שמורת הטבע עינות גיבתון נפתחה לציבור

13/01/2023

היום התקיים טקס גזירת סרט באתר שהייה סגור לקהל במשך תקופה ארוכה והוכרז לאחרונה שמורת טבע ו בלב מועצת גזר. בו הושקו מגדל תצפית וגשרונים צפים מעל בריכה יפהפיה מוקפת בצמחיית סבך עבותה -שמורת עינות גבתון.

צילום: אופיר עלווה

את הסרט גזרו ראשת מועצת גזר מנהל רשות מקרקעי ישראל ומנכלית רט"ג.

שמורת טבע עינות גיבתון אשר נמצאת בשטח המועצה האזורית גזר מזרחית למזכרת בתיה, שוקמה על ידי רשות הטבע והגנים והיום מונגשת לציבור על ידי פיתוח שביל צף ומגדל תצפית במימון רשות מקרקעי ישראל באמצעות הקרן לשמירה על שטחים פתוחים. פרויקט השיקום והפיתוח שכולל את פרויקט שימור הבריכה, שהייתה בעבר ביצה שיובשה ועברה שיקום אקולוגי מורכב על ידי רשות הטבע והגנים. במסגרת השיקום שבוצע בשנת 2009 נוצר גוף מים ברכתי שיחזיק את סביבתו לחה במשך כל השנה, לצד מיגור ופינוי מינים פולשים שכיסתה את מרבית שטח השמורה כמו שיטה מכחילה. בנוסף הושבו למקום בעלי חיים וציפורים, הושבו מיני צומח מגוונים ונדירים, כאמור הוכשרו שביל הליכה צף ומגדל תצפית לטובת המבקרים שיחוו הצצה נדירה לבית גידול מיימי הפרויקט בוצע במימון רשות מקרקעי ישראל בשיתוף עם המועצה האזורית גזר.

טקס עינות גיבתון - אופיר עלווה
עינות גיבתון, צילום: אופיר עלווה

שמורת הטבע עינות גיבתון משתרעת על שטח של כ-80 דונם, ונמצאת כקילומטר ממזרח למזכרת בתיה, ליד מפגש פסי הרכבת לירושלים ולבאר שבע. מפלס מי התהום במקום גבוה ולכן יש בו מעיינות מים מליחים עם 770 מ"ג כלור לליטר. בחורף מתווספים מי נגר עילי הנקווים לבריכות והמקום הופך בוצי. בעבר הייתה במקום ביצה שיובשה בימי המנדט הבריטי באמצעות תעלות ניקוז וחורשת אקליפטוסים שניטעה במקום. בעקבות השיקום שבוצע על ידי רשות הטבע והגנים בית הגידול המימי מחזיק מים כל ימות השנה וניתן לצפות בו ממגדל התצפית. במסגרת תהליכי השיקום המשמעותיים שכללו שחזור של משטר המים ושיקום צמחי של מיני ביצה, בהם גם מינים בסכנת הכחדה והשבת בעלי החיים למקום. הרשות תמשיך לבצע סקרים על מנת לשמור על ערכי הטבע במקום ולשמור על האיזון בין שמירת טבע להנגשת השמורה למטיילים.

מגדל התצפית בעינות גיבתון - אופיר עלווה
מגדל התצפית בעינות גיבתון – אופיר עלווה, צילום: אופיר עלווה

פעולת השחזור והשימור של האתר הביאה להרחבת שטח אגן ההיקוות של בריכת המים ולחזרתם למקום של עופות רבים. לטובת המטיילים, מבקרים ומשפחות השמורה הונגשה והיא כוללת שביל צף מעל הביצה ומגדל תצפית. פעולות השימור והפיתוח חיזקו והנגישו את אטרקטיביות השמורה למטיילים.

רשות הטבע והגנים מבקשת לשמור על כללי הטיול הנהוגים בשמורת טבע, טיול אך ורק בשעות האור, המנעות מהדלקת אש, השמעת מוסיקה וכניסה רכובה לשטח וזאת על מנת לשמור על ערכי הטבע.

 

לדברי מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, ינקי קוינט: "שמורת הטבע עינות גיבתון היא פרויקט נוסף של הקרן בו הושקעו תכנון וחשיבה אקולוגית סביבתית מתקדמת ועתידית בכדי לשמר ולחדש את הפעילות הטבעית במקום, להשיב בעלי חיים, צמחיה ועופות לשמורה ולהנגישה באופן שמצד אחד משתלב עם הטבע והסביבה ומהצד השני נותן מענה איכותי, נגיש ונוח לרווחת ציבור המטיילים. אנו רואים ערך מרכזי בשימור והנגשת אתרי הטבע, המורשת והסביבה עבור הציבור ושימורם לטובת ההמשכיות, הגנה על הסביבה והדורות הבאים".

טקס עינות גיבתון - אופיר עלווה
טקס עינות גיבתון – אופיר עלווה, צילום: אופיר עלווה

לדברי מנכ"לית רשות הטבע והגנים, רעיה שורקי: "שיקום שמורת הטבע עיינות גיבתון וחשיפתה לציבור הוא פתיח מושלם לציון הפעילות העולמית להעלאת המודעות לחשיבות בתי הגדול המימיים הנעשית כל שנה לקראת חדש פברואר. אין ספק שעל רקע שינויי האקלים ואובדן שטחים מימיים כל שיקום כזה משמח שבעתיים. השמורה מספקת למטיילים הצצה מרתקת לחיים בביצה ובמעיינות ולכן אני רואה חשיבות רבה בהנגשה של המקום לציבור לצד שמירת ערכי הטבע. אני מודה על הזכות שניתנה לנו ביחד עם שותפים לדרך בהם מועצה אזורית גזר ורשות מקרקעי ישראל, באמצעות הקרן לשמירה על שטחים פתוחים להעצים עוד יותר את חווית הביקור של המטיילים בשמורת הטבע בפיתוח שבילי הטיול, שיקום המעיינות והבריכה והשבת החי והצומח לשמורה. שיתוף הפעולה עם המועצה גזר והקרן לשטחים פתוחים מאפשר לנו לשקם את השטחים הטבעיים לטובת ערכי הסביבה והמורשת ועל כך תודתנו".

ראשת מועצה אזורית גזר, רותם ידלין אמרה: "פתיחתם המחודשת של עיינות גבתון ותל מלוט למטיילים לאחר תהליך שיקום שנעשה בעדינות ורגישות היא תמונת ראי מרהיבה לחשיבות של שמירה על השטחים הפתוחים לצד המשך פיתוח מדינת ישראל ולחשיבות השמירה על האיזון בין האדם לבין האדמה. תודה לרשות הטבע והגנים ולרשות מקרקעי ישראל על הדרך המשותפת והתוצאה הנפלאה בשטח.

צפו בסרטון על האתר:


רשמו בWAZE : שמורת הטבע עינות גיבתון. חנייה בתחנת הרכבת מזכרת בתיה, הליכה לכיוון השמורה לפי שלטי ההכוונה.