הטבע מתחדש באביב

מאת: דותן רותם אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים 13/04/2023

צאצאים חדשים ליונקים, פרוקי רגליים מגיחים

צבי ארצישראלי במטע שקדיות – נמרוד להב, רשות הטבע והגנים
צבי ארצישראלי במטע שקדיות – נמרוד להב, רשות הטבע והגנים, צבי ארצישראלי במטע שקדיות – נמרוד להב, רשות הטבע והגנים

דותן רותם אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים: "נקבות של יונקים ממליטות בתחילת האביב. אם תצאו לטיול בנגב ובמדבר יהודה תוכלו לפגוש באימהות וגדיים צעירים. ליעלים קיימת תופעת "גני ילדים" בהם כמה נקבות מרכזות את הגדיים יחד ומשאירות נקבה או שתיים שישמרו על הצעירים, באזור מוגן במצוקים וכך מתאפשר לנקבות לרעות באזורים מסוכנים יותר.

יעלים על המצוקים בשמורת הטבע עין גדי - צילם דותן רותם
יעלים על המצוקים בשמורת הטבע עין גדי – דותן רותם, יעלים על המצוקים בשמורת הטבע עין גדי - צילם דותן רותם

צבאים נקבות מותירות את הולד בשטח מוסווה בתוך צמחייה ומתרחקת מעט על מנת להיזון מצמחיה רעננה. האם יכולה להיות ניזונה ממזונות רעננים של עשב פרחים ועלים מלבלבים לעומת עלים קשים ומרירים בקיץ ובסתיו. גורים ופרטים צעירים הם הראשונים להיטרף ולהיפגע לכן יתכן והמלטה לתוך בליל של ריחות אביב גם מסווה טוב יותר את הצאצאים בעיקר של מינים הממליטים בשטח הפתוח כמו הצבי. העשב הגבוה עוזר גם הוא להסתרת הצאצאים מפני טורפים פוטנציאלים מהאוויר ומהולכים על ארבע. צריך לזכור כי גם הטורפים והעופות הדורסים מגדלים את צאצאיהם באביב והם פעילים מאוד בתקופה זאת על מנת להאכיל את הצאצאים שלהם.

צבי בנחל עמוד התחתון, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים
צבי בנחל עמוד התחתון, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים

 

יונקים

משך ההריון של מיני יונקים נקבע פעמים רבות לפי גודל גופם. ככל שהמין גדול יותר זמן ההיריון ארוך יותר. מינים צפוניים בגודל בינוני פיתחו תכונה מיוחדת של הריון מושהה. ההזדווגות קורית בקיץ ואילו ההיריון מתחיל רק באמצע החורף כך שההמלטות יתרחשו לתוך עונת האביב. הנקה וחיפוש מזון דורשים אנרגיה רבה מהאם ותכונה זו מאפשרת לדלג על עונת החורף הקפואה.

כמובן שבישראל אין קיפאון בחורף, אך מינים כמו הגירית המצויה ואייל הכרמל – הגדל בחי-בר כרמל משמרים תכונה מיוחדת זאת המצביעה על מקור תפוצתם האירופי.

יחמור פרסי בשמורת טבע חי בר כרמל, צילם דותן רותם
יחמור פרסי בשמורת טבע חי בר כרמל, יחמור פרסי בשמורת טבע חי בר כרמל, צילם דותן רותם

 

פרוקי רגליים

פרוקי רגליים רבים מגיחים באביב ומאביקים וניזונים על פרחים, צוף ואבקת פרחים. במהלך האבולוציה נוצרו תהליכים שונים בהם התחברו יחדיו מאביקים ופרחים למרוץ חימוש או יחסי גומלין בהם הפרחים מושכים אליהם חרקים שונים כמו פרפרים, דבורים, חיפושיות ואחרים אלו מקבלים גמול של צוף ואבקה ואילו הפרחים זוכים בחברת משלוחים הלוקחת את האבקה ומעבירה אותה לפרח השכן ומפרה את הצלקות (אברי הרביה הנקביים). ישנן דוגמאות רבות לדרכים השונות בהן מושכים צמחים את החרקים אליהם כולל טקטיקות של רמיה, איתות על משאב שנגמר, ופיתוח חניוני לילה לדבורים זכרים.

עכביש כסופי - צילום דותן רותם
עכביש כסופי - צילם דותן רותם