למען הדגה: מבצעי הצלה חובקי עולם

מאת: בר פארן, נציג Sea Shepherd Israel ומנכ״ל עמותת In Good Nature 05/04/2022

סיפורו עוצר הנשימה של בר פארן, נציג Sea Shepherd Israel ומנכ״ל עמותת In Good Nature

כריש שעלה ברשת הדייגים מוחזר לים
כריש שעלה ברשת הדייגים מוחזר לים, צילום: Sea Shepherd Global

"התחלתי את דרכי בארגון כעובד סיפון, ובפעם הראשונה נחשפתי לחיי הים מהזווית של אוכפי חוק הדיג באוקיינוס האטלנטי. זה לא היה דומה לשום דבר שהכרתי. החיים הם סביב השעון – עשרות ביקורות על ספינות דיג, ביום ובלילה, בשיתוף פעולה עם רשויות האכיפה ועם צוות מתנדבים מכל העולם".

באביב 2021, שחררה נטפליקס לאוויר העולם את הסרט התיעודי המצמרר Seaspiracy, שחשף את הנזקים הקשים שטומנת בחובה תעשיית הדיג בעולם. באופן שאולי אף הפתיע את יוצרי הסרט בעצמם, הוא היכה גלים ברחבי העולם, והפך לשיחת היום. אך בעבור מי שמצויים בעולם זה, הסרט מתאר מציאות יומיומית, כמעט סיזיפית.

בסוף שנת 2019 עלה בר פארן, מנכ"ל עמותת In Good Nature, על ספינה של ארגון Sea Shepherd, ארגון שבו הוא משמש כנציג. הארגון הוקם בשנת 1977 במטרה להילחם בדיג לא חוקי בכל העולם בשיתוף פעולה עם מדינות רבות – מאפריקה ומאירופה עד לדרום אמריקה.

צילום_ Sea Shepherd Global, צילום: Sea Shepherd Global

עזבת את אזור הנוחות שלך ועשית צעד לא שגרתי. מה הניע אותך? "החלטתי להצטרף לארגון מתוך רצון עז לראות מה קורה מעבר לאופק ולהישיר מבט אל תעשיית הדיג בעולם ואל עולם הדיג הלא חוקי, המכלים את הדגה באוקיינוסים. וכך, עליתי על סיפונה של ה'בוב בארקר' במערב אפריקה. הרגע הזה היווה נקודת מפנה משמעותית בחיי".

באיזה אופן? "הקמפיין הראשון שלי היה בגמביה, מדינה קטנה במערב אפריקה. התחלתי את דרכי בארגון בתפקיד עובד סיפון, ובפעם הראשונה נחשפתי לחיי הים מהזווית של אוכפי חוק הדיג באוקיינוס האטלנטי. זה לא היה דומה לשום דבר שהכרתי. החיים הם סביב השעון – עשרות ביקורות על ספינות דיג ביום ובלילה, בשיתוף פעולה עם רשויות האכיפה ועם צוות מתנדבים מכל העולם. מהר מאוד התאהבתי בחיי הים ובעבודה החשובה שאנו עושים. ב-2020 קיבלתי הצעה שלא יכולתי לסרב לה – להיות קצין מבצעים בקמפיינים של הארגון – ובשנתיים הבאות שימשתי בתפקיד זה בקמפיינים במערב אפריקה".

האם בתקופה זו נחשפת לפעולות ולסיטואציות שלא הכרת בעבר בתחום הדיג הלא חוקי? "באותה תקופה ביצעתי עשרות ביקורות על ספינות דיג ומעצרים של סירות שבעליהן הפרו את חוקי הדיג – החל בשלל לא חוקי וכלה בציוד דיג לא מאושר ובדיג בשמורות טבע. בקמפיינים אלו במערב אפריקה נוכחתי לדעת עד כמה תעשיית הדיג היא הרסנית ומכלה את כל מה שעומד בדרכה, עוד יותר ממה שידעתי בעבר".

יש מקרה שזכור לך במיוחד? "אחד המעצרים הזכורים לי ביותר היה של שתי מכמורות במדינת בנין שבמפרץ גינאה. בבוקר רגיל לחלוטין קיבלנו התרעה על שתי מטרות העושות דרכן במהירות שנראתה כמהירות דיג. ואכן, כשהתקרבנו גילינו שתי ספינות מכמורת דגות. במבט ראשון ניתן היה להבין שמשהו אינו כשורה: הקפטן לא מצא כמעט אף אחד מהמסמכים הדרושים, והתנאים שבהם הצוות חי היו קשים ביותר – שישה אנשים מתחת לברזנט קטן בחרטום הסירה, ללא מים זורמים וגישה לשירותים. כשביקשנו מקפטן הספינה לבדוק את השלל, הבנו עד כמה הספינות האלו דגות באופן לא חוקי: בבטן הספינה נמצאו כמויות מסחריות של זנים אסורים לדיג באותה ספינה – מטריגונים ועד סרטנים ושרימפסים. באותו רגע העביר צוות הביקורת דיווח למפקד המבצע, שנמצא בישראל, ולאחר כמה שיחות טלפון מהירות עם רשויות החוק בבנין, נעצרו שתי הספינות וצוותיהן נלקחו אל הנמל להמשך חקירה".

זו למעשה המציאות בעולם הדיג כיום? "בהחלט. ספינות שברוב ימות השנה דגות באין מפריע באזורים אסורים ומכל הבא ליד, בתעשייה נצלנית שרוב המועסקים בה עובדים בשכר רעב ואף בעבדות. שתי הספינות שעצרנו הן חלק מצי הספינות הסיני, צי שעל פי נתוני האיחוד האירופאי משנת 2020 שולט בכ-38 אחוז מספינות הדיג בעולם. סיפורים כמו זה הם עניין יומיומי בתחום אכיפת הדיג הלא חוקי. בזמן שלי על ספינות הארגון הבנתי שאין מבוגר אחראי שאפשר לשאת אליו עיניים בציפייה שישים קץ לתופעה, ועל כל אדם לעשות כל מה שביכולתו כדי לשפר את המצב. הדיג התעשייתי במתכונתו היום לא משאיר כל סיכוי לדגה להתפתח ואינו בר-קיימא, ומכאן שדיג יתר ודיג לא חוקי הם אחת הבעיות הגדולות שאיתן מתמודד האוקיינוס כיום. הלחץ על הדגה עצום, וכל זה כדי להאכיל את אוכלוסיית העולם בדגים".

ספר מעט על עמותת בשם In Good Nature. "מאז שחזרתי לארץ, בחודש נובמבר האחרון, הקמתי את עמותה, הפועלת ליצירת פתרונות בני-קיימא לבעיות בסביבה הימית ולהנגשת תוכן סביבתי לקהילה דרך תרבות ואומנות, ויחד עם חברי סי שפרד בישראל פתחנו סניף מקומי לחיזוק המאמץ לשמר את החיים הימיים במי ישראל ולהגן עליהם. לרגל השקת פעילות סי שפרד בישראל אנחנו מפיקים בחודש מאי הקרוב את אירוע Israel For the Ocean – אירוע להעלאת המודעות לבעיית הדיג הלא חוקי וזיהום הים. כל אנשי קהילות הים בישראל מוזמנים להשתתף באירוע שכולו למען הסביבה הימית".