יש לנו אתגר עצום לשמור על הטבע והמגוון הביולוגי בישראל. מדינת ישראל היא גשר בין יבשות וגבול תפוצה למינים רבים

11/01/2022

היום, יום ג', נערך כנס סביבה 2050 בו השתתפה גם רעיה שורקי, מ״מ מנכלית רשות הטבע והגנים.  בדבריה התייחסה למס' נושאים מרכזיים: המסדרונות האקולוגיים ככלי תכנוני לשמירת טבע, סוגיית המים והמחיר שהטבע ישלם בשל משבר האקלים, החשיבות שבמניעת שריפות ובפגיעה של טורבינות הרוח בעופות.

כנס סביבה 2050, רעיה שורקי ממ מנכל רשות הטבע והגנים
כנס סביבה 2050, רעיה שורקי מ"מ מנכ"ל רשות הטבע והגנים, צילום: איתי לשם

רשות הטבע והגנים רואה במסדרונות האקולוגיים כלי תכנוני לשמירת טבע בעתיד בדגש מסדרונות מצפון לדרום. יש למסד ולפתח את הכלי הזה ככלי נהולי חשוב בשיתוף פעולה עם מחזיקי ומשתמשי השטח. אני שמחה לראות את יישומו בתוכניות המקודמות על ידי מנהל התכנון.

החשש הגדול ממשבר האקלים הינו סוגיית המים והמחיר שישלם הטבע בעיקר באיזור הצפון, משבר האקלים יעצים זאת. יש לנו מחוייבות וזכות לשחרר מים לטבע ולשמור גיבוי מים לטבע, האיזור הרגיש ביותר הוא אצבע הגליל ועמק החולה. יש לקדם את התוכנית הלאומית שתביא מים ממתקני התפלה וכך המערכת הארצית תוכל לגבות את המערכת הטבעית.

הנושא השלישי הינו מניעת שריפות: מרביתם מאימוני צה״ל, הצתות ורשלנות מטיילים. חסר תקציב למימון פעולות למניעת שריפות סביב ישובים, דרכים ואיזורי חיץ.

רעיה שורקי, מ"מ מנכ"ל רשות הטבע והגנים והשרה לאיכות הסביבה, תמר זנדברג, צילום: שלומית שביט

בנושא אנרגיות מתחדשות אנחנו תומכים בייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים, אך יש לכך צד אחר של פגיעה בסביבה ומחיר של פגיעה בערכי טבע. אנחנו חתומים על אמנות לשמירת עופות המים והדורסים בסכנת הכחדה במדינת ישראל. מדינת ישראל הנה מדינה קטנה וצפופה, בניטור שאנחנו עושים עולה כי טורבינות הרוח פוגעות פי 5.7 בעופות יותר מבאירופה. יש לזה השפעה קשה על שמירת טבע וזה מחייב תכנון מרחבי ואיזון לשמירה על ערכי הטבע הייחודיים של מדינת ישראל.

ובשורה תחתונה המשימה שלנו היא גיוס הציבור והקהילות ככה נוכל לשמור על הטבע בצורה טובה יותר לצד האתגרים המצפים לנו.