המלצות לטיולים בסוכות במרכז הארץ

מאת: כתבת: יעל לרנר – עבור רשות הטבע והגנים 01/10/2019

הסתיו, התקופה האהובה עלי במיוחד. אם בשל האווירה המיוחדת שיש בו, האוויר הצלול, ריחות הפריחה המשכרים ואהבת הארץ והאדם ששוררת כאן בקרב כל. חוץ מזה, זוהי התקופה היפה והטובה ביותר לטיולים.

שמורת טבע עין פרת
שמורת טבע עין פרת, עין פרת - צילם דורון ניסים

הפעם החלטתי לחבור לאנשי רשות הטבע והגנים שאחראים לגנים הלאומיים ושמורות הטבע היפות שיש לנו ברחבי הארץ, ולהזמין אתכם למסלולי טיול בחג סוכות, והפעם- באיזור ההמרכז.

חשוב לי להדגיש שהטבע שלנו הוא משאב יקר, אז שימרו על הניקיון, לכו בשבילים המסומנים, והכי חשוב- מטיול נכון חוזרים בשלום!
שנצא לדרך?

מסע לבטן האדמה בארץ אלף המערות

גן לאומי בית גוברין
גן לאומי בית גוברין, צילום: מנו גרינשפן

אלפי דונמים של נוף תנכ"י יפהפה יקבלו את פניכם בגן הלאומי של בית גוברין: גידולי חיטה, זיתים, ענבים, הנוף כאן לא השתנה, יש להניח, כבר 2,000 שנה. כמה יפה כאן.

הגן הלאומי, השוכן ממזרח לקרית גת נקי ומתוחזק להפליא, ומציע אזור שבו מתקנים חקלאיים משוחזרים שמאפיינים את התקופה: בית בד, גת וגורן, אך כמובן, שגולת הכותרת כאן היא מגוון עשיר ומיוחד של מערות המציג תמונה מרתקת של התמודדות עם חיים במקום חם מאוד בקיץ באמצעות העתקת החיים מתחת לאדמה וגם ניצול של חללים שנוצרו עקב חציבה ש אבן לטובת בניה. באזור בית גוברין כ1,000 מערות על כן מכונה האזור גם : "ארץ אלף המערות" ובזכותן אז זכה גן לאומי בית גוברין בהכרה של אירגון אונסקו לאתר מורשת עולמי לצד אתרים מרשימים בעולם.. המיוחדות שבמערות בית גוברין הוכשרו לכניסת מבקרים. קשה להאמין שהיו ימים שבהם בני אדם חפרו במו ידיהם את המערות הללו וניהלו בהן חיים שלמים של מסחר, ייצור, ופולחן. אחת המערות האהובות עלי ועל משפחתי היא מערת הפעמון, שלמעשה היא מחצבה עצומה שבה כרו קרטון, סלע שבו השתמשו לבנייה באותה תקופה.

מערת הפעמון בגן לאומי בית גוברין, צילום: מנו גרינשפן

ואם תהיתם מדוע קוראים למערה מערת פעמון כדאי לדעת שאזור בית גוברין מאופיין במסלע מעניין. על פני הקרקע נגלה סלע הנארי, הוא שכבת סלע דקה וקשה. תחתיה סלע קרטון רך. סלע הקרטון הוא סלע קל לחציבה וגם שימושי לבניה, כאמור, אך הדרך אליו לא קלה, החציבה בנארי הקשה היא יותר מורכבת לכן חצבו פתח קטן, דרכו הגיעו אל הקרטון והתרחבו כלפי מטה – מה שיצר את מבנה הפעמון- מקור שמה של סוג המערה! המערה היא אפלולית ומזמינה ובה תוכלו גם להבחין ולעיתים גם לשמוע עטלפי פירות המתגוררים בכוכים החשוכים. חשוב לציין כי מתחם מערות הפעמון מונגש לעגלות ילדים ולמתקשים בהליכה.

המערה הצידונית בבית גוברי

נוסף על מערת הפעמון מומלץ לבקר במערה הצידונית. מערה מאויירת בשלל מיני בעלי חיים שראו הציירים וגם אחרים מעולמות הפנטזיה שהכירו. מערה מרשימה נוספת היא מערת הקולומבריום, מערה עצומה ובה אלפי כוכים שככול הנראה שימשו לגידול יונים.

Picture 115

נוסף על מתחם המערות, אפשר לבקר גם במתחם עיר בני החורין שבמרכזו מבנה אמפיתיאטרון שלם ומרשים מן התקופה הרומית, בו התקיימו קרבות גלדיאטורים וקרבות אדם – חיות טרף. מתחם זה התהדר במערך שילוט והמחשה צבעוני ומעניין שמזמין לגעת ולהתנסות. כדי להצית את הדמיון, אתם מוזמנים להאזין למיצג שמע המתאר את הקולות שעלו מהקהל ביציעים עת צפו בקרבות. בכניסה למתחם זה תוכלו לבקש את עיתון עיר בני החורין המעניין המספר מעט מחיי היומיום של תושבי עיר בני החורין. הביקור בבית גוברין מתאים לבילוי של יום שלם ואף למספר ביקורים והוא מתאים מאוד לתקופת החורף והסתיו, אך גם לימים חמים במיוחד שבהם נפלא לחוש בקרירות האופיינית למערות. תהנו!

כאן כן מודיעין:

משך הטיול: משתנה לפי רמות הקושי: אפשר לבחור בין מסלול קצר (כחצי שעה) לארוך (3-4 שעות). בשניהם משלבים הליכה רגלית ונסיעות קצרות ברכב.

