בעקבות אירוס הגלבוע בהר ברקן - הצעה למסלול טיול בשמורת טבע הגלבוע
02.02.2020אם רוצים לראות את אירוס הגלבוע, למה לא לראות אותו במקום הנושא את שמו בגאווה? ברוכים הבאים להר הגלבוע – הר מרובה פסגות, סצנות נופיות דרמטיות, כבישי נוף מפותלים ותצפיות נהדרות על העמקים המקיפים אותו מכל עבר.

בנקודתו הגבוהה ביותר הגלבוע מגיע ל-536 מטרים מעל פני הים והוא משתרע על כ-18 ק"מ – בין עמק הירדן לעמק יזרעאל. אחת הפסגות שהן מעין "מֵכּה" לחובבי פריחות בכלל ולחובבי אירוס הגלבוע בפרט מכונה ברקן, ורבים נוהרים אליה. מתברר שפריחה הגונה יודעת להוציא אנשים מן הבית ובגדול, וטבעי שההר זוכה ברייטינג אדיר בחודשי האביב.
שביל האירוסים מתפתל על מורדותיו הדרום-מזרחיים של פסגת ברקן, בתוואי שעולה בין האירוסים הנהדרים אל ראש ההר. על ההר מעבר לאירוסים תמצאו עוד מרבדי פריחה שובי עין של פשתה שעירה, נורית אסיה, דמומית ארץ-ישראלית, דרדר כחול, ועוד המון חברים צבעוניים.
המסלול
הליכה של כ-400 מטרים נעימים על השביל, והגעתם לפסגה. מאחר שלא נסעתם עד לכאן כדי לדגום רק כמה מאות מטרים, מומלץ להמשיך לפי השלטים עד מצפור ההתיישבות, ומשם לחבור שוב לכביש ההר ולמקום החניה של הרכב.
איך להגיע:
לבאים מאזור המרכז: מצומת מגידו נוסעים בכביש 65 לכיוון צפון-מזרח ומגיעים לצומת הסרגל. בצומת פונים ימינה לכיוון דרום-מזרח (כביש התענכים, מספר 675) אל בית שאן ועמק יזרעאל המזרחי. בצומת נורית פונים דרומה (ימינה) אל הכביש הנופי של הגלבוע (כביש 667) ועוקבים אחר השלטים המכוונים אל חניון האירוסים.
אירוס הגלבוע:
אירוס (או איריס) הגלבוע הוא ממשפחת אירוסי ההיכל והוא מין אנדמי לישראל. הוא זוהה לראשונה על הר הגלבוע בשנות ה-70 של המאה ה-19. הפרחים בצבע ארגמן-סגול ובמרכזם כתם כהה.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.