שומרים על הים: היחידה הימית מסכמת שנה
27/12/2018היחידה הימית של רשות הטבע והגנים, שהוקמה לפני שלום שנים במטרה לשמור על ערכי הטבע בים, מסכמת את פועלה לשנת 2018 ומציגה את היקף פעולותיה הרחב.

ביום רביעי, ה-25 לדצמבר2018, התקיים הכנס השנתי לסיכום פעילות היחידה הימית של רשות הטבע והגנים לשנת 2018. הכנס התקיים בכפר הנוער הדסה נעורים בנוכחות מנכ"ל רשות הטבע הגנים מר שאול גולדשטיין, אנשי היחידה הימית ומוזמנים מתחום הטבע הימי.
שאול גולדשטיין, מנכ"ל רט"ג, ציין כי "במדינת ישראל יש את ים תיכון, ים סוף, וימת הכנרת. לכל ים יש את הייחוד והאתגרים שלו – ים התיכון מחובר מעט מאד לאוקיינוס, ועל כן החשיבות על שימור החיים בו קריטית, ים סוף הנמצא תחת איום תשתיות משמעותי מכל המדינות באזור כאשר שוכנת בו שמורת אלמוגים מיוחדת במינה בקנה מידה עולמי. וים כנרת שירד כבר ב-6 מטר מאז שאנו זוכרים אותו. כל ים כשלעצמו הוא ים מיוחד עם אתגרים רבים, ועל כן החשיבות הגדולה של היחידה הימית בשיתוף עם כל הגורמים איתם אנו משתפים פעולה היא בראש ובראשונה – שמירת טבע בכלל, והשמירה על ערכי הטבע בים בפרט".
"לפני שנה קיבל מנכ"ל רשות הטבע והגנים מר שאול גולדשטיין את ההחלטה על הקמת היחידה הימית, זאת בעקבות החלטת משרד החקלאות להעביר לרט"ג את האחריות והסמכות לפיקוח ואכיפת פקודת הדייג", הוסיף יגאל בן ארי, מנהל היחידה הימית. "הערב נסכם את פעילות היחידה בשנת הפעילות הראשונה. בהזדמנות זו נוקיר את פעילותו של מר רוני מלכה שהחל עוד לפני 20 שנה את הפיקוח על הדגה כמנהל מחוז אילת והבין שפיקוח על הדייג הוא שמירת טבע, ואנו מודים לו על פועלו ותרומתו למען הטבע והים בישראל".
"במשך שנים חשבו שהרשות, שאחראית על שמירת הטבע, צריכה להגן גם על הדגים. זה היה מאבק של שנים. בשנת 2012 הצלחנו להכניס את כל הזנים שחשוב להגן עליהם למען עתיד הימה בישראל. לראות את הדברים האלו מתממשים הופך את כל המאמץ הזה שווה. הרשות מהווה גוף מקצועי בכל הנוגע לשמירה על הטבע והשמירה ימית", הסביר רוני מלכה.
מסכמים את השנה במספרים
דיג מסחרי: דיג מסירות וספינות המתפרש על פני כל השנה ובכל שעות היום ומתרכז במעגנות דיג לאורך כל חופי הארץ. כ-681 דייגים בעלי רישיון דיג מקצועי אישי וכ-361 כלי שיט בעלי רישיון לעסוק בדיג מקצועי.
דיג ספורטיבי: כ-3,717 דייגים בעלי רישיון דיג ספורטיבי אישי, כ-306 כלי שיט בעלי רישיון לעסוק בדיג ספורטיבי ועוד מספר לא ידוע של דייגים ללא רישיון.
מפגשי דייגים: היחידה פגשה 307 דייגים במפגשי דייגים ספורטיביים ו- 147 דייגים במפגשי דייגים מסחריים.
חלה עלייה משמעותית בהנפקת רישיונות דיג:
נתוני פיקוח שנתיים:
• מפגשי הסברה שהתקיימו: 220
• מספר הדייגים שנכחו במפגשים: 1114
• מספר יציאות לפיקוח בים: 373
• מספר יציאות לפיקוח במעגנות: 50
• מספר יציאות לפיקוח בשווקים: 18
• מספר יציאות לפיקוח חופי: 793
• מספר מפגשי פיקוח ללא אכיפה: 1293
• מספר יציאות למבצעים: 12
• מספר יציאות לפיקוח לילי: 27
• מספר אירועים מיוחדים: 13
סקר הדיג הספורטיבי
הסקר מתקיים זה שנתיים והוא מערב שיתוף פעולה בין מספר גופים – משרד החקלאות, אוניברסיטת תל אביב ורשות הטבע והגנים.
