השפעת הקמת טורבינות רוח על הטבע בישראל
29/12/2013רשות הטבע והגנים תומכת בייצור אנרגיה מתחדשת בישראל באמצעות הקמת טורבינות רוח ליצירת חשמל. הרשות עומדת על כך שקביעת האתרים בהם יוקמו הטורבינות תתבסס על בחינת התועלת האנרגטית מכל אחד מהם ועל רמת הסיכון שלו לפגיעה בערכי טבע נוף ומורשת

כן לאנרגיה נקייה – לא לפגיעה בטבע ובנוף ברמות יששכר – טורבינות רוח: לא בכל מקום ולא בכל מחיר
הפקת אנרגיה מתחדשת באמצעות טורבינות רוח
בתקופה האחרונה מקודמת בישראל תכנית לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. אנרגיות מתחדשות הוא שם כללי לשיטות להפקת אנרגיה, בעיקר חשמלית, מאתני הטבע. אחת השיטות המתפתחות בעשרות השנים האחרונות היא הפקת אנרגיה מהרוח באמצעות טורבינות. אלו הם מתקני ענק הנישאים על עמודים בגובה עשרות מטרים ולהם להבים המסתובבים כנגד תנועת הרוח.
סיבוב הכנפיים מניע מערכת שבסופה נוצר חשמל המועבר לרשת החשמל הארצית ומשם לצרכן. שיטה זו אינה צורכת שריפת דלקים מאובנים כמו נפט פחם או גז ליצירת חשמל ובכך מצטמצמות פליטות לאטמוספירה של תוצרי לוואי משריפת אותם דלקים וזיהום האוויר פוחת.
סיכון לעולם החי בישראל בהשפעת טורבינות הרוח
אולם שיטת הפקת אנרגיה זו עשויה לגבות מחיר סביבתי
- ידוע בעולם כי טורבינות הרוח גובות מחיר כבד מעופות נודדים ומעטלפי חרקים העוברים בסמוך להן. רשות הטבע והגנים מעריכה שהמחיר הסביבתי בישראל גבוה מהתועלת. בישראל ציר הנדידה הגדול בעולם לעופות נודדים, המנקז מכל רחבי אירופה ועד למרכז אסיה מאות מיליוני עופות אל מעבר צר בין הירדן לים התיכון. מיקומן של חוות טורבינות להפקת אנרגיה יגבה מחיר כבד בחיי עופות רבים, שחלקם אף מוגדרים בסכנת הכחדה עולמית.
- ישראל אף בורכה במגוון גדול של עטלפי חרקים הכולל 32 מינים, וידוע כי יצורים עדינים אלו שגודלם ככף יד, העוברים בסמוך ללהבי הטורבינה מתים כתוצאה מאיבחת הלהב באוויר, הגורם להם לשטפי דם פנימיים.
- בנוסף לכך בישראל הוגדרו אזורים עם ייחוד נופי המשמרים את דמותה של הארץ ואת מורשתה. מיקום של עשרות טורבינות בשטחים ייחודיים אלו עלולה לפגוע בנוף הנגלה לעיני המתבונן ולטשטש את הקשר שבין הנוף והמורשת של אותו תא השטח.
עמדת רשות הטבע והגנים על התוכנית להקמת טורבינות רוח
רשות הטבע והגנים ניסחה מסמך מדיניות בנושא התוכנית להקמת טורבינות רוח בישראל (הקליקו כאן) . הרשות תומכת בקידום אנרגיות מתחדשות בישראל לצד שדרוג משק האנרגיה למקורות אנרגיה שהשפעתם הסביבתית פחותה והגורמים להתייעלות אנרגטית. יחד עם זאת, יש לבחון כל אתר פוטנציאלי באופן פרטני ולבדוק שהתועלת האנרגטית ממנו לא תפגע באופן חמור בערכי טבע נוף ומורשת.
מצוורף סרט הסברה בנושא: טורבינות רוח לא בכל מקום
צילום ועריכה: אייל ברטוב / מוסיקה: ישראל כסיף
still images: Joris Everaert, M. Wenner,Chavdar Nikolov- BirdLife Bulgaria, Gurelur, BSPB Bulgaria,electrical engineering portal, savetheeaglesinternational.org
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות