והמנצח הוא: כחליל השברק

24/04/2023

חמישים אלף איש לא טועים, נבחר הפרפר הלאומי של ישראל, קבלו את כחליל השברק.

פרפר, כחליל השברק צילם גלעד וייל, רשות הטבע והגנים
פרפר, כחליל השברק צילם גלעד וייל, רשות הטבע והגנים, צילום: גלעד וייל, רשות הטבע והגנים

המיזם הלאומי לבחירת הפרפר של ישראל התהווה ביוזמת אגודת חובבי הפרפרים ובחסות המשרד להגנת הסביבה בשיתוף עם רשות הטבע והגנים, קק"ל, החברה להגנת הטבע, מוזיאון הטבע, ומשרד החינוך.

בעבר נבחרו הציפור הלאומית (דוכיפת), העץ הלאומי (זית) והפרח הלאומי של ישראל (כלנית), וכעת לכבוד שנת ה-75 למדינת ישראל  הוחלט לצאת במיזם לבחירת הפרפר של ישראל, במטרה לחזק את המודעות לשמירה על הטבע.
כ-50,000 מצביעים השתתפו במיזם והצביעו, תלמידים חיילים והציבור הרחב. בסופו של דבר נבחר כאמור כחליל השברק כפרפר הלאומי של ישראל.

פרפר כחליל השברק - צילום: שלם קורמן
פרפר, פרפר כחליל השברק - צילום: שלם קורמן

מה מיוחד בפרפרים?

הפרפרים הם מהנציגים המרהיבים והיפים של המחלקה החשובה הזו ובגלגול החיים המלא שלהם: ביצה, זחל, גולם ובוגר, הם מסמלים שינוי לצד המשכיות; שני מאפיינים, שרק אם יתקיימו זה לצד זה, יהוו גורמי חוסן מכריעים בעידן של משבר סביבתי. הפרפרים מייצגים גם את כלל החרקים שהם המאביקים העיקריים בטבע ובחקלאות, בלעדיהם לא יתקיים תהליך ההפריה שמוביל ליצירת פירות, זרעים שהם מהווים את הדורות הבאים של הצומח שהוא הבסיס לקיום כלל המערכות האקולוגיות.

יופיו המפעים של הפרפר וזמינותו בכל נישה אקולוגית כמעט, כולל בתוך יישובים, הופכים אותו לשער כניסה לעולם הטבע, וככזה הוא מסוגל לגייס את הציבור לנושאי טבע וסביבה, לחיבור לערכי טבע, ולשמירה והגנה על בתי-גידול ייחודיים לישראל בכלל, ובפרט להכרה, לשמירה והגנה על פרפרי ישראל, שחלקם מצויים בסכנת הכחדה.

הפרפר הלאומי והקשר שלו לשמירת טבע ושטחים פתוחים

כחליל השברק מטיל את ביציו על מגוון צמחי בר הגדלים בעיקר בשטחים טבעיים שאינם מכוסים בחורש או ביער צפוף וכמובן כמעט ואינם נמצאים בערים הצפופות. על מנת לשמר פרפר נפלא זה שבכנפיו משתלבים בעדינות צבעי כחול ולבן עלינו לשמור על שטחים פתוחים נרחבים ללא פיתוח. שטחים אלו הם שמורות טבע של חורש ויער דליל וכן בתות. אם נשכיל לשמור על שטחים גדולים ורציפים ונצמצם ריסוס בשטחים חקלאיים נוכל להנות מפרפר יפה זה ומעוד מינים רבים גם שנים רבות קדימה.

כשאתם מטיילים באתרים ובשבילים אנא אל תבריחו את הפרפרים או תנסו לתפוס אותם. אלא הביטו בהם מרחוק ואפשרו להם לקיים את פעילותם הטבעית ככל שניתן.

פרפר כחליל השברק - צילום: ראיד שורוש
פרפר, כחליל השברק, צילום: ראיד שורוש

תגיות

קטגוריות