מטרת הסקר היא להעריך את ההיקף והמשמעות של הדיג הספורטיבי שהולך וצובר תאוצה בישראל, מאחר ומדובר בתחום שקשה לעקוב אחריו ומורכב מאנשים פרטיים ללא רישיונות, היינו צריכים לחשוב כיצד ניתן לסקור כדי לנסות ולבין מה קורה בשטח בפועל ולכן שילבנו מספר ערוצי סיקור.
1. סוקרות של רט"ג הסתובבו בחופים וסקרו דייגי חכות מהחוף
2. סקירה אינטרנטית שבדקה פרסום של פעילות דייג ברשתות החברתיות
3. סקרים טלפוניים שהתמקדו בדייג ספורטיבי שמבוצע בעיקר מסירות בתוך הים
4. סקר מוטס שבו טסנו מעל החופים והצלחנו לתאר תמונת מצב של דיג ביום אחד בחוף ובים
ניתוח הנתונים עדיין בעיצומו כאשר בהמשך נסקור גם את שאר שיטות הדיג ונוכל לתת הערכה טובה יותר. חשוב לזכור שכל היבט הדיג הלא חוקי לא נכנס לסקר מאחר והוא נשען על שיתוף פעולה עם הדייגים.
חינוך והסברה
מדי שנה מוציאה היחידה הימית כרזה בתחום הים כאשר מטרתה העיקרית היא הסברה וחינוך עבור הציבור הרחב. הכרזות מסייעות לציבור להכיר את החיים הקיימים הים ולהבין שהים הוא לא רק מקום שהולכים לבקר בו בחוף אלא שיש בו מערכת חיים מורכבת ומלאה שמשפיעה על כולנו.
השנה הכרזה היא על עופות ימיים וחופיים, זאת על מנת שהציבור יכיר את החלק שמחוץ למים ושייך למערכת האקולוגית הימית ולמארג המזון הימי.
כרישים בזרם
מדי שנה אנו עדים לתופעה ייחודית ויוצאת דופן בים תיכון ובעולם כולו, הכוללת התקבצות כרישים ליד תחנת הכוח החדרה. הכרישים מגיעים בנובמבר ועוזבים באפריל.
הופעת הכרישים חריגה בכך שהיא כוללת התקבצות גדולה של כרישים, קרבה לחוף, וגישה נוחה מאד לציבור להגיע אל החוף בגבולות פארק נחל חדרה ולפגוש את הכרישים.
מאחר והאזור עצמו אינו נמצא באחריותה של הרשות, ביססנו שיתוף פעולה עם כל הגופים המעורבים וזאת על מנת להגן על הכרישים ולאפשר לציבור גישה נוחה ובטוחה לאטרקציה.
מדובר בפרויקט רב גופי – שותפים בו עיריית חדרה, החברה להגנת הטבע, Eco Ocean , אוניברסיטת חיפה, חברת נחלים של עיריית חדרה, רשות הצלילה והתאחדות הצלילה.
מה נעשה עד כה: גיוס שותפים, מפגשי צוללים, פרסום קול קורא למפעיל צלילה באתר, הכנת ערכת עיתונאים, ימי הכנה למתנדבי תחנת המידע, הפעלת תחנת מידע בשבתות, הצבת פקח ייעודי באתר בחדרה, מצוף האזור ודף הסברה.
מה בתכנית לשנת 2019?
מפגש דייגים ודיון למזעור נזק הדייג, ערבי הסברה במועדוני השייט, הדרכות וסיורים באתר, סימונים תת ימיים לצוללים, קידום מרפסת התצפית, סרטון הסברה, סיור לתקשורת.
הכרישים הם מרכז תשומת הלב של רשות הטבע והגנים, ותפקידנו לוודא שלא תהיינה לכרישים הפרעות. עם זאת זו בהחלט הזדמנות יוצאת דופן להפגיש את הציבור עם חיית הבר המיוחדת הזו.

חוברת הסדרת תקנות הדיג – הסברה לדייגים
כחלק משיקום ענף הדיג בים תיכון עודכנו תקנות הדיג על ידי אגף הדיג במשרד החקלאות, כחלק ממהלך ההסברה הגורף, הופקה חוברת בכמה שפות אשר מטרתה להנגיש את התקנות לציבור הדייגים, לתת להם את כל המידע שהם צריכים כדי לדוג כחוק ולסייע להם לשמור על החוק ועל עתיד הים בישראל.
את החוברות מחלקת היחידה הימית לדייגים באופן שוטף ובמפגשי הדייגים שהיחידה עורכת במהלך השנה.
