שביל סובב עין כרם: כמו לצעוד בתוך ציור
30.01.2023בזמן שכולם מתהדרים בתואר "ציורי", יש מעט מאוד מקומות שבאמת עונים להגדרה הזו. אחד מהם הוא שכונת עין כרם בירושלים, שהליכה בשביל המקיף אותה מכל עבר, תספק לכם אוצרות רבים – משרידי חקלאות קדומה ועד תצפיות מפעימות

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
גם ציניקנים גמורים, שראו דבר או שניים בחייהם, לא יוכלו להישאר אדישים למראה שקדייה פורחת, שממתינה רק להם, בסופו של טיפוס אל ראש גבעה גבוהה שצופה על העולם מגבוה.
אבל השקדיות הן רק תירוץ – כי את המסלול הזה מומלץ לעשות לא רק בזמני הפריחה אלא כמעט בכל עונה ומזג אוויר. שביל "סובב עין כרם" עדיין אינו מוכר דיו, וזה הזמן שלכם לגלות את מה שהוא מחביא בין גבעותיו ועמקיו. זהו בהחלט מסלול שכיף לחזור אליו גם בפעם השנייה והשלישית.
נקודת מוצא: מעיין מרים בשכונת עין כרם, ירושלים
נקודת סיום: מעיין מרים בשכונת עין כרם, ירושלים
צפו בסרטון שצילם איל שפירא:
תיאור המסלול
תחילתו של מסלול הטיול הזה מצויה בלב עין כרם, במקום שמושך אליו מבקרים רבים, ושמו מעיין מרים.
עין כרם, אחד היישובים העתיקים בארץ, נולד לפני כ-3,000 שנים. סבורים כי זהו בית הכרם המקראי. הנוצרים מזהים את עין כרם כ"עיר יהודה" – המקום שבו נולד יוחנן המטביל. בתקופה הביזנטית נבנו במקום כנסיות רבות, אך הן ננטשו עד להגעת הצלבנים לארץ ישראל.
בעין כרם תוכלו לצפות בהן ממסלול הטיול שלכם, העוטף את השכונה. כאן תפגשו מקרוב שרידים ורמזים מרתקים לימי העבר: בורות מים, טרסות חקלאיות, מערות ששימשו לאחסון תוצרת חקלאית, מחצבות קדומות ועוד.
שביל סובב עין כרם הוכשר בעבר בידי כמה מתושבי השכונה, ולפני שנים ספורות אף סומן בסימון שבילים של החברה להגנת הטבע. הדרך שלכם תיערך כולה על סימון שבילים ירוק ולצדו הסימון המקורי של שביל סובב עין כרם, בדמות עין במסגרת זהב.
לאחר שמבקרים במעיין מרים, ממשיכים דרומה על השביל המסומן ברחוב מעלה האכסנייה. והמילה "מעלה" אכן מתארת אותו היטב זו תהיה העלייה הכי מפרכת בטיול שלכם היום. ובדיוק ברגע שנראה כי הטבע לעולם לא יגיע, תפגשו אותו במלוא יופיו, בקצה הרחוב.
מכאן משאירים מאחור את סמטאות עין כרם ומתמסרים לנוף. והערה חשובה כבר בשלב זה: השבילים כאן רבים, וחשוב לעקוב היטב אחר הסימון הירוק. איבדתם אותו? חיזרו מעט לאחור, וחיברו אליו שוב.
מתחילים לטפס במעלה השביל, חולפים לצד טרסות קדומות וכאשר מגיעים אל פסגת הטיפוס פוגשים עץ שקד במלוא הדרו (בעונה הנכונה כמובן). כידוע, עץ השקד נותן שואו של פריחה לבנה בחודשי החורף, אבל אל תתנו ליופי הזה לתעתע בכם מזרעי שקד הבר ניתן להפיק ציאניד. לא פחות. כמובן השקדים עצמם, מהזנים התרבותיים, טומנים בחובם שפע של מינרלים, ויטמינים וחלבון.
כעת, לאחר הסדרת הנשימה וסלפי שקדיה, לוקחים כמה דקות כדי להביט בעין כרם הפרוסה תחתיכם במלוא יופייה.
השביל מתעקל מזרחה, חולף לצד עצי אורן רבים ומספק לכם נקודות תצפית שבכל פעם מפתיעות מחדש. באחת מהן, נראות במלוא יופיין הכיפות הזהובות של מנזר גורני, השייך לכנסייה האורתודוקסית הרוסית וידוע יותר בכינוי "מוסקוביה".
לאחר כשעה וקצת של הליכה נינוחה, השביל מתחיל לרדת – לעתים בתלילות מעט הרפתקנית (לטובת הילדים שבחבורה) בחזרה אל העמק. עוד עיקול, עוד פיתול ואתם שוב חוזרים לרחובה הראשי של עין כרם. מכאן יש לכם שתי אופציות: לחזור בהליכה קצרה אל הרכב או להמשיך עם השביל הירוק החולף בשלב זה בלב הכפר, ולבצע את הסיבוב המלא סביב הכפר (סך הכל 8 ק"מ). אם בחרתם באופציה השנייה, כדאי לדעת שהדרך חולפת בגן לאומי עין כרם, גן לאומי קטן (181 דונם) שהוכרז ב-2016 ומשמר נוף תרבותי ייחודי. נוף הצומח כאן, כמו בשאר המסלול, הושפע מהפעילות האנושית במרוצת הדורות. העצים הבולטים במרחב הם עצי זית ושקד, הגידולים החקלאיים השכיחים בהיסטוריה של האזור ולצידם נראים צמחי חורש טבעי כאלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית.
השביל יחזיר אתכם לעין כרם בדרך פוטוגנית להפליא, הישר אל הציוויליזציה. זה המקום להתמסר לשפע בתי הקפה והמסעדות הקטנות. אחרי 8 ק"מ של הליכה, זה בהחלט מגיע לכם.
הערות
- אין לטייל במסלול בימים גשומים או מיד אחריהם, בשל סכנת החלקה.
- מאחר ששבילים רבים משתרגים לצד שביל סובב עין כרם, מומלץ להצטייד במפת סימון שבילים עדכנית או באפליקציית ניווט בשטח.
אורך המסלול: 4 ק"מ (ניתן להאריך ל-8 ק"מ)
משך המסלול: 2.5-4.5 שעות
דרגת קושי ואופי המסלול: קלה-בינונית, מעגלי
מוקדי עניין: פריחת שקדיות, היסטוריה, מנזרים וכנסיות, תצפיות נוף, חקלאות עתיקה
איך להגיע
מהרחוב הראשי בשכונת עין כרם בירושלים (כביש 386) נכנסים לרחוב המעיין ומחנים בחניון החינמי או בקרבת מקום.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.