יום אחד: בין עיר הקודש לים המלח

מאת: אייל שפירא 09/08/2020

הדרך המתפתלת בין ירושלים לים המלח מנוקדת במעיינות נסתרים, תצפיות נוף יפהפיות, ריגושים היסטוריים ובעיקר – תחושה של בריחה מהעולם. מרחק צעקה וחצי מגוש דן, ואתם כאן

אמת_מים_בעין_מבוע,_צילום_שחר_כפיר
אמת_מים_בעין_מבוע,_צילום_שחר_כפיר, אמת מים בעין מבוע - צילם שחר כפיר

יש תל אביביים בקהל? חברים נוספים מרחבי גוש דן? ובכן, לא תאמינו מה מסתתר לכם במרחק של פחות משעה מהבית: מעיינות, תצפיות, ארכיאולוגיה והיסטוריה, והכל במדבר הנחשב לאחד הקטנים ביותר בעולם: מדבר יהודה.

קטן משמעו קומפקטי, וקומפקטי משמעו שביום אחד מלא, תוכלו לדגום את המיטב שבו.

בתוכנית היום: תצפית הנוף הכי שווה בהרי ירושלים (גן לאומי נבי סמואל), נווה המדבר הכי פוטוגני במדבר יהודה (שמורת טבע עין פרת), חדוות גילוי אמיתית (עין מבוע) והכרות עם עולם חדש-ישן של פסיפסים (מוזיאון השומרוני הטוב). לקינוח, תצפית נוף עם טוויסט מפתיע. הישארו עמנו, יהיה מעניין.

 

פארק (גן לאומי) נבי סמואל, נבי סמואל, צילום: דורון ניסים

גן לאומי נבי סמואל

נבי סמואל… נשמע מוכר, נכון? כן, בהחלט ייתכן שחלפתם לא פעם על פני שלט כזה או אחר שמפנה אל האתר הקטן הזה, אבל כעת הגיע הזמן לחקור אותו לעומק.

או לגובה (מיד תבינו).

היהודים, המוסלמים והנוצרים – כולם רואים באתר זה מקום קדוש. על פי האמונה, פה מצוי קברו של שמואל הנביא, מתחת למבנה מרכזי ששימש ומשמש את שלוש הדתות. המבנה החל את חייו ככנסייה שבנו הצלבנים במאה ה-12, אך כיום תמצאו כאן הן מקום תפילה יהודי והן בית תפילה מוסלמי, והשניים פועלים בהרמוניה זה לצד זה. הקבר עצמו מצוי במערה מתחת לקומפלקס רחב הידיים.

כעת, עשו את מה שרוב המבקרים במקום אינם טורחים (או יודעים) לעשות: טפסו במדרגות הפנימיות אל גג המבנה, וממנו, מגובה של כ-885 מטרים מעל פני הים, תגלו את אחת מתצפיות הנוף המרשימות באזור המרכז. מלמעלה תבחינו בירושלים, בהרי ירושלים ובים של יישובים קטנים שמנקדים את המרחב. מקום מושלם לסלפי מעורר קנאה, וגם לבהייה נינוחה, פנורמית, בנוף שלא נגמר.

אבל חכו, יש עוד. למרגלות המבנה, ליד בוסתן חמוד, נובע מעיין קטן מתוך מערה. זהו מעיין חנה, שתמיד כיף לטבול בו יד או רגל, במיוחד בעונת הקיץ. לצד המעיין שוכן גן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה, וכן שרידים של מחצבה קדומה. כאן גם מתגאים ברחוב ההלניסטי, שנפתח לקהל בשנה שעברה, ובו רובע מגורים ושאר פריטים ומבנים שייקחו אתכם אל אווירת ימי בית שני, בתוך צעד וחצי.

כעת תהיו חייבים להודות שבאמת חבל שעד כה התעלמתם מהשלט "נבי סמואל". אבל הנה, עשיתם תיקון.
👈🏼 הגעה: "גן לאומי נבי סמואל" בווייז.
הכניסה ללא תשלום.
הכניסה ברישום ותיאום מראש – לחצו כאן.

בשלב זה של היום, מגיע הזמן לא רק לצפות בטבע מגבוה, אלא ממש להתמזג בו, ואפילו לשכשך בו. במרחק לא רב מנבי סמואל ממתינה לכם…

גביש בעין פרת – צילמה סיגלית כהן, גביש בעין פרת - צילמה סיגלית כהן

שמורת הטבע עין פרת

אין דרך טובה יותר לתאר את המקום מאשר "נווה מדבר קלאסי". יש בו צמחייה מגוונת, פלגי מים מרעננים ובריכות טבילה שיוצר נחל פרת, ושפע של עדויות לתושבים הקדומים של המקום, רבים מהם נזירים שפקדו את האזור בתקופה הביזנטית, ונהגו להתבודד מהעולם. בדיוק כפי שאתם עושים היום.

וכל זאת, כאשר המדבר הצהוב-חום מחבק את הכל, בלב קניון ציורי שמצוקיו גבוהים ומרשימים. המלצה שלנו: צאו לטיול קצר בין מוקדי העניין במקום, בהתאם לדפדפת המידע שקיבלתם בכניסה (להורדת הדפדפת – לחצו כאן), כולל טיפוס לכיוון מנזר פארן ה"תלוי" ממש על צלע ההר. אחרי ההליכה, התמסרו לפיקניק מחויב המציאות, שייערך בחורשת האקליפטוסים הגדולה והמוצלת שבלב השמורה, ממש על המים. יש צל, יש מים, יש חברה טובה. אתם מסודרים.