המשובים שהתקבלו מהדייגים חשובים לנו מאד וחיוביים מאד – הדייגים שמחים שיש להם כלי להיעזר בו כאשר החוברת מכילה את תקנות הדייג באופן נגיש ופשוט, מלווה באיורים ובכל המידע שנדרש לדיג כדי לשמור על תקנות הדייג ועל חוקי שמירת הטבע.
פרויקטים ייחודיים
הביולוגיה של הים – השתלמות קיץ ייחודית למורים
לראשונה התקיימה השתלמות למורים לביולוגיה בעקבות פניה של משרד החינוך שמטרתה לתת למורים רקע על הים. זו הייתה הזדמנות להכניס את השפה של הים לתוך כיתות הלימוד. במסגרת הפרויקט יצאו המורים לים והתנסו במגוון פעילויות הקשורות לשמירה על החיים בים.
מטרות ההשתלמות: לאפשר למורים להכיר את רט"ג ואת פועלה בים בשנים האחרונות בתחום שמירת הטבע הימית, לחשוף את המורים לשינויים ולתמורות במחקר הים תיכוני, להעביר את המסרים דרך המורים אל התלמידים במסגרת שעורי הביולוגיה.
אנו רואים במורים את השגרירים הטובים ביותר של הטבע- הם האנשים שיכולים לעשות את השינוי ולהעביר אותו לעשרות אלפי הילדים שעבורם אנו נאבקים, כדי שגם להם יהיה ים ליהנות ממנו.
עדות אחת מהמורות שהשתתפו בהשתלמות: "הים עבורי הוא הכחול הגדול שבאופק. המקום המושלם לבילוי ושקיעות יפות. ההשתלמות עבורי הייתה הזדמנות לפגוש את הים והחיים שבו מנקודת מבט אחרת.. מנקודת מבטו של סרטון הפלנקטון זעיר וההתמודדות עם תנאי סביבה משתנים באופן קיצוני של החיים באזור הכרית. לשחות בים מזוהם בחלקיקי פלסטיק ולהבין מה גדולה השפעתנו במפגש עם צבים קטוע איברים. באתי במטרה ללמוד וליהנות ויצאתי עם תחושת שליחות ואחריות אדירה."
בתום ההשתלמות נבנה מערך של 12 מפגשי לימוד הזמין למורים להעברה בכיתות.
קורס קצין שומר טבע – קורס חובלים
קורס המיועד לעתיד המפקדים שבים, שמטרתו לאפשר לצוערים להכיר את הים התיכון כסביבה מלאת חיים ואת אתגרי השמירה עליו. בסה"כ עברו את הקורס למעלה מ-200 צוערים הנחשפים לתכנים של מבוא לים תיכון, דיג ופיקוח ימי, דולפינים, וכן ביקור בחקר ימים ואגמים.
מפגשי דייגים
אנו רואים בדייגים את השותפים שלנו למאמץ לשימור עתיד החיים בים. על כן מפגשי הדייגים מאפשרים לשני הצדיים ליצור שיח ומכנה משותף על ידי זיהוי המטרות המשותפות שהן קודם כל שמירה על הים והגעה לדייג מקיים. במהלך המפגשים אנו פותחים עמדה לסיוע במילוי הטפסים לקבלת רישיון דייג ומשלבים מרצה המעביר הרצאה בתחומי העניין שלהם.
האינטרס המשותף ברור לכולנו – לשמור על הים כדי שענף הדיג ימשיך לפעול גם בעתיד.
סקרים אקולוגיים וקידום שמורות טבע במרחב הימי
היחידה הימית מובילה מספר סקרים אקולוגיים רחבי היקף שמטרתם לבחון, לנטר ולהעלות המלצות לטובת השמירה על עתיד הים בישראל. בין השאר מתבצעים סקרים בשמורות הימיות החדשות שהוכרזו השנה – שמורה ימית ראש כרמל ושמורת אבטח, בה נמצאו בסקרים 100 מינים שכלל לא מוגנים, ואנו נמשיך ונדחוף להגנה על כל העומקים והמגוון השונה עבור עתיד הים בישראל.
כדי להבין את החשיבות של שמורות טבע ימיות לעתיד הים בישראל, אפשר להביא כדוגמא את הסקר שהתבצע לחופי שבי ציון, במהלכו אותרו פרטים חיים של צינוריר בונה – אוכלוסייה שזה לא מכבר הוכרזה כנמצאת בסכנת הכחדה, איתור האוכלוסיה נותן תקווה להתאוששותה בעתיד.
אנו מבינים משמורות אחרות שאם נגן על השטח וניתן מענה בהיבטים של ערכי הטבע יש סיכוי ממשי להעלות את המגוון באופן משמעותי.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים