מצאתי גוזל נטוש - מה עושים?
25.04.2018האם מותר להחזיר גוזל נטוש לקן? מה עושים אם הגוזל פצוע? ומדוע לפעמים עדיף לא לעשות דבר? המדריך המלא לטיפול בגוזל נטוש

אתם צועדים בפארק, בגינה הציבורית או ברחוב, ולפתע מגלים גוזל על הקרקע או על הכביש. כיצד מתמודדים עם האתגר הקטן והצייצן שנקרה בדרככם? הנה המדריך המלא לפעולה או להימנעות מפעולה.
מתי אין להתערב?
- אם אפשר עדיף להשאיר את הגוזל במקום שמצאתם אותו, בסביבת הוריו. גם הטיפול המקצועי הטוב ביותר לא יוכל להעניק לגוזל את התנאים הטבעיים הדרושים להישרדותו בעתיד.
- אם לגוזל יש נוצות והוא קופץ ונע ממקום למקום, חשוב מאוד להשאיר אותו במקומו. הוא אינו עף מכיוון שהוא בגיל פריחה מהקן, ובשלב זה של חייהם טבעי שגוזלים יוצאים מהקן לפני שהם יודעים לעוף כדי לחזק את שרירי התעופה שלהם. עם זאת, אפשר להעביר גוזל למקום גבוה וכך להפחית את הסכנות האורבות לו.
- אם "הנופל" הוא אפרוח של ברווז, של אווז, של סיקסק, של חוגלה או של עוף דוגר קרקע אחר (ולא גוזל, לפי שהוא מכוסה פלומה ולא נוצות, ועיניו פקוחות כבר מהבקיעה).
- אפרוחים ממינים שונים נוטים לקפוא במקום ולהיצמד לקרקע כשהם חשים סכנה. אם נקרה בדרככם אפרוח שמתנהג כך נסו להרחיק מהמקום חתולים וכלבים ולתת לו שקט ומרחב הימלטות. הוריו בטח צופים בו מודאגים וישובו לטפל בו לכשתתרחקו.
מתי להתערב?
- אם מצאתם את הקן שממנו נפל הגוזל וניתן להשיבו אליו, הניחו אותו בקן והתרחקו מהמקום על מנת לאפשר להורים לשוב ולטפל בו. אל דאגה, בניגוד לדעה הרווחת ציפורים אינן נוטשות גוזלים אחרי שבני אדם נגעו בהם.
- "למיטיבי לכת": מדי עונה מתקבלים דיווחים על קנים שנפלו בשלמותם עם הגוזלים. ניתן להציב בגובה הקן (טרם נפילתו) ובמרחק שמיעה מן ההורים מדף או תיבה ולהניח את הקן וגוזליו על המדף או בתוך התיבה. יש לעשות זאת מיד. הניסיון מלמד שלעתים קרובות ההורים נשארים בקרבת מקום, הם שומעים את ציוצי הקטנטנים וחוזרים לגדל אותם.
- אם הגוזל נפצע או הוא עירום מנוצות ואין לו פלומה ואי-אפשר להחזירו לקן, הניחו אותו בקופסה סגורה ובה חורי אוורור ומצע בד, והביאו אותו הישר לבית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן או התקשרו למוקד רשות הטבע והגנים 3639*. אין להאכיל או להשקות ללא הדרכה מגורם מקצועי.
חשוב לדעת:
בית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן, מיועד רק לחיות בר מוגנות. אם מצאתם גוזל של מין שאינו מוגן ) כגון יונת בית ועופות אחרים ממינים מבויתים או מינים מזיקים כעורב ודרור) וחיות כלוב שברחו ונמצאות בטבע כתוכים, בית החולים לא יוכל לקבלם. אם אינכם בטוחים בזיהוי, צלמו את הגוזל במצלמת הטלפון הנייד, שלחו למוקד רשות הטבע והגנים בתיאום איתו, ואנשי הרשות ינחו אתכם בכל הקשור להמשך הטיפול.
אנא זכרו: מקומן של חיות בר הוא בטבע – אין להחזיקן בבית בשום אופן.
לדיווח על חיות בר פגועות יש לפנות למוקד רשות הטבע והגנים, טלפון 3639*