יודפת: המלצה למסלול טיול בגן לאומי יודפת העתיקה
02.02.2022ליודפת היסטוריה מרתקת מתקופת המרד הגדול נגד הרומאים. המרד, שהתנהל בכל רחבי הארץ, התנהל גם בגליל בפיקודו של יוסף בן מתתיהו שקבע את מושבו ביודפת. במסלול הטיול הקליל תוכלו לדמיין את הקרבות העזים שהתחוללו כאן, לטייל בין מערות מסתור ובורות מים ששימשו את המורדים וליהנות מפריחות ומנוף מרהיב וירוק במיוחד!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
ליודפת היסטוריה מרתקת מתקופת המרד הגדול נגד הרומאים, שהחל בשנת 67 לספירה והסתיים בשנת 70, בחורבן בית המקדש השני. המרד, שהתנהל בכל רחבי הארץ, התנהל גם בגליל בפיקודו של יוסף בן מתתיהו שקבע את מושבו ביודפת. הרומאים, ובראשם המצביא אספסיאנוס, פעלו לדכא את המרד על ידי כיבוש בסיסי ההתנגדות באמצעות מצור וקרבות עזים.
ביודפת תוכלו לחזות בשרידים המרגשים של העיר שמרדה ברומאים והחזיקה מעמד נגד חילותיו של אספסיאנוס במשך 47 ימים של לחימה אכזרית. במסלול הטיול הקליל תוכלו לדמיין את הקרבות העזים שהתחוללו כאן, לטייל בין מערות מסתור ובורות מים ששימשו את המורדים, ליהנות מפריחות אלפי חצבים בספטמבר ומעצי לבונה אדירי מימדים הצומחים במקום!
תיאור המסלול
נקודת מוצא וסיום: רחבת החניה שלמרגלות יודפת.
השביל עולה בתלילות במדרון הצפוני של יודפת ומגיע למקום שבו נראה קטע מהחומה הצפונית.
בזמן העלייה נוכל לראות פסל דמוי חיילים רומים הצרים על האזור ובכלל מומלץ לדבוק במסלול הירוק והשחור המקיפים את המקום ולוקחים אתכם יחד עם פסלים ושלטים ממש לסיפור הקרב בין תושבי יודפת לרומאים. הנה כמה נקודות עניין במקום.
החומה הצפונית: בחומה הצפונית נחשפו חומות מתקופות שונות. הקדומה שבהן מהתקופה החשמונאית (מאה 1 לפנה"ס). לקראת המרד חוזקה החומה ואפשר לזהות כאן חומת סוגרים (חומה כפולה מחולקת לחדרים באמצעות מחיצות רוחב), שנבנתה על יסודות החומה העתיקה. נראה כי במהלך הקרב נגד הרומאים מילאו הנצורים חלק מהסוגרים באבנים כדי לחזקה. למרגלות החומה מצאו החופרים את שרידי הסוללה שבנו הרומאים, אך כיום לא נותר ממנה שריד.
בורות המים: ביודפת בורות מים רבים ששימשו לאיסוף מי גשם, והיו מקור המים היחיד ביישוב. המצור על העיר נערך בקיץ והמגינים מצאו את עצמם במחסור חריף של מים, שהקשה עליהם מאוד.
מקלט תת-קרקעי: באחד מחדרי חומת הסוגרים שבדרום האתר נמצא פיר אנכי חצוב בסלע שאפשר לנעול את פתחו בדלת. מהפיר יורדת מנהרה המובילה לשלושה תאים חצובים, הבנויים שלושה מפלסים. ממצא זה הולם היטב את תיאורו של יוסף בן מתתיהו על יום הכיבוש והימים שבאו אחריו: "ביום ההוא המיתו הרומאים רק את ההמון אשר ראו עיניהם. ובימים הבאים חקרו את המחבואים ושחטו את האנשים אשר הסתתרו במנהרות ובמערות והמיתו זקן ונער, ורק לנשים ולעוללים נתנו את נפשם לשלל" (מלחמות היהודים ג, ז, לו).
שרידי בתי מגורים: בחפירות שהתנהלו ברובע המגורים, שנמצא במזרחו של גבעת יודפת העתיקה, התגלו מבנים הרוסים וחלקם אף שרופים. בבתים התגלו חפצים כגון כלי חרס ואבן ומטבעות וכן ראשי חיצים מברזל ואבני בליסטראות שהעידו על עוצמת הקרב. בשניים מהבתים נמצאו מקוואות טהרה.
רובע מגורים מדורג: ברובע זה נבנו הבתים כך שגג בית אחד היה במפלס הרצפה של הבית שמעליו. באחד הבתים התגלו תמשיחים.
מחפשים את איריס הסרגל
פרחי איריס הסרגל נצפו בעבר ביודפת ובסביבתה. כדאי להשפיל את העיניים אל הקרקע מדי פעם תוך כדי סיור בין חורבות יודפת ולחפש את הפרחים המציצים מהקרקע.
איך להגיע
נוסעים בכביש הגישה ליישוב יודפת כ-150 מטר ופונים שמאלה בדרך סלולה, המגיעה לאחר כקילומטר לרחבת החניה שלמרגלות יודפת.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.