ירוק בים האדום
10/01/2022שונית האלמוגים באילת היא לא רק אחד מאוצרות הטבע המרהיבים בעולם, אלא גם אחת המעטות שנותרו בו. האלמוגים במפרץ אילת, שמצליחים לשרוד את שינויי האקלים טוב יותר מחבריהם ברחבי העולם, נמצאים בסכנה אחרת: בני האדם.

ד״ר אסף זבולוני אקולוג מרחב אילת ברשות הטבע והגנים:
קצב התחממות מי הים במפרץ אילת הוא מהגבוהים בים סוף. למרות זאת, ובניגוד למקומות רבים בעולם, אלמוגי מפרץ אילת מראים עמידות גבוהה לעלייה בטמפרטורת מי הים ומחקרים שפורסמו בעשור האחרון מראים שמפרץ אילת מהווה מפלט עולמי לשוניות אלמוגים. בזכות עמידותם הגבוהה של אלמוגי המפרץ לשינויים אקלימיים ולתופעת הלבנת האלמוגים (coral bleaching) הנלוות להתחממות מי הים, השוניות במפרץ אילת לא חוו עד כה אירועי הלבנה משמעותיים ונתוני הניטור הלאומי מצביעים על יציבותן של השוניות בצפון המפרץ ואף על שיפור קל בחלק מהמדדים המנוטרים. על כן, למפרץ אילת חשיבות גבוהה לא רק ברמה הלאומית, אלא גם ברמה הבינלאומית ולישראל יש הזדמנות נדירה להגן על מערכת אקולוגית ערכית מאוד ורגישה שבמקומות רבים בעולם דועכת בקצב מהיר.

לעומת זאת, מפרץ אילת נתון לגורמי איום רבים ומשמעותיים, ביניהם ההסכמים להגברת קצב שינוע הנפט דרך מזח קצא"א באילת ותכניות פיתוח גרנדיוזיות שבמידה והן תמומשנה, עלולות לגרום לנזקים משמעותיים ובלתי הפיכים למערכות הטבעיות במפרץ אילת.
אחת מאלה היא תכנית הרכבת לאילת. תכנית זו אינה יכולה לעמוד בפני עצמה שהרי מטרתה העיקרית היא להפוך את ישראל לגשר יבשתי להובלת מטענים בין אסיה ואירופה (ציר הובלה מקביל לתעלת סואץ). בעוד שלסלילת מסילת הברזל צפויות להיות בעיקר השלכות דרמטיות על מערכות טבעיות יבשתיות, לקישור בין הרכבת ובין אניות המשא שתפקודנה את אילת בתדירות גבוהה יותר עלולות להיות השלכות הרסניות על מפרץ אילת.
אחד מהתרחישים המדוברים הוא חפירת נמל תעלה שיקשר בין החוף הצפוני באילת למסילת הברזל שתגיע עד לדרום הערבה. לחפירת נמל תעלה ולתחזוקתו צפויות להיות השפעות דרמטיות וכרוניות על איכות המים במפרץ, צלילותם, כמו גם נזקים הקשורים בהגברת נפח התעבורה הימית בצפון המפרץ.

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים