בין היחמור הפרסי לאיל הכרמל - המלצה למסלול טיול בשמורת הטבע חי בר כרמל
19.01.2020החי-בר שבכרמל הוא מקום מיוחד במינו המוקדש למטרה נעלה: גידול בעלי חיים הנתונים בסכנת הכחדה או כאלה שנכחדו מן האזור והשבתם לטבע. בטיול במקום תוכלו להביט בבעלי חיים מרתקים כיחמור הפרסי, אייל הכרמל, כבש בר איראני ואפילו בנשרים, שאף הם חלק מפרויקט ההשבה לטבע ולכולם גם תפקיד חשוב במערכת האקולוגית. בואו לטיול בעל ערך מוסף!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
יונקים גדולים ועופות שחיו בארץ מאות אלפי שנים, נעלמו מנופי הארץ בשלהי המאה ה-19 בגלל ציד פרוע, ובמובן זה, אין הכרמל שונה מאזורים אחרים בארץ. הנמר, הזאב והדוב, אייל הכרמל והיחמור, הנשר והרחם – כל אלו נכחדו ונעלמו מנופי הכרמל. שמורת הטבע חי-בר כרמל הוקדשה לגידול בעלי חיים הנתונים בסכנת הכחדה או כאלה שנכחדו מהאזור ולהשבתם לטבע!
בואו לבקר ולהכיר את כבש הבר האיראני, עז בר כרתית, היחמור הפרסי ואייל הכרמל, ולהתפעם מגרעיני רבייה של נשרים ועופות דורסים ממינים נוספים. כדאי לדעת, כי גרעיני הרבייה במקום התפתחו היטב, ושנים מן היונקים – יחמור פרסי ואייל הכרמל – שוחררו לטבע! בואו לחוות טיול בעל ערך מוסף!
תיאור המסלול
מתחילים את הביקור במרכז המבקרים, בו ניתן לצפות בסרט המציג את בעלי החיים בחי-בר ואת שלבי ההשבה שלהם לטבע. ממשיכים לצעוד לעבר מרפסת התצפית.
מרפסת התצפית
המרפסת צופה על מערבו של הכרמל. מכאן רואים היטב את אוניברסיטת חיפה, את קיבוץ בית אורן, את שכונת דניה ואת טירת הכרמל. שטח ניכר מהמדרונות הירוקים של ההר עלו באש בשתי שרפות גדולות, בשנת 1989 ובשנת 2010. בשרפה השנייה שוחררו בעלי החיים בחי-בר כדי שיוכלו להימלט, פעולה זו הצילה את חייהם. לעומת זאת, זוחלים ובעלי חיים קטנים אחרים מתו בשרפה. בשרפה זו עלו באש יותר מחמישה מיליון עצים, ונהרגו בה 44 בני אדם.
ממשיכים לצעוד בשביל נגיש לעבר מכלאות בעלי החיים המתגוררים בפארק:
מכלאת היחמור פרסי
היחמור חי בארץ ישראל עד לפני כמאתיים שנה. שרידי עצמות וקרניים של יחמורים נמצאו בחפירות ארכאולוגיות מאז התקופות הפרהיסטוריות. מין היחמור שחי בארץ ישראל נכחד לחלוטין, ובמקומו של המין שנכחד הובא לארץ מין קרוב – יחמור פרסי, שגם הוא בעל חיים שנכחד כמעט לגמרי. אחרוני היחמורים הובאו לארץ במבצע מיוחד, במטוס אל על האחרון שעזב את איראן במהלך ההפיכה האסלאמית באיראן בשנת 1978. באותם ימים שרדו מבעל חיים זה פרטים ספורים בשמורת ציד של השאה הפרסי ובכמה גני חיות ברחבי עולם.
מאז ועד היום המליטו הם וצאצאיהם מאות יחמורים. כאשר נוצר גרעין רבייה גדול מספיק, שוחררו יחמורים לטבע, תחילה בנחל כזיב, שבגליל העליון, החל משנת 1996, ואחר כך בנחל שורק שבהרי יהודה, החל משנת 2005. ליחמורים נודעת חשיבות רבה במערכת האקולוגית הים-תיכונית. בהיותם אוכלי עלים הם יכולים לסייע במיתון ההתפשטות של שרפות חורש.
אייל הכרמל
אייל הכרמל האחרון נכחד מארצנו בשנת 1912. זהו מין של אייל קטן למדי, החי בחורש כיחידאי (סולטרי) ולא בעדרים. לאיילים הזכרים קרניים קצרות וחדות. יסודו של גרעין הרבייה הנמצא בכרמל הוא בפרטים שהובאו מהונגריה. הגרעין צמח במהירות, לא מעט בזכות כושר הריבוי הגבוה של בעל החיים הזה. הנקבה ממליטה זוגות של עופרים, ולעתים אף שלישיות.
עד כה שחררו אנשי רשות הטבע והגנים איילי כרמל ברמת הנדיב שבדרום הכרמל, ובשמורת הטבע הר חורשן, ממזרח לזיכרון יעקב.
עז הבר הכרתית
העז הכרתית מזכירה בצורתה את היעל המוכר לנו מעין גדי ומהנגב. בעל חיים זה תורבת בימי קדם והובא בידי האדם לכרתים ולאיים אחרים ביוון. לעז הבר יכולת מרשימה לחיות בחורש ים-תיכוני גם בלי שתייה של מים חופשיים. שלא כמו זכרי אייל הכרמל והיחמור, בני משפחת האיילים, המשירים את קרניהם מדי שנה בשנה, אין הזכרים של העז הכרתית מחליפים קרניים, אלא נושאים על ראשם קרניים הגדלות ככל שגיל הזכר עולה. בשלב זה אין כוונה לשחרר את העז הכרתית לטבע.
כבש בר איראני
נראה שכבש הבר לא חי בארץ ישראל בטבע. הכבשים הנמצאים כיום בחי-בר כרמל הובאו מהרי איראן, והן אינן מיועדים לשחרור. כבש הבר שבחי-בר כרמל הוא חלק מהממשק למניעת שרפות. כמו הזכרים של עז הבר הכרתית, זכרי הכבשים אינם מחליפים קרניים, אלא נושאים על ראשם קרניים הגדלות ככל שגיל הזכר עולה.
כלוב הנשרים
כלוב הנשרים בחי-בר כרמל נשרף בשרפה הגדולה ב-2010, ובמקומו נבנה כלוב חדש. בכלוב מגדלים זוגות נשרים, המגדלים גוזלים מדי שנה בשנה. כאשר הגוזלים מתבגרים הם משוחררים לטבע כדי להגדיל את אוכלוסיית הנשרים בישראל.
בשמורת חי-בר מגדלים גם מיני אחרים של דורסים בסכנת הכחדה, כגון עיטם לבן-זנב ועיט ניצי.
איך להגיע
כביש חיפה – עוספיה (כביש 672), כ-300 מ' מדרום לכניסה לאוניברסיטת חיפה.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.