ביקור בשרידי בית כנסת עתיק מתקופת התלמוד - המלצה למסלול טיול בגן לאומי ברעם

מאת: יעל לרנר 09.01.2020

טיול שכולו סיפורים, נופי יערות וביקור בבית כנסת עתיק ומפואר בן יותר מ-1,500 שנה בגן לאומי ברעם, שבו ניתן ללמוד על חיי היהודים בתקופת המשנה והתלמוד ואפילו על הקשר המרתק בינו לבין לחברת NIKE הידועה!

צילום: דורון ניסים

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון שבילים: 2


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: 2 ק"מ


משך המסלול: כ-1-2 שעות


דרגת קושי ואופי הטיול

מסלול מעגלי קל


מוקדי עניין


  • שרידי בית כנסת מפואר מתקופת התלמוד בני יותר מ-1,500 שנה

  • כנסייה מרונית

  • פריחות בעונה

  • תצפית יפה לעבר יער ברעם ושמורת הרי מירון

  • מוזיאון בר דוד בקיבוץ ברעם


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


הגליל העליון מציע למטייל שפע של חוויות, נופים מרהיבים, מורשת, תרבות, מים ופריחה. מסלול הטיול המקסים בגן לאומי ברעם עובר בין שרידי בית הכנסת בן יותר מ-1,500 שנה שנשתמר בצורה מרשימה ומלמד אותנו רבות על חיי היהודים בתקופת המשנה והתלמוד. הוסיפו לזה תצפית יפה לעבר יער ברעם ושמורת הרי מירון ולקינוח – ביקור במוזיאון בר דוד בקיבוץ ברעם בו מוצגים ממצאים שנמצאו בבית הכנסת, והנה לכם יום טיול משובח!

תיאור המסלול

ברעם העתיקה שוכנת על גבעה עטורת חורש שבראשה הכנסייה הנוצרית המרונית של הכפר. בימי מלחמת השחרור ניצל הכפר מהרס מוחלט שכן תושביו לא נלחמו ביהודים. בכפר הנטוש נמצאת הכנסייה המארונית שעדיין פעילה, במיוחד בחגים.

עוד בחנייה תוכלו להבחין בפריחתו הורודה עזה של כליל החורש ובהמשך בפריחתו של עץ הרימון. נעלה במדרגות ונגיע אל משטח דשא ירוק ומטופח ובמרכזו אחד מבתי הכנסת אשר השתמרו באופן נדיר למעלה מאלף חמש מאות שנה! המבנה מרשים ומזכיר מאוד מקדש. אך ע"פ הממצאים והכתובות שנתגלו בו הוא היה למעשה בית כנסת אשר נבנה בסופה של המאה הרביעית או בתחילת המאה החמישית – תקופת המשנה והתלמוד.

לפני הכניסה תוכלו להבחין בשלושה פתחים בחזית הדרומית. מעל הפתח הימני, מתחת לחלון, יוכלו חדי העין לראות כתובת בארמית "בני דאלעזר בר יודן" – כפי הנראה זוהי הקדשה למשפחה אשר מימנה את הבנייה. את הפתח המרכזי מעטר זר ניצחון – סממן רומי מובהק ולצידו התנוססו בעבר שתי אלות – ניקות (חברת NIKE לקחה את שמה מאלות אלו) – אלות הניצחון המכונפות. הדמויות הושחתו לפני שנים רבות. בכניסה מימין ניתן לראות בור מים לנטילת ידיים לפני הכניסה לבית הכנסת, לו היו שתי קומות וקירו הפנימי היה מטויח.

באתר נמצא בית כנסת נוסף שלא השתמר בצורה יפה כל כך. בית הכנסת השני זהה בגודלו לזה בו אנו מבקרים – דבר המעיד על קהילה יהודית גדולה. במבנה השני נתגלתה כתובת הנמצאת כיום במוזיאון הלובר בפריס "(יהי) שלום במקום הזה ובכל מקומות ישראל, יוסה הלוי בן לוי עושה המשקוף הזה תבוא ברכה במעשיו שלום".

כדאי לצאת מבית הכנסת ולעלות אל הגבעה לצידו, בראש הגבעה ניצבת כנסייה מארונית. נסו לזהות את בעל החיים המצוייר על משקוף הכנסייה. ניחשתם? זהו הקנגורו הנושא את צאצאיו בכיסו ומגן עליהם כמו הכנסייה המגינה על מאמיניה.

נעלה על גג המבנה הנמצא מול הכנסייה לתצפית מרהיבה על שמורת הרי מרון הנמצאת סביבנו. שמורת הרי מרון משתרעת על שטח של כ-100,000 דונם ובה תריסר פסגות המתנשאות לגובה של יותר מ-1000 מטרים, הגבוהה שבהן היא פסגת הר מירון (1208 מ'), אותה ניתן לראות מדרום לנו. מרום הגליל מתאפיין באקלים, חי וצומח הייחודיים לו, על כן ניתן למצוא באזור מינים נדירים, רבים מהם בסכנת הכחדה. ר' משה באסולה מספר על ברעם ב-1521 כי על אחת האבנים בבית הכנסת היה כתוב "אל תתמהו על השלג שבא בניסן, אנחנו ראינוהו בסיוון" דבר המאמת את ייחודו של האקלים באזור בעבר ובהווה.

מומלץ לסיים את הביקור במוזיאון בר-דוד לאמנות ויודאיקה בקיבוץ ברעם המציג ממצאים מבית הכנסת הקדום של ברעם, כולל העתק מדויק של הכותרת מבית הכנסת שלא נחפר (המקור שוכן במרתפי מוזיאון הלובר). בנוסף, במוזיאון תערוכות אמנות עכשווית, תערוכת אגדות ופעילויות אינטראקטיביות לילדים.

 

איך להגיע

ניתן להגיע לברעם בכביש הצפון (הן מכיוון עמק החולה במזרח- דרך צומת כ"ח והן מכיוון מעלות במערב – דרך קיבוץ סאסא). אפשרות נוספת למגיעים מדרום: מכביש 85 ( עכו – עמיעד) יש לעלות צפונה בצמת חנניה (כביש מס' 866), בצמת מרון לפנות שמאלה, ולפני הכניסה אל הכפר גוש חלב לפנות בעיקול חד שמאלה. בצמת חירם – נפנה ימינה. מכאן יוביל אתכם השילוט אל גן לאומי ברעם. הכניסה בתשלום.

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: גן לאומי ברעם

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.