מקרני חיטין לנבי שועייב: האבירים, הקרניים, הר הגעש והנביא הקדוש - הצעה למסלול טיול
07.03.2022טיול גדוש תצפיות מדהימות ופריחות אביביות, במקום שבו התחולל אחד הקרבות הידועים של הארץ, שאף שינה את מהלך ההיסטוריה. אפילו הר געש פעיל בעבע כאן עד לא מזמן (4-3 מיליוני שנים). ולסיום: ביקור במתחם המקודש ביותר לדרוזים בישראל.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
קיץ 1187 היה חם במיוחד. השמש שפכה את קרניה בעוצמה על הרמות המישוריות שבמזרח הגליל התחתון. רק שתי גבעות בודדות, שביניהן פעור לועו של הר געש כבוי, הפריעו את מנוחת המישור. האוויר עמד בכבדות. אף לא משב רוח בודד נאות להפיח חיים מעל סלעי הבזלת וסבך הקוצים היבשים. בעוד שעות אחדות יתכסה המישור בקילוחי דם. דמם של פרשים צלבנים תשושים שנטבחו באלפיהם.
באותו קיץ, מכריז המצביא הערבי צלאח א-דין מלחמת קודש על השלטון הצלבני שישב בארץ-ישראל, ובראשו המלך הצלבני גי דה ליזיניאן. צלאח א-דין, אסטרטג צבאי בחסד, מרכיב קואליציית צבאות ערביים ויוצא מערבה, בדרך המובילה לארץ-ישראל. הידיעה על הפלישה הצפויה מביאה לגיוס כללי בקרב הכוחות הצלבניים. כל ישוב, אתר ומבצר ברחבי האזור ננטשים מלוחמים, שמתרכזים בהמוניהם באזור ציפורי. המלך הצלבני היה חסר סבלנות. הוא מסרב להמתין לפולשים ומחליט לנוע עם כוחותיו לנקודת מפגש עם האויב. צלאח א-דין דאג לשלוח כוחות שימנעו גישה של הצלבנים למים לאורך הדרך. הצלבנים סבלו מצמא כבד.
בראש הכוח נעים הפרשים, ואחריהם מתנהלים בכבדות החיילים הרגליים, מסורבלים ומגושמים תחת שריונם הכבד. במישור הרחב של קרני חיטין הופתע הכוח הצלבני על-ידי פרשים מוסלמיים חסרי שריון וקלי-תנועה. חצים בוערים שנורו לעבר הצלבנים הבעירו את שדות הקוצים, והצלבנים הלבושים בשריון כבד נפלו אל מלכודת אש קטלנית. מה שהצלבנים לא ידעו הוא כי דרך המילוט שנפתחה עבורם הייתה פיתיון אכזרי: מפקדי כוחות הפרשים החלו לנוס בבהלה במדרון היורד לעבר הכנרת. המוסלמים פינו את הדרך וזזו לצדדים. ברגע זה ננעץ הפיתיון: כאשר פרשי הצלבנים עברו בתווך – התקיפו אותם המוסלמים בעוצמה ובהפתעה. הפרשים וחיילי הרגלים הצלבנים הופרדו אלו מאלו. גורלם של הכוחות, שעוצמתם באה להם משילובם – נחרץ. בערבו של יום לא נותר כמעט שריד מהצבא הצלבני.
כיום, אין כל זכר לקרב הנורא שהתחולל כאן. אבל אם תעצרו לרגע ותתבוננו סביב, אולי תחושו במעט מן האנרגיה העצומה שפרצה על גבי מישורים אלו, לפני קצת יותר מ-800 שנה. שילוט חדש שהוצב במקום יספר לכם בפירוט את סיפור הקרב.
בכל מקרה, מעניין לדעת כי גבעות אלו, שמרחוק מזכירות שתי קרניים – נתנו למקום את שמו – קרני חיטין (או חיטים).
תיאור המסלול
יש לנסוע עם השביל המסומן בשחור (4X4) עד לתחתית ההר קרני חיטין, סמוך לתחילת שביל הליכה (כחול) העולה להר, להחנות כאן ולעלות בהר עד לאנדרטה מסיבית ומרשימה. זוהי אנדרטה להנצחת מסדר נוצרי הקרוי "אל הנבואה". אלו מאמינים כי במקום זה נשא ישו את דרשת ההר המפורסמת שלו, שבה טבע ביטויים כגון "הלחי השנייה", "מלח הארץ" ועוד. מכאן ממשיכים עם השביל הכחול שייקח אתכם לכיוון צפון וצפון-מזרח, עד לסיום המסלול.
כ-300 מטרים מאוחר יותר, מגיעים אל פסגת הגבעה הדרומית של קרני חיטין. כיום, אותן "קרניים" הן חלק מגן לאומי פסטורלי, אך לפני 3 או 4 מיליוני שנים, מדובר היה בהר געש פעיל.
ממשיכים על השביל ומטפסים לקרן הצפונית, שממנה נשקף נוף פנורמי יפהפה שכולל את הכנרת ואת מצוק הארבל, שמתרומם מעלה בדרמטיות. אם תגיעו לאזור בחודשי האביב, תזכו לצפות בפריחה של תורמוס ההרים ונורית אסיה. מוקדם יותר, באזור ינואר, תגלו רקפות ויקינטונים.
המשך הדרך בירידה תפגיש אתכם עם חורשה חביבה. בדרך עוברים בפארק גיאולוגי הכולל שילוט הסבר על תופעות גאולוגיות שונות. בהמשך, עם הדרך הפונה מזרחה, מגיעים אל מתחם קבר נבי שועייב. זהו מבנה יפהפה, לבן כמעט כולו ומעוטר לעילא, המתגלה בבת אחת בגיא העמוק. שמו הפחות מוכר הוא קבר יתרו. מדובר ביתרו המדייני, חותנו של משה רבנו. הדרוזים רואים בו כאחד הקדושים החשובים ביותר, והמקום עצמו נחשב לאתר הדרוזי הקדוש בישראל.
בסוף אפריל, בימי העלייה לרגל, עשרות אלפי דרוזים מהארץ ומחו"ל גודשים את המקום. גם בימים פחות קדושים, בדיוק כמו היהודים הפוקדים את קברי הצדיקים שבגליל, מגיעים לכאן דרוזים בכדי להתפלל, לבקש בקשות מהקדוש או לנדור נדרים. ועוד מעניין לגלות כי הדרוזים מאמינים כי באתר זה מצויה טביעת כף רגלו של שועייב. המאמינים יוצקים בה שמן, ולאחר מכן מורחים את השמן על גופם, כסימן למזל והצלחה.
איך להגיע
לבאים ממזרח (בלבד) – בצומת פארק תעשיות הגליל שעל כביש 77 (מזרחית לצומת גולני), נוסעים צפונה בדרך בסימון שחור שתוביל אתכם לחניית קרני חיטין. לנקודת הסיום – בצומת כפר חיטים שבכביש 77 פונים מערבה לכביש 7717 ומשם לקבר נבי שועייב.
הערות
המסלול נטול צל ולא מומלץ לטייל בו בימים חמים. הכניסה לנבי שועייב בלבוש צנוע. מדי שנה בתאריכים 28-25 באפריל, נחגג בנבי שועייב חג נבי שועייב. בימים אלו הצפיפות במקום רבה. קיימת אופציה למסלול מעגלי קצר וקל (1 קילומטר) החולף בשתי ה"קרניים" וחוזר לנקודת ההתחלה. המסלול מאפשר למשפחות טיול קל ואטרקטיבי בין ה"קרניים" וליהנות משלטים המספרים על קרב קרני חיטין. בחודשי החורף והאביב תוכלו ליהנות מפריחה בשלל צבעים. המסלול מסומן בצבעים כחול-ירוק-שחור.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.