עלייה בתפוצת הציפור סִבְּכִי השיטים
25/06/2019מתירים את הסבך: הציפור המדברית הנמצאת בסכנת הכחדה חוזרת להתיישב בערבה.
תוצאות סקר חדש של רשות הטבע והגנים למיפוי תפוצת הציפור סִבְּכִי השיטים מצביעות על עלייה בתפוצת הציפור ושיפור במצב המערכת האקולוגית המדברית כולה.

סבכי שיטים היא ציפור שיר קטנה, החיה בתנאי מדבר קיצוניים ומוגדרת כמין הנמצא בסכנת הכחדה חמורה בישראל. שמה העברי נובע מהעובדה כי היא חיה רק באזורים בהם צומחים עצי שיטים, ולכן מצבם באזור חיותה משפיעים עליה באופן ישיר. ציפור זו תלויה בעצי השיטים לקיום אתרי קינון ולמציאת מקורות מזון.
הציפור בעלת הראש השחור והגוף הלבן דרה בנוף מדבריות צחיח. תפוצתה בעולם מצומצמת וכוללת את המזרח התיכון, צפון אפריקה וחצי האי ערב. בישראל נצפות ציפורים אלו בנגב ולאורך הערבה, בערוצים שבהם קיימת כמות גדולה יחסית של עצי שיטים.
בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת סבכי השיטים הייתה ציפור שכיחה בישראל, ואוכלוסייתה הוערכה בכ-120 זוגות. מאז ועד היום יבשו המים בנהר וגודלה של האוכלוסייה הצטמצם באופן קיצוני, עד כי כיום, הציפור הקטנה מוגדרת כמין בסכנת הכחדה חמורה בישראל.
בעשורים האחרונים נצפו בישראל רק מספר זוגות מקננים, וההערכה הייתה כי אוכלוסיית סבכי השיטים מצטמקת בעקבות שנות בצורת ושאיבת מי תהום בערבה, שהובילו לתמותה נרחבת של עצי שיטים.

הסקר השנתי
למרות התחזיות הקודרות ולמרבה השמחה, ממצאי הסקר למיפוי תפוצת הציפור מציגים מגמה חיובית לא רק עבור סבכי השיטים אלא גם עבור עצי השיטים ועבור המערכת האקולוגית בערב כולה.
ד"ר טל פולק וד"ר אסף צוער, אקולוגים מרשות הטבע והגנים, יזמו את הסקר למיפוי תפוצתם של סבכי שיטים כדי לשמור על הציפור מפני הכחדה בישראל.
בסקר נצפו לאורכה של הערבה כ-40 זוגות מקננים. ממצאים אלו מעידים על כך שגודל אוכלוסיית סבכי השיטים ותפוצתה טובים משסברו.
אחת הדרכים ללמוד על מצבה של מערכת אקולוגית מסוימת היא לאמוד את גודל האוכלוסייה של מינים מסוימים המתקיימים בה. היות שסבכי שיטים תלויה לקיומה בנוכחותם של עצי שיטה רבים יחסית, העלייה במספר הזוגות המקננים, שנמצאה בסקר, מעידה בעקיפין על כך שמצבם של עצי השיטה באזורים אלה הוא טוב. ואכן, במהלך הסקר נמצא כי מצבם וכמותם של עצי השיטה יכול אף לאפשר קיום של כמאה זוגות מקננים או יותר.
מאחר ועצי שיטים מהווים גורם חיוני במערכת האקולוגית המדברית – בשל יכולתם לספק צל, מזון ובית גידול למינים רבים – מצבם מעיד בהכרח גם על מצבה הטוב של המערכת האקולוגית בערוצי הערבה.
תוצאות סקר שכאלו משמחות את ליבנו, ואנו מקווים כי המגמה החיובית תמשיך וסבכי העצים תצא מסכנת הכחדה בארצנו.
*סקר זה מומן ובוצע עבור רשות הטבע והגנים, בשותפות מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע ומרכז הצפרות אילת.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות