אזורים אסורים לדיג בכנרת במהלך עונת הקינון וההטלה של דגי האמנון
13/04/2019אזור צפון מזרח הכנרת ובו שפכי הנחלים הגדולים של רמת הגולן והירדן (ה"בטיחה") והתחום הימי שבין המושבה מגדל לקיבוץ גינוסר, הוכרזו כאזורים אסורים לדיג ימי וחופי בכל השיטות כולל בחכה מהחוף. למשך 90 יום החל ב14/4/19 ועד 12/7/19. שטחים אלו מהווים אזורי קינון והטלה מרכזיים למינים שונים של דגי אמנון ובראשם אמנון הגליל.

בכנרת, שבמהלך החורף האחרון זכתה לעליה משמעותית במפלס המים, שוכנים מספר מינים של דגי אמנון. המין המקומי והחשוב ביותר ביניהם מבחינה אקולוגית ומסחרית הוא אמנון הגליל, או בשמו העממי "מושט". לפי נתוני אגף הדיג במשרד החקלאות האמנון הוא דג המאכל המועדף על אזרחי ישראל, אחריו הסלמון ואת המקום השלישי חולקים דגי הדניס והקרפיון.
איסור הדיג המסחרי והספורטיבי באזורי הקינון וההטלה נועד לסייע לאוכלוסיית אמנוני הגליל לגדול ולהתחזק כחלק מהמאמץ הלאומי לשמירה על שלל הדיג ועל איכות המים באגם. פקחי היחידה הימית של רשות הטבע והגנים שפועלים לאורך כל השנה בחופי הים התיכון, באילת ובכנרת יפעלו באזור לאורך כל תקופת איסור הדיג.
למה חשוב לשמור על איזורי ההטלה והקינון של הדגים?
בחודשי האביב, כאשר מי הכנרת מתחממים דגי האמנון מתקבצים באזורים רדודים ועשירים בצמחיה על מנת לקנן ולהתרבות. בתום טקס החיזור האמנונים בונים קינים דמויי מחילות בין הצמחים וכל נקבה מטילה בתוך הקן שלה מאות ביצים, מיד אחר כך הזכר מפרה אותן. זוג האמנונים ממשיכים לנהל חיי זוגיות לאורך כל עונת הרבייה ואימון הצאצאים.
אחת התופעות המרתקות ברבייה של דגי האמנון מתרחשת כאשר הביצים מופרות – על מנת להגן עליהן מפני טורפים ומזיקים ההורים שומרים עליהן בתוך חלל הפה. בנוסף להגנה מספקים האמנונים לביצים המופרות גם טמפרטורה אופטימלית וחמצן. אם מתקרבים אל הקן דגים טורפים, ההורים תוקפים אותם באגרסיביות על מנת להרחיקם מהקן. גם כאשר הדגיגים הקטנים בוקעים הם משתמשים בחלל הפה של הוריהם כמקום מקלט בשעת סכנה. כחודש לאחר הבקיעה, כאשר הדגיגים מסוגלים להתנהל בכוחות עצמם הם עוזבים את הקן ויוצאים לחיים עצמאיים. בשלב זה ההורים נערכים לסבב הטלה נוסף. דיג של אחד ההורים במהלך תקופת הרבייה והאימון מחסל את סיכוייהם של הדגיגים לשרוד ופוגע בדור הדגים העתידי ובשלל הדיג.
שמו העברי של הדג מרמז על ההורות המגוננת הזאת, שבמינים מסוימים מתקיימת רק על ידי האם. "נון" הוא דג בארמית ו"אם" היא כמובן אמא. לפיכך האמנון הוא דג-אמא. אגב, שמו העממי – "מושט" מגיע מהמילה מסרק בשפה הערבית והוא זכה לו הודות לקצה זנבו דמוי המסרק.
אמנון הגליל, הדג בעל הערך המסחרי המשמעותי ביותר מבין דגי הכנרת והדג האהוב ביותר על סועדי ישראל, ממלא גם תפקיד חיוני בשמירת המאזן האקולוגי של מי הכנרת. האמנון ניזון בין היתר גם מאצות שצמיחת-יתר שלהן עלולה לסכן את איכות המים.
איסור הדיג באזורי הבטיחה ותחום מגדל-גינוסר נועד לסייע לאוכלוסיית אמנוני הגליל לגדול ולהתחזק כחלק מהמאמץ הלאומי לשמירה על שלל הדיג ועל איכות המים באגם.
לניהול ממשק הדיג ואיכות המים בכנרת שותפים אגף הדיג במשרד החקלאות, רשות המים, רשות הטבע והגנים, רשות ניקוז כנרת, המעבדה לחקר הכנרת, ציבור הדייגים וגורמים נוספים.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים