עיט זהוב ניצל בנס

30/04/2020

בתחילת חודש אפריל התבצעה גלישה לסימון הגוזלים בקן העיט הזהוב המדובר, מין שממנו נותרו בארץ ב-2019 רק 6 זוגות פעילים. זהו קן מאוים בחמיסה (גישה קלה יחסית) וקרוב מאד למרכזי פעילות מטיילים ורועים. לשם כך הציב מחוז דרום של רשות הטבע והגנים שמירה על הקן הזה.

חילוץ גוזל ג׳אמיל אלאטרש
חילוץ גוזל ג׳אמיל אלאטרש, חילוץ גוזל, צילם ג׳אמיל אלאטרש

בקן התגלה שאחד מ-2 הגוזלים נגוע בטפיל הטריכומונס הגורם למוות ולמעשה כבר גרם לעיוות בלוע של הגוזל. ההדבקה נגרמת בעיקר מאכילת יונים שהן נשאיות של הטפיל. תמונה מצורפת של הגוזל עם הבעיה בלוע והלשון המעוותת.
טפיל זה גורם לפגיעה במספר גוזלי עיטי זהובים ועיטים ניציים כל שנה. ומכיוון שאלו מינים בסכנת הכחדה חמורה חשוב להציל כל אחד שניתן.

הגוזל הועבר לטיפול רפואי בביה"ח של הספארי ורשות הטבע והגנים לחיות בר שם העריכו שהטיפול יארך כשבועיים. לאחר בדיקה התברר כסובל מטריכומונס, גידול בלוע כתוצאה מטפיל.
בשל הדחיפות להחזרה לקן צוות בית החולים לחיות בר עשה מאמצים רבים בכדי לטפל במחלה הקשה של העיט.

העיט טושטש והגידול הוצא באופן מלא לאחר הטיפול ובמהלך כל ימי האשפוז, המטפלים הזריקו תרופה לחלל הפה שלו. כמו כן, שולבו גם טיפולים הוליסטים וכמובן ניתן לו מזון עסיסי ועשיר. המטפלים המשיכו לעקוב אחר מצבו מדי יום ושמחו לראות שהלקויות בחלל הפה משתפרות והוא מחלים.

השבוע, כדי לוודא שהוא בריא לחלוטין המטפלים ביצעו בדיקה נוספת באמצעות מיקרוסקופ ובה לא נמצא זכר לטפיל והתברר כי לא נותרו לקויות בחלל הפה בכלל והעיט הבריא.
השמחה הייתה כפולה ומכופלת משום שהטיפול המהיר גרם לכך שהעיט לא פספס את תקופת הקינון של הוריו והתברר כי יוכל לחזור בריא לקן בתקופה זו אמר אוהד הצופה אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים.

שלשום הוא הושב לקן של הוריו על ידי צוות של רשות הטבע והגנים יחד עם חוקר העיטים מאונ' חיפה, אסף מירוז, ואיש החבלים וולטר נסר החזירו את הגוזל לקן, אחרי 15 יום. בקן כאמור נותר האח התאום של הגוזל החולה.

בקן היו שרידי שני שועלים מצויים, מהן ניזון הגוזל לאחר החזרתו לקן (גם בעת הוצאתו היה פגר של שועל מצוי). דבר זה מדגיש את חשיבות המין לוויסות אוכלוסיות ומתאים עצמו לזמינות המזון בשטח והכחדתו גורמת להתרבות של מינים להם פוטנציאל נזק אקולוגי ולחקלאות ותשתיות.

מיד אחרי החזרת הגוזל לקן הגיע אחד הבוגרים לביקור. כעבור זמן הבוגר עזב אך שב ונחת ליד הגוזל והחל להאכילו מפגר השועל ועסקו בשינוץ (סירוק הדדי ונגיעות מקור) כאילו מעולם לא נעדר מהקן.

במסגרת פעילות השוטפת ופרויקט פורשים כנף המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת חשמל מתבצע ניטור ופעולות ממשק להצלת 2 מיני העיטים הגדולים מהכחדה הכולל סקר לאיתור קינונים. שמירה על קינים החשופים לחמיסה או הפרעה. מעקב מתמשך אחרי הקינון.
ומישדור גוזלים כדי לזהות גורמי סיכון, אזורים חשובים להגנה ואת דמוגרפיה. נתוני המעקב אחרי העיטים הממושדרים משמשים להכנת מודל גיאוגרפי של שימושי שטח ולהכנת תוכנית למיגון עמודי מתח גבוה באזורים העיקריים בהם העיטים הצעירים-מתבגרים משתמשים.
רבייה, אקלום והשבת עיטים ניציים.