סיור בסבסטיה - המלצה למסלול טיול בגן לאומי שומרון
24.11.2019ההיסטוריה מתעוררת לחיים בביקור בשתי ערים בכרטיס אחד: שומרון העתיקה - בירת ממלכת ישראל בימי בית ראשון, ושרידיה המרהיבים של סבסטיה שנבנתה על חורבותיה - עיר שבנה הורדוס בתקופה הרומית ואחת הערים החשובות בארץ ישראל. ביום טיול מהנה לכל המשפחה תוכלו לטפס לתל שומרון, להנות מאחת התצפיות היפות בארץ ולבקר בשרידי הערים.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
העיר שומרון הייתה בירת ממלכת ישראל בימי בית ראשון, והמשיכה להיות עיר חשובה גם לאחר חורבן הממלכה. עדות לכך הוא המיקום האסטרטגי עליו ניצבה העיר, בראש גבעה המשקיפה על כל האיזור. במקום נחשפו שרידי חומות ומצודה, ארמונות מלוכה, בתים ומחסנים מימי ממלכת ישראל.
בתקופה הרומית העיר הגיעה לשיא פריחתה. האחראי לכך כמובן היה הורדוס, שבנה בה רחובות מרשימים, פורום (הכיכר המסחרית), בסיליקה ומקדש לכבודו של המלך אוגוסטוס, אצטדיון ואפילו תיאטרון – עדות לחיים העשירים שהתנהלו במקום. ביום טיול מרתק במיוחד לכל המשפחה תוכלו לצאת למסע אל העבר, לטפס לראש תל שומרון וליהנות מאחת התצפיות היפות בארץ, לבקר בשרידי הערים ולדמיין את החיים העשירים שהתנהלו במקום.
תיאור המסלול
נקודת מוצא: רחבת החניה בכניסה לאתר.
נקודת סיום: השער המערבי או רחבת החניה שבכניסה לאתר.
לאחר התצפית המרשימה מרחבת החניה יורדים לפורום ולבסיליקה. לצד הכיכר המרכזית של העיר הרומית השתמרו העמודים המרשימים של הבסיליקה שבנה הורדוס. לידה נחשף קטע מחומת העיר הישראלית, שהשתמר לגובה שלושה נדבכים מעל סלע היסוד. מצפון לעיר נראים שרידי האצטדיון שבנה הורדוס. רובו נמצא בשטח חקלאי המעובד כיום בידי אנשי הכפר סבסטיה.
ממשיכים לתיאטרון הרומי, שחלקים ממנו השתמרו במדרון הצפוני של העיר. התיאטרון נבנה במאה ה-3 לספירה. חלק מהמושבים מקוריים וחלקם שוחזרו. ליד התיאטרון, צמוד לחומה שהקיפה את המצודה הישראלית, נותרו שרידי מגדל עגול מהתקופה ההלניסטית. המגדל הוא חלק מהחומה שהקיפה את מרכז העיר באותם ימים.
ממערב לתיאטרון נמצא מקדש אוגוסטוס, מקדש מפואר שבנה הורדוס לכבודו של המלך אוגוסטוס. מהמקדש נותרו גרם מדרגות מרשים ובסיסים של עמודי ענק. תחת יסודות המקדש נחשף החלק המערבי של הארמון מתקופת מלכי ישראל. הארמון נבנה בראש הגבעה כמצודה חזקה, שהוקפה בחומה פנימית ובחומת סוגרים חיצונית. נותרו ממנו רק קירות מעטים. על רצפתו נמצאו פיתוחי שנהב מרהיבים בסגנון פיניקי ("שנהבי שומרון"), ששימשו לעיטור כס המלך. בתחום הארמון נמצאו מחסנים, כנראה מתקופת המלך ירבעם השני, ובהם התגלו חרסי שומרון.
מדרום מזרח לארמון נמצאים שרידיה של כנסייה ביזנטית. מאוחר יותר שולבה הכנסייה במכלול מנזר צלבני.
כנסייה אחרת מהתקופה הצלבנית הבנויה על יסודות ביזנטיים נמצאת בתוך הכפר סבסטיה ומשמשת כמסגד. על פי מסורת מימי הביניים בכנסייה זו הוסתר ראשו של יוחנן המטביל לאחר שהורדוס הוציאו להורג.
מדרום לכנסייה נפרס רחוב העמודים – השדרה המרכזית של העיר הרומית. עמודים רבים מעטרים את הרחוב עד ימינו, ובחלקו המזרחי השתמרו מדרגות העולות מהרחוב אל הפורום. במקור אורכו של הרחוב היה יותר מ-800 מ' וניצבו בו יותר מ-600 עמודים.
התחנה האחרונה בסיור היא השער המערבי – שער העיר מהתקופה ההלניסטית. מגדליו העגולים והחזקים השתמרו היטב עד ימינו.
הערה
- הטיול אפשרי לקבוצות בלבד ואך ורק לאחר תיאום עם מרכז חינוך והסברה שומרון של רשות הטבע והגנים, טל' 09-9539222.
ניתן להזמין הדרכות במרכז הדרכה שומרון מייל: mh-shomron@npa.org.il טלפון: 09-9539222 |
איך להגיע
הגישה ברכב פרטי מותרת עד היישוב שבי שומרון. קבוצות הבאות לבקר באתר (לאחר תיאום מראש) ממשיכות באוטובוס ממוגן ובליווי צבאי לגן הלאומי, המרוחק כ-3 ק"מ מצפון-מזרח לשבי שומרון.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.