בעקבות מערות האדם הקדמון - המלצה למסלול טיול בשמורת הטבע נחל מערות
07.01.2020שמורת טבע נחל מערות משתרעת משני צידי נחל מערות הכרמל, אל מול נוף מרהיב שבו נפגשים השפלה והר הכרמל הירוק, כשברקע מבצבץ הים התיכון בגוני טורקיז. הנוף כאן כה עוצר נשימה, שלא פלא שגם לפני חצי מיליון שנה היה מי שחשב להקים כאן את ביתו במערות, והשרידים שהותיר מלמדים אותנו גם היום על אותו אדם פרהיסטורי מסקרן.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
כינויו של הר הכרמל הוא "הר אלף המערות" על שום מערות רבות, מוכרות יותר או פחות, שנמצאות בו. טיול בנחל מערות, שבמורדות הכרמל הדרומיים, הוא מסע מופלא בין שלוש מערות, בהן חיו אבות אבותינו הקדמונים. מדובר באתר חשוב מאוד שהוכר בשנת 2012 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, בזכות המערות אשר בהן נמצאו שרידים חשובים המעידים על התיישבות האדם הקדמון באזור הכרמל בתקופה הפרהיסטורית.
תיאור המסלול
במסלול הטיול בשלוש המערות הפתוחות למבקרים תוכלו לראות תצוגה הממחישה את חיי האדם הקדמון ואת הכלים שבהם השתמש, לצד חיזיון אור־קולי וסרט נחמד. מלבד הביקור במערות ההיסטוריות יש בשמורה כמה מסלולים מעגליים העולים אל רכס הכרמל ומשלבים תצפית מרהיבה לעבר הים. המסלולים מגוונים מאוד, חלקם מתאימים למיטיבי לכת וחלקם מתאימים למשפחות עם ילדים קטנים, כמו המסלול השחור, כך שכל אחד מוזמן לבוא לבקר. חשוב לציין כי מערת הנחל, שבה מוקרן החיזיון האור־קולי, נגישה לנכים, אך שאר המערות מצריכות טיפוס במדרגות תלולות. שווה להגיע לכאן ולשלב טיול רגלי באזור הכרמל, שמלבד ההרים המוריקים יש בו שפע של מטעי בננות משובבי נפש ופריחות בעונה. בנוסף, במקום הוקם שביל רגליים יחפות קטן ומקסים, שהילדים ייהנו להתרוצץ בו.
מערת התנור
הסיור מתחיל בהעפלה בגרם מדרגות תלול למערת התנור. הרחבה שלפני המערה היא נקודת תצפית יפה המשקיפה על מישור חוף הכרמל. החפירות במערה החלו בשנות ה-20 של המאה ה-20 בשכבות שעוביין מגיע ל-20 מטרים. הממצאים הקדומים ביותר שהתגלו במערה שייכים לתרבות האשלית, שראשיתה כאן לפני כ-500 אלף שנה. באותם ימים חי כאן, כנראה, טיפוס האדם המכונה הומו ארקטוס (האדם הזקוף). בני התרבות האשלית חיו בחבורות קטנות שהתקיימו מציד ומלקט. הם ידעו להשתמש באבני יד מסותתות, ובעזרתן קרצפו עורות, קצצו וחפרו. תרבות זו התקיימה במערה במשך כ-250 אלף שנים.
על פי הממצאים שהתגלו בחפירות, במשך 100 אלף השנים הבאות חיו במערה בני התרבות היברודית. בתקופה זו פיתח האדם מגוון כלים קטנים. גם בתקופה זו חיו בני האדם מציד ולקט.
לפני כ-150 אלף שנה חלה התפתחות טכנולוגית ותרבותית נוספת, הקשורה לתרבות אדם המכונה התרבות המוסטרית. בני תרבות זו שיפרו מאוד את הטכנולוגיה של סיתות האבנים. בתקופה זו, בפעם הראשונה בתרבות האנושית, נהגו בני האדם לקבור את מתיהם. הקבר היה קטן, וגוף המת הוכנס אליו בדרך כלל כשהוא מכווץ.
מערת הגמל
המערה הבאה בסיור מכונה מערת הגמל. מערה זו מוקדשת לתצוגה הממחישה את אורח החיים של האדם הקדמון בתקופה המוסטרית. במערה מוצגים כלים ופוחלצים של בעלי חיים המעידים על כלכלת ציד.
מערת הנחל
מערת הנחל היא מערה ארוכה מאוד. היא מתחילה באולם רחב ידיים המוביל לפרוזדור שאורכו 70 מטרים. לפני חזית המערה משתרעת מדרגת סלע רחבה. יישוב בני אדם במערה החל בתקופה המוסטרית, אך עיקר הממצאים שהתגלו בה שייכים לתרבות המכונה אוריניאקית, תרבות שהחלה לפני 40 אלף שנה ונמשכה כ-20 אלף שנה. מתקופה זו לא התגלו בכרמל עצמות אדם, אולם כלי האבן שהתגלו משוכללים יותר. בתקופה זו השתמש האדם בפעם הראשונה בכלי עצם.
לפני כ-12 אלף שנה, לאחר הפסקה של כ-8,000 שנה, שב האדם להתיישב במערה. תרבות אדם זו מכונה התרבות הנטופית, והיא נמשכה כ-2,000 שנה. מרכז הכובד של החיים בתקופה זו עבר לאולם הכניסה ולמדרגת הסלע שבחזית המערה.
במערת הנחל מוצג חיזיון אורקולי המספר על היווצרות המערה ועל חיי היום-יום של האדם הקדמון.
תצוגת הכפר הנטופי
בתקופה הנטופית חל שינוי משמעותי באורח החיים של האדם הקדמון. בפעם הראשונה נבנו יישובי קבע, כמו הכפר שנבנה בחזית מערת הנחל. כמו כן מופיעים בפעם הראשונה חפצי אמנות, כגון סיתות אבן בדמות ראש אדם ומחרוזות צדפים. בתצוגה מוצגת המחשה של סוכת מגורים מהתקופה הנטופית ושל קבר מאותם הימים.
מהתצוגה פונים מערבה ובתוך כמה דקות שבים למרכז המבקרים שבשמורה.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.