פרויקט מפגשי דייגים

מאת: דניאל מירון, מרכזת פרויקט מפגשי דייגים 02/12/2018

מאז שנכנסה רשות הטבע והגנים לתחום האכיפה של פקודת הדיג, מרגישים את הרוח הנושבת ומשנה את כללי המשחק. היחידה הימית שהוקמה, על שלל פקחיה ואנשי המטה החדשים, הביאה לעלייה בפעילויות האכיפה והפכה את ים מ"מערב פרוע", שבו ניתן לדוג ללא הגבלה, לים יותר מבוקר ומפוקח.

מפגש דיג ספורטיבי בנהריה עם הפקח מנור גורי (צילום דניאל מירון).jpg
מפגש דיג ספורטיבי בנהריה עם הפקח מנור גורי (צילום דניאל מירון).jpg, מפגש דיג ספורטיבי בנהריה עם הפקח מנור גורי. צילום: דניאל מירון

רשות הטבע והגנים הקימה יחידה ימית שתפקידה לפקח על הדייג, שמורות הטבע הימיות וערכי הטבע המוגנים בים. בעת הקמת היחידה השקיע רט"ג ביצירת פעילויות חשיפה לפקודת הדיג. ההיגיון מאחורי מהלך זה היה ברור – יחידה חדשה, שקמה ואמונה על פיקוח ואכיפה, תקבל עזרה כבירה אם הדייגים ייחשפו לחוקים ולתקנות כבר על היבשה ולא לאחר ביצוע עברה. כמו כן, היה חשוב ליזום היכרות ראשונית של הפקחים עם ציבור הדייגים כצעד ראשון להכרת היחידה ולרכישת אמון הדייגים הוותיקים והחדשים.

מכאן נולד הרעיון ליצור מפגשים של פקחים עם דייגים. במפגשים פתוחים אלו הדייגים יוכלו להכיר את הפקח המקומי, לשאול שאלות, להשמיע דעות ולראות את הפנים שאוכפות את החוקים בשטח.

במסגרת המפגשים אנו מזמינים את הדייגים לבוא לערב של התכנסות נינוחה עם קפה ועוגה, הרצאת העשרה, מצגת הסבר של הפקח האחראי באזור בנושא תקנות הדיג, דיון וזמן לשאלות.
כל מפגש מתרחש במקום אחר בארץ ומופנה לקהל דייגים ספורטיביים או מסחריים. מטרתנו היא להגיע לכל המגזרים ולכל סוגי הדייגים, ולכן העבודה היא מאוד מגוונת ומשתנה ממקום למקום ומערב לערב. עד כה קיימנו מפגשים עם הדייגים של אילת, אשקלון, הרצליה, ג'סר א-זרקא, נהריה, הכנרת, גבעת אולגה וערערה. למפגשים אלה הכנו לחלוקה חוברות הסבר של פקודת הדיג בשלוש שפות: עברית, ערבית ורוסית ובשפה ברורה, כך שכל דייג יוכל להבין. את המצגת המסבירה את התקנות, לצד תמונות וסרטון הסבר, הכנו למפגשים אלה כדי שהפקחים יוכלו להעביר אותן בצורה הטובה ביותר. וכמובן אי אפשר בלי לחלק שי לדייג – כוסות נירוסטה ועליהן כתוב: "שומרים על הים".

לקראת כל מפגש ישנה עבודת הכנה רבה כדי שתהיה תשתית טובה ונעימה לפגישה, מפני שהיא לחלוטין לא פשוטה. צריך ללמוד מה יעניין דייגים ספציפיים אלה, היכן ומתי נכון שניפגש ואיך נכון שנעביר את המידע.

בג'סר א-זרקא, למשל, נפגשנו עם הדייגים בכפר הדייגים שעל הים בשבת בצהריים. ישבנו במעגל עם החוברות ואיל מילר, מנהל מרחב ים, מחוז צפון, הסביר את התקנות בעזרת תרגום לדייגים. הנושא הבוער של המפגש היה היעדר רישיונות דיג מפני שהדייגים מתקשים להוציא אותם עקב מחסום השפה. בסוף המפגש סייענו לדייגים למלא טפסים לבקשת רישיון דיג. להבדיל, במפגש דיג ספורטיבי בהרצליה, שם אומנם הדייגים הם בעלי רישיונות מסודרים, אך חלקם נחשפו לתקנות החדשות בפעם הראשונה במצגת תקנות הדיג לדייגים שהעביר להם גיא לויאן, מנהל מרחב ים, מחוז מרכז.

לקראת מפגש כנרת ראינו צורך ליצור חומר ייעודי לדייגים, שאינו כולל את החוברת הגדולה שמקיפה את נושא הים התיכון ואילת, ולכן הכנו פלייר מיוחד לדייגי הכנרת. מטרתו הייתה לפשט את התקנות הרלוונטיות להם והוא ניתן להם בדף קשיח שיוכלו לקחת עימם לסירה.

חלק מהמפגשים טעונים במיוחד משלל סיבות, אם זה ההיסטוריה של הדייג עם רשות הטבע והגנים, אם זה טענות של איגודי הדייגים ואם זה בגלל מפגשים שנעשים רק לאחר אירועי אכיפה בשטח. עם זאת, במפגשים הטעונים ביותר גם טמונה החשיבות וההזדמנות הגדולה ביותר לחולל שינוי תודעתי אמיתי ולהפוך לגורם משמעותי בשטח, כזה שניתן לסמוך עליו, להתייעץ איתו בעת הצורך ולפנות אליו בשאלות.

מפגש דייגי אשקלון עם הפקח דוד חלפון (צילום דניאל מירון).jpg, מפגש דייגי אשקלון עם הפקח דוד חלפון. צילום דניאל מירון

בסופו של דבר, מה שמעניין במיוחד במפגשים הוא הדמיון הרב בינינו – פקחים ודייגים – דמיון המתבטא בערכים של אהבה לים ויציאה לטבע. השיח על מצב הים, מתי נכנסת סערה או שלל הדיג שעלה אתמול הוא שיח משותף של אנשי הים, וייתכן שהדמיון בינינו הוא המפתח להבטחת האינטרס המשותף שלנו: אישוש מצב הדגה בים ושפע של דגים בשנים הבאות.

תודה לכל מי שלקח חלק בתהליך, נשמח לשתף פעולה בעתיד ובהצלחה לנו בכל המפגשים שעוד יהיו – בים וביבשה.