עוד כדאי לדעת כי במקום ניתן לרכוש במחיר סמלי את חוברת המשימות המשפחתית "פקחים צעירים" (להורדת החוברת בחינם, לחצו כאן), ובאמצעותה לגלות את הצדדים הנסתרים של השמורה, כולל מערה אחת קטנה שמסתירה אגדה גדולה. בהחלט מומלץ.
👈🏼 הגעה: "שמורת טבע עין פרת" בווייז.
הכניסה בתשלום. חינם למנויי מטמון.
הכניסה ברישום ותיאום מראש – לחצו כאן.

לאן ממשיכים מכאן? אם התחלתם מוקדם ונותר לכם עוד זמן וכוח, המשיכו אל עין מבוע, מעיין יפהפה המהווה אף הוא חלק מנחל פרת. לא נשאר מספיק זמן? אתם מוזמנים לדלג הישר אל היעד הבא ברשימה.

עין מבוע. צילום: עמיר אלוני

 

עין מבוע

בעין מבוע, המסלול שלכם עומד על פחות מקילומטר. ממש טיול קוויקי, באחד המעיינות היפים במדבר יהודה. התפאורה שלכם תכלול לא רק מעיין בלב מדבר, אלא גם בריכת מעיין גדולה ויפה שמימיה בצבע טורקיז עמוק, מפל חמוד ושביל טיול לצד ובתוך המים, שסביבו סבך של צמחיית נחלים. פשוט הולכים עד לאן שמתחשק, מוצאים פינה נסתרת מעיניי העולם, וחוזרים בחזרה. טיול קטן, חמוד, בעיקר – בלתי נשכח
👈🏼 הגעה: "עין מבוע" בווייז.
הכניסה ללא תשלום. ברישום ותיאום מראש – לחצו כאן.

השומרוני 3 צילם איגור קובלב, מוזיאון השומרוני הטוב - צילם איגור קובלב

אתר השומרוני הטוב

טבע, טבע, ועוד טבע – וכעת הגיע הזמן למעט היסטוריה, ארכיאולוגיה וכל מה שביניהן. כך, את היום הזה מומלץ לסגור באתר השומרוני הטוב, המצוי ממש לצד הכביש שמוביל מירושלים לים המלח. מתחם זה מוקדש לשפע בלתי נדלה של פסיפסים, שהתגלו בבתי כנסת יהודיים, בתי כנסת שומרוניים וכן בכנסיות ברחבי יהודה, שומרון וחבל עזה. ומהיכן מגיע שם המקום? חוקרים סבורים כי האתר זוהה כמקום שבו פעל הפונדק המוזכר במשל השומרוני הטוב, מהברית החדשה. תעשו גוגל, ותגלו סיפור מפתיע עם מוסר השכל.

כאשר אתם כאן, יותר ממומלץ להצטייד בכניסה במערכת ההדרכה האישית (לחצו כאן), ובכך להוסיף רבדים מעמיקים לחוויית הביקור במקום. כך למשל, תגלו מדוע לביאה וג'ירף מסתתרים באחד הפסיפסים, מה זה "פסיפס עם אוזניים", מדוע דוד המלך מופיע בפסיפס אחר בעוד לבוש בבגדי קיסר רומאי, ושאר פרטי טריוויה, שאיך ייתכן שהעברתם חיים שלמים מבלי לדעת אותם. ואנחנו אומרים את זה בלי טיפה של ציניות.

פסיפס לביאה בשומרוני הטוב - צילם קובי הלפגוט

עוד כדאי לדעת כי חלק מהפסיפסים מוצגים תחת כיפת השמים, אך רובם ממתינים לכם בחלליו של מבנה מרשים ששימש בתקופה העות'מאנית כח'אן. מאוחר יותר, הוא שופץ ושומר. בנוסף, אל תחמיצו ביקור באגף המוקדש לבני העדה השומרונית, וגם בחצר הארכיאולוגית, שבה פריטים שונים שלוקטו ברחבי מדבר יהודה והסביבה.

👈🏼 הגעה: "מוזיאון השומרוני הטוב" בווייז.
הכניסה בתשלום. חינם למנויי מטמון.
הכניסה ברישום ותיאום מראש – לחצו כאן

סנט גורג 2 3.3.00, מנזר סנט ג'ורג' - ארכיון רשות הטבע והגנים

לבסוף, אם נותר עוד זמן (ואור), ואם בא לכם לקנח את היום הזה בתצפית מפתיעה במיוחד, סעו מכאן לכיוון מצפה יריחו, ומשם לפי השילוט לכיוון התצפית הצופה לעבר מנזר סנט ג'ורג' (מומלץ להשתמש במפת כבישים ולא להסתמך על ווייז, מאחר שהקליטה באזור זה עלולה להיות מעט משובשת).

כאשר מגיעים אל רחבת החנייה הקטנה, צועדים דקה וחצי בשביל צר אל התצפית, ואז, ללא כל הכנה מראש, מופיע בבת אחת מנזר אדיר הצמוד למצוק שמולכם, המצוי מעל נחל פרת הזורם למרגלותיו. המראה מהפנט, במלוא מובן המילה. וזו בהחלט לא קלישאה.

דברים שחשוב לזכור:

הכניסה לגנים לאומיים ושמורות הטבע בתשלום, חינם למנויי מטמון.
יש להירשם באתר טרם ההגעה – להרשמה לחצו כאן