מהמנסרה לאתר רוח, אבן, מים ותצפית הנשרים - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע הר הנגב

מאת: יעל לרנר 22.12.2019

מסלול המנסרה במכתש רמון הוא אחד המסלולים האהובים והמוכרים ביותר למטיילים, אך יודעי דבר מוסיפים לטיול ביקור בשתי נקודות קסומות, במיוחד בחורף לאחר ירידת הגשמים המבליטים את צבעיו העזים של המכתש: ביקור באתר רוח, אבן ומים- מחצבה שבה נאספים מים המשתקפים בצבעי המדבר ובתצפית הנשרים היפהפייה. מסלול טיול ליום חורפי שמשי ומענג!

מכתש רמון - צילם דורון ניסים מכתש רמון. צילם דורון ניסים
השביל הצף באתר המנסרה. צילום: גל קראוס
אוספים חול צבעוני באתר אבן, רוח, מים. צילום: גל קראוס

מספר מפת סימון שבילים


: 18


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-1.5 ק"מ (כולל מסלול המנסרה)


משך המסלול: כשעתיים


דרגת קושי ואופי הטיול

מסלול קווי קל


מוקדי עניין


  • המנסרה והשביל הצף

  • אתר רוח, אבן, מים

  • חולות צבעוניים

  • תצפית הנשרים


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


המנסרה היא גבעת אבן חול שבראשה אבני חול המונחות בערימה כמו לוחות עץ בנגרייה, ומכאן שמה. מדובר בתופעה גיאולוגית נדירה בלב מכתש רמון הייחודי. במקום תוכלו לטייל במסלול מעגלי קצרצר על גשר צף – שביל עץ שהוקם במיוחד כדי שתוכלו ליהנות מהתופעה בלי לפגוע באבנים שהשתמרו כאן במשך אלפי שנים. 

במרחק כמה דקות נסיעה מכאן, בכיוון מחצבת קאולין, תוכלו להגיע לאתר רוח, אבן, מים – מדובר בבריכת מי גשמים, שהתאספו לאחר ירידת הגשמים בחורף לצד מתחם של חולות צבעוניים – מקום נהדר למנוחה ולשעשועי מים וחול. ממול האתר, מעבר לכביש נמצאת תצפית הנשרים. יום טיול מענג וקליל במיוחד בנופיו המרהיבים של מכתש רמון!

תיאור המסלול

המנסרה

אתר זה הוא מן המרשימים במכתש רמון גבעת המנסרה עשויה אבן חול. נראה כי לתוך הגבעה חדר גוף מחדר לוהט ממעמקי הקרקע וחימם את אבני החול. מן החום העז הסלע התפשט, וכשהתקרר הוא התכווץ ונסדק בצורה של מנסרות אבן. בהתחממות הולחמו גרגרי אבן החול אלה לאלה ונוצר סלע קשה המכונה קוורציט. המחדר שחדר לאבני החול היה עשוי ממינרלים, והם הפכו לסלעי קאולין חרסיתיים ורכים. הקאולין נסחף במשך הזמן ואיתו קרסו המנסרות המוטלות על מדרון הגבעה.

רשות הטבע והגנים השקיעה משאבים ומחשבה רבה כדי לאפשר לציבור לבקר באתר מיוחד זה, בלי לפגוע בו. הדרך שנמצאה היא "שביל צף" – שביל מחומר ממוחזר המרחף מעל אבני המנסרה. אורכו של השביל הצף כ-250 מ'. בצעידה במעלה השביל מתגלים סלעים "מנוסרים", בעלי פאות מישוריות וצלעות ישרות. לרוב הסלעים יש ארבע, חמש או שש פאות, והם המנסרות (פריזמות) שעל שמן נקרא המקום. חלק מהמנסרות נותרו במצבן הטבעי – צמודות אלה לאלה ומזדקרות בזווית ישרה לקרקע. מנסרות אחרות מוטלות במדרון באקראי.

בסוף השביל הצף מוליך שביל עפר לראש הגבעה ומכאן חצים מורים את הדרך. בראש הגבעה צורתן של המנסרות אחרת: גופן קבור בסלע ורק ראשן מבצבץ מתוכו. תופעה זו של הסתדקות גאומטרית ידועה מגופים שמאבדים מנפחם – כמו עמודי הבזלת בגולן או בוץ שנסדק בחום הקיץ. היום רואים בראש הגבעה את המנסרות התחתונות.

מראש הגבעה השביל יורד בחזרה לרחבת החניה של המנסרה. אפשר לסיים כאן את ההליכה ולנסוע כ-700 מ' דרומה אל התחנה הבאה, ואפשר ללכת אליה ברגל על שביל קצר המסומן בסימון שבילים שחור.

אתר אבן, רוח ומים

השביל המסומן שחור פונה דרומה ועובר בערוץ קטן, שבו צומחים צמחי מדבר אופייניים כרותם המדבר, מלוח קיפח וזוגן השיח. צעידה נעימה בין סלעי החול מביאה את המטיילים אל עמק קטן, סמוך לכביש 40, ובו חול ססגוני. זה אתר אבן רוח מים, שבו בחורף, לאחר ירידת הגשמים, נוצרת בריכה קסומה שבה משתקפים צבעיו המרהיבים של מכתש רמון ושכבות רבות של אבן חול צבעונית. כמות גדולה של חול צבעוני הובאה לכאן להנאת המבקרים, בוגרים וילדים כאחד, כך שכדאי ומומלץ להביא בקבוקי זכוכית קטנים למילוי חול צבעוני!

תצפית הנשרים

מול אתר אבן רוח מים הוכשרה תצפית הנשרים. כדי להגיע למרפסת התצפית צריך רק ללכת דרומה מעט על שפת כביש 40 ולחצות אותו בזהירות. מעקה התצפית עשוי מסלעי המכתש.

קשה להאמין שהשטח שלמרגלות התצפית היה בעבר רצוף בורות וחציבות. השיקום ריכך מאוד את הנוף והשיב לו מראה נעים. על ראש תלולית קטנה בסמוך לכביש מוצב פסל נשר. במרחק כמה מאות מטרים מהתצפית הקימה רשות הטבע והגנים תחנת האכלה לנשרים כדי לאושש את אוכלוסיית הנשרים בנגב, שסבלה גם היא מהרעלות, כמו אוכלוסיות נשרים אחרות בארץ. רשות הטבע והגנים מניחה בתחנות ההאכלה מזון נקי והוא מזין את העופות וגם טורפים אחרים החיים בנגב – זאבים, שועלים וצבועים. עם קצת מזל, בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות, תוכלו גם אתם לצפות בנשרים או בטורפים שבאים לאכול.

שיקום מכתש רמון 

בשנים הראשונות להקמתה ראתה מדינת ישראל במכתש רמון כר להפקת מחצבים. המכתש חושף שכבות סלע המכילות את המינרל קאולין, חומר הגלם לייצור חרסינה, ושנים רבות כרו מחצב זה בכמה אתרים במכתש. המכרות הותירו אחריהם בורות גדולים ולידם ערמות עפר גדולות, כי בשביל להגיע אל המחצב היה צריך להסיר שכבות של סלע מעליו. עם הקמת רשות שמורות הטבע (כיום רשות הטבע והגנים) באמצע שנות ה-60 הוכרז שהחלק המזרחי של המכתש הוא שמורת טבע. שנים רבות פעלה הרשות כדי להרחיב את שטחי השמורה במכתש, ולבסוף עלה הדבר בידה. בשנות ה-90 החליטה ממשלת ישראל לצמצם את הכרייה במכתש, ובתחילת שנות האלפיים פסקה הכרייה לחלוטין. מאז עוסקת רשות הטבע והגנים (במימון הקרן לשיקום מחצבות) בשיקום המכתש, במילוי בורות הכרייה ובחשיפת יפי תופעות הטבע הייחודיות במכתש רמון.

 

הערות

  • אין לסטות מהשביל המסומן
  • יש להיזהר בחציית כביש 40
  • עוד פרטים על המנסרה ועל הגאולוגיה של מכתש רמון תוכלו לקרוא בספר "אתרים גיאולוגיים בישראל" מאת ד"ר עמיר אידלמן וליאור אנמר (הוצאת רשות הטבע והגנים).

 

איך להגיע

יורדים ממצפה רמון לקרקעית מכתש רמון (כביש 40). כ-6 ק"מ מדרום למצפה רמון, בין סימני ק"מ 92-91 פונים מערבה (ימינה) לפי השלט המפנה למנסרה. נוסעים כ-600 מ' ומגיעים לרחבת החניה של האתר. הדרך עבירה לרכב פרטי.

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: המנסרה

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.