יש אביב בחוץ: איך הטבע מגיב לעונה היפה בשנה

מאת: מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים 12/04/2023

  הפרחים פורחים בחוץ, החרקים מתעופפים וצאצאים חדשים של בעלי חיים מגיחים לאוויר העולם. זה לא סתם, זה סימן שהאביב כאן. מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים מספרת איך הטבע מגיב. לכם נשאר לצאת לטייל ולהנות מהיופי

אירוס טוביה - צילום מארק כץ רשות הטבע והגנים
אירוס טוביה, אירוס טוביה - צילום מארק כץ רשות הטבע והגנים

מדוע הפרחים הגדולים, הצבעונים והיפים פורחים דווקא באביב?

מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים מספרת: "זה לא חדש שרוב הצמחים בעלי פרחים גדולים וצבעוניים פורחים בארץ דווקא באביב במהלך קצת יותר מחודשיים. יש לזה כמה סיבות. ראשית, ברור שבקיץ ובסתיו לפני רד הגשמים היובש לא מאפשר לרוב הצמחים להצמיח עלים ופרחים. יש מכך יוצאי דופן, כמו חצבים, סתווניות, או חלמוניות, אבל זה סיפור אחר. רוב הצמחים מתעוררים לחיים אחרי רד הגשמים ומגיעים לפריחה רק אחרי שהעלים והגבעולים מגיעים לגודל מסוים. המשימה העיקרית של הצמח היא להעמיד צאצאים. לשם כך הם מייצרים פרחים שבתהליך האבקה והפריה שלהם הופכים לפריות וזרעים.

אירוס הארגמן באזור פיקוח שרון דרומי - תצפית 3714728 - אור מילשטיין
אירוס הארגמן, אירוס הארגמן באזור פיקוח שרון דרומי - תצפית 3714728 - אור מילשטיין

 

האבקה על ידי חרקים

רוב הפרחים הגדולים והצבעוניים מואבקים על ידי חרקים מקבוצות שונות. הצבע ולפעמים הצוף והריח הם אמצעי המשיכה של אותם החרקים. כדי להבטיח האבקה יעילה הצמחים צריכים לפרוח בעונה בה יש הרבה חרקים פעילים בסובה וזאת בדיוק עונת האביב, כשהטמפרטורות עולות. מסתבר שלא כל הפרחים מצליחים בהאבקה ולא מכולם מתפתחים פירות. אחת הסיבות היא מיעוט חרקים. שלא מצליחים להגיע לכל פרח ופרח ולהביא אליו את האבקה המתאימה. צמח משקיע הרבה אנרגיה בעלי כותרת גדולים וצבעוניים או בתפרחות מפוארות כדי להגדיל את הסיכויים שלו להאבקה. התחרות היא קשה. הרס בתי גידול, קיטוע שטחים פתוחים, שימוש בקוטלי חרקים בחקלאות פוגעים קשות בחברות החרקים וכתוצאה מכך גם רביית הצמחים. מחקרים על אירוסי ההיכל: אירוס הארגמן ואירוס נצרתי הסתבר שהם לא ממצאים את מלוא הפוטנציאל ביצירת הזרעים. האבקה ידנית על ידי החוקרים וחוקרות הגדילה באופן משמעותי את יבול הזרעים .

אירוס טוביה באזור פיקוח בקעת צין והמכתש הגדול - תצפית 2088469 - מימי רון
אירוס טוביה, אירוס טוביה באזור פיקוח בקעת צין והמכתש הגדול - תצפית 2088469 - מימי רון

האם פורחים כל שנה?

צמחים הגדלים באזורים שחונים, כמו המדבריות בארץ חשופים לתנודות בכמות משקעים גדולות במיוחד. לכל מין, אפילו לכל פרט יש כמות מים מינימאלית המאפשרת לו לצמח, לפרוח ולהבשיל פירות. הצמחים המדבריים 'יודעים' להעריך את הסיכויים שלהם ולפעול בהתאם. הצמחים החד-שנתיים שורדים את העונה היבשה בקרקע בצורת פירות וזרעים. מנגנונים פיזיולוגיים מגוונים מאפשרים לזרעים לשרוד בקרקע מספר שנים, לנבוט בהדרגה ורק אחרי גשם רציני שיאפשר לצמח לגדול ולהגיע לפריחה. בשנים שכונות חלק גדול מהזרעים לא יינבט כלל. הזרעים שכן ינבטו יתפתחו בצמחים קטנים, כדי להשקיע את כל האנרגיה בפרחים.

גאופיטים הם צמחים רב-שנתיים בעלים איבר אגירה תת קרקעי (בצל, פקעת או קנה שורש). גאופיטים באזור המדברים לא פורחים כל שנה ואף לא כל שנה"

מצמיחים עלים. מי שביקר בשנים הגשומות בבורות לוץ בעונה המתאימה ראה מרבדים של פרחים לבנים עם כתם צהוב של צבעוני ססגוני ופרחים לבנים-סגלגלים של אירוס טוביה. בשנים השכונות, כמו השנה הנוכחית, רק פרטים ספורים הגיעו לפריחה. העלים שהתפתחו וביצעו פוטוסינתזה מילאו את הבצלים בחומרי משמורת ובזכות זה הגדילו סיכויי ההצלחה של הצמחים בשנה הבאה".

ריבס המדבר הר הנגב 21 פברואר 2014
ריבס המדבר הר הנגב 21 פברואר 2014 (5) (Large), ריבס המדבר הר הנגב 21 פברואר 2014

צאצאים חדשים , לכתבתו של דותן רותם לחצו כאן >> 

 

קטגוריות