוגיה. כך, הצמחייה שנשתלה פה אופיינית לחוף הים בארץ, ואף הוטמעו כאן מספר מינים נדירים ומוגנים. כך למשל, פרגה צהובה, דרדר כחול ומחרוזת קשתית.
אחרי ההקדמה הזו, ראוי לטפס למרומי תל שקמונה, ולקבל מבט פנורמי לעבר הים, העיר ומה שביניהם. שמו של התל מגיע מערבית – א־סמק ("תל הדגים"), ובכל מבט שלכם באזור תוכלו להיתקל בשרידים ארכיאולוגים מתקופות שונות. חלקם אף מוצגים במוזיאונים בארץ. עם זאת, הקפידו שלא לרדת מהשבילים המוסדרים, כדי שלא לפגוע בעתיקות – שהקדומות שבהן מתוארכות למאה ה-15 או ה-16 לפני הספירה. באופן זה, התל וסביבתו מציגים מבט היסטורי של יותר מ-2,000 שנים. וכמו במקרים אחרים לאורך קו החוף הישראלי, גם כאן פעלה תעשייה שנועדה להפיק את צבע הארגמן. צבע זה הופק באמצעות שימוש בחלזונות ימיים ממין ארגמון.
היישוב כאן שגשג במיוחד בתקופה הביזנטית, בעת ששטחו היה קרוב ל-100 דונמים. בין השאר, התגלו מאותה תקופה שרידי כנסייה ולא מעט רצפות פסיפס. החפירות הארכיאולוגיות כאן נערכו במספר גלים, כאשר הראשון שבהם נערך בסוף שנות ה-30 של המאה שעברה. חפירות נוספות נערכו בשנות ה-60 וה-70, וכן באמצע שנות ה-90 וגם בעשור האחרון.
מראש התל תוכלו להבחין במערב בבריכה חצובה המצויה בים וקוטרה כשני מטרים. לא ידוע למה היא שימשה, אך המקומיים מכנים אותה "הג'קוזי", בזכות מערבולות הזרמים שהיא יוצרת בעת שהגלים פוגשים אותה.
יורדים מהתל, עולים על הטיילת וצועדים איתה דרומה, בעוד שמשמאלכם מצויים אתרי חפירות ארכיאולוגיות, שבהן התגלו רצפות פסיפס. כאשר מגיעים אל מעבר בנוי מעל שפך נחל עליה, פונים איתו שמאלה (מזרחה) ומגיעים אל אזור מטופח המהווה חלק מפארק הכט הצר והארוך. כעת צועדים צפונה בשבילי הפארק עד שמגיעים לכניסה הצפונית שלו, שבה רמזור הולכי רגל. חוצים את כביש החוף לכיוון מזרח ומגיעים אל גן קטן – גן אלכס. דקות ספורות לאחר מכן, תפגשו את מערות שקמונה. אם אתם עם ילדים, השגיחו עליהם היטב מאחר שמצויים במקום בורות פתוחים. מערות שקמונה שימשו כמערות קבורה בימי קדם – מראה סוריאליסטי למדי, במיוחד כאשר מאחוריכם הומה כביש החוף. להשלמת התמונה, בחודשי החורף (פברואר מרץ) פורח באזור זה עיריוני צהוב. בהמשך הדרך, תפגשו ברצפת פסיפס יפהפייה שהתגלתה בחפירות הארכיאולוגיות, ולצדה שלט הסבר. מכאן ממשיכים עד לגשר הולכי רגל מעל הכביש, חוצים שוב מערבה וחוזרים דרומה אל נקודת ההתחלה של המסלול.
איך להגיע
נקודת התחלה היא לצד המכון לחקר ימים ואגמים – הגעה מרחוב יוברט המפרי בחיפה.
שימו לב: החוף אסור לרחצה
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.