מה מתרחש בשמורות הטבע הימיות?

מאת: אורי פריד, דוקטורנטית במעבדה של פרופ' יונתן בלמקר באוניברסיטת תל אביב ופרויקטורית ביחידה הימית, ורותי יהל, אקולוגית ימית ברשות הטבע והגנים. 12/07/2020

משהו טוב קורה בים התיכון: סקר השמורות הימיות העוסק בהגבלות הדיג בעונת הרבייה לפני ואחרי האכיפה של היחידה הימית מראה שיפור בולט

צוללנים - צילום שחר_מלמוד(1)
צוללנים - צילום שחר_מלמוד(1), צילם שחר מלמד

סקר שמורות הטבע “ביובליץ” נעשה בשמורות הטבע הימיות שלאורך חופיה הים תיכוניים הצפוניים של ישראל. עד היום נעשו שישה סקרים באביב ובסתיו בשנים 2015, 2017 ו-2019. מטרת הסקרים היא לאפיין את בית הגידול הימי הים-תיכוני ולהבין כיצד השמורות ממלאות את תפקידן.

תוצאות סקרי שנת 2019 מעניינות במיוחד, מאחר שמ-2015 נכנסו שינויים משמעותיים: ב-2016 תוקנו תקנות דיג חדשות וב-2018 עברה האכיפה על הדיג לידי רשות הטבע והגנים, וברשות הוקמה יחידה ימית מפקחת.

צפו בסרטון:

לשמחתנו הייתה לנו אפשרות לבחון את שמורות הטבע הימיות לפני פעילות היחידה הימית, האוכפת את חוקי הדיג, ואחריה. בחלקו הראשון של דוח 2019 התמקדנו בעיקר במינים מסחריים המושפעים מדיג יותר ממינים אחרים. כמו בשנים הקודמות הדקרים (לוקוסים) נבחרו לאינדיקטורים (סמנים) למידת יעילותן של השמורות, מפני שערכם המסחרי גבוה מאוד והם רגישים לדיג יותר ממינים אחרים. כמו כן נוח לסקור אותם בצלילה משום שהם אינם זזים הרבה ממקומם (טריטוריאליים).

צילם גיא לויאן, צילם גיא לויאן

תוצאות הסקרים מעניינות מאוד! בשמורת אכזיב-ראש הנקרה, הגדולה והוותיקה בארבע השמורות, נראה כי בשנות הסקרים גדלה ביומסת הדגים המסחריים פי 3 בהשוואה לביומסת הדגים שמחוץ לשמורה. מספר פרטי הדקרים בשמורה גדול פי 4 ממספרם מחוץ לשמורה, והביומסה שלהם היא פי 8! מה שמלמד אותנו לא רק שמספר רב גדול יותר אלא גם שהפרטים גדולים יותר. ממצא מעניין שהתגלה ב-2019 בהשוואה לשנים שקדמו לה הוא שמספר הדקרים עלה בכל השמורות וגם באזורי הדיג הסמוכים להן.

סירות – צילם גיא לויאן, צילם גיא לויאן

התוצאות האלה מעניינות במיוחד מכמה סיבות: שמורת הטבע ראש הנקרה-אכזיב מצליחה לתמוך לאורך שנים בביומסה גדולה יותר של פרטים בעלי ערך מסחרי, ובמיוחד של דקרים. תוצאות אלו נמצאו באופן עקבי בכל ששת הסקרים שהתבצעו עד עכשיו בשמורות. ייתכן שלאכיפת תקנות הדיג החדשות, האוסרות על דיג בעונת הרבייה, יש השפעה מיידית על הופעת פרטים צעירים של דקרים הן בשמורות עצמן והן באזורי הביקורת מחוץ להן. התוצאות ממחישות אפוא כי לשמורות הטבע ולתקנות הדיג יש משמעויות נפרדות ומשלימות.

תקנות הדיג החדשות האוסרות על דיג דקרים בעונת הרבייה מאפשרות לפרטים בוגרים של דקרים, שאזורי ההתכנסות שלהם יכולים להיות גם מחוץ לשמורה, להיות מוגנים גם בעונת הרבייה, שבה הם הכי חשופים ופגיעים לדיג. בשאר ימות השנה השמורות מגינות על הפרטים והם מתבגרים להם בנחת בחסות הסרת איום הדיג. פרטים אלו מגיעים לגילים מופלגים של עשרות שנים ושרדו תנאי סביבה משתנים, מחלות, טפילים ואתגרים אחרים. גודלם המרשים מאפשר להם להעמיד מספר רב יותר של צאצאים בכלל, ושל צאצאים המתאימים ביותר לשרוד בתנאי הסביבה המקומית בפרט. שמירה על הפרטים הגדולים והמבוגרים חשובה לא פחות מאפשור לפרטים להגיע לגודל בגרות (למינים מסחריים נקבעו גודלי מינימום המותרים בדיג על מנת לאפשר לפרטים להגיע לבגרות מינית ורבייה).

צוללנים – צילם שחר מלמד, צילם שחר מלמד

נקווה שמספר הדקרים בשמורות ימשיך לעלות גם בסקרים הבאים, ושבחלוף השנים ובהיעדר דיג בשמורות נראה יותר ויותר פרטים גדולים. פרטים אלו ישביחו את אוכלוסיות הדגים המקומיות לטובת הטבע והדיג המקומי כאחד.