נקודות עניין נוספות: מערת המבוך ומערת בית הבד, פריחה בסתיו, : מיצג קולי בעיר בני החורין, סיור בקמרונות האמפיתיאטרון ועוד.

מתאים ל: כל הגילאים, כולל תינוקות בעגלות

מה להביא? מים, כובע, קרם הגנה

לדף הגן הלאומי בית גוברין – הקישו כאן

 

חמד של מקום!

גן לאומי עין חמד, צילום: חנן שפיר

גן לאומי עין חמד הוא פינת חמד של ממש, מקום יפהפיה השוכן בהרי ירושלים באפיק נחל כסלון, בצידו הדרומי של כביש תל אביב – ירושלים. דקות ספורות מירושלים ו־40 דקות מתל אביב- והגעתם אל פנינת טבע קטנה, מוריקה, שבה צליל פלגי מים מפכים המדמים את שפיעת המעיינות, מבנה צלבני מרשים, מדשאות רחבות, עצי דולב גבוהים ומרשימים  במיוחד, עצי אלון גדולים ועתיקים ועצי בוסתן.

עין חמד

בנוסף, תוכלו לצעוד על שביל הטיול ולהתרשם ממערת קבורה ונקודת תצפית מעניינת לעבר כביש מספר 1 והכפרים הסובבים את המקום.  הגן הלאומי מזמן מקומות נפלאים ומוצלים לפיקניק ולנופש בחיק הטבע. זוהי אחת מפינות הטבע המקסימות ביותר בסביבות ירושלים. בעבר, מעיינות רבים נבעו לאורך נחל כיסלון, חלקם עדיין שופעים היום. המים הזורמים הביאו לכאן את הצלבנים, על הדרך לירושלים. הם השתמשו במים לצרכיהם ובעיקר לצרכי חקלאות. הם  כינו את  מקום בשם הלטיני "אקווה בלה", שפירושו "המים היפים".

מבצר צלבני בגן לאומי עין חמד

המבנה הצלבני הוא למעשה בית חווה מבוצר בעל שתי קומות שאל חצרו המרכזית תוכלו להיכנס מבעד לשער מקושת ודלתות עץ כבדות  שבחומה הצפונית. בתוך המבנה תוכלו להתרשם משני חדרים גדולים וחשוכים ( מאוד נעימים בימים החמים) בחדר המזרחי תוכלו למלוא גם שרידים של מתקני טחינה מאבן. מהחדר ניתן לצאת ולהבחין במקבץ עצי אלון  גדולים במיוחד. בשל גודלם וגילם העתיק, הוגדר חלק זה כשמורת טבע (לצד הגן הלאומי) וזאת במטרה לשמור על העצים הללו מכל משמר.

דולבים בשלכת (1).JPG, צילום: איל מיטרני

משם , אם יש כח לטיפוס קליל, ניתן לחצות את ערוץ הנחל ולטפס בשביל העולה בינות הטרסות החקלאיות שמאפיינות כל כך את אזור זה של הרי יהודה,לחלוף במעין מנהרה טבעית שיצרו שתי שורות ארוכות של עצי אורן, לעצור לתצפית על כפרי האזור ולהגיע עד למערת קבורה מסתורית מימי בית שני!כאן כן מודיעין:

כאן כן מודיעין:

משך הטיול: כשעה. ניתן לשהות במקום ולבלות בנוף היפה ובצל הנהדר. מתקני הפיקניק מאפשרים בילוי נוח. בנוסף, מסלול הטיול עד למבנה הצלבני מותאם לעגלות ילדים ולמוגבלים בהליכה.

אטרקציות ונקודות חובה: מבנר צלבני ושרידי חווה חקלאית פלגי הנחל, מתחם פיקניקים, מדשאות

מתאים ל: כל הגילאים, כולל תינוקות בעגלות

מה להביא? מים, כובע.

לדף הגן הלאומי עין חמד – הקישו כאן

 

לזחול בנבכי ההיסטוריה

שמורת טבע חורש עדולם- טיול מערות ופריחות בחורבת מדרס לגעת בהיסטוריה ולהרגיש כמו אחד מהמורדים של בר כוכבא!

חורבת_מדרס_-_יעקב_שקולניק.JPG, חורבת מדרס, מבט מבפנים. צילום: יעקב שקולניק

דמיינו לכם זחילה הרפתקנית לאור פנסים במחילות מסתור ומערות חבויות בין עצי חורש, סיפורים על מרד בר כוכבא המפואר ואפילו פרמידה! זהו בדיוק מה שתוכלו לחוות בטיול משפחתי בשמורת טבע  חורש עדולם- חורבת מדרס.

חורבת_מדרס_–_יעקב_שקולניק.JPG, חורבת מדרס. צילום: יעקב יעקב שקולניק

שמורת טבע חורש עדולם משתרעת על פני שטח עצום של 6,532 דונם בגבעות השפלה הגבוהה. בתחום השמורה יש אתרי עתיקות רבים ונראה שהאזור היה מיושב בצפיפות בימי הבית השני, אך נמצאו ממצאים עוד מתקופות קדומות יותר. אחד האתרים המרתקים  בשמורה הוא חורבת מדרס – שרידי יישוב קדום שהשתרע על פני יותר מ-250 דונם ובו נתגלו לא פחות מ-56 מערות ובורות מים תת קרקעיים (!), אבל הממצא המפעים ביותר ביישוב הוא מחילות המסתור המפותלות שנחפרו בו בתקופת מרד בר כוכבא. המסלול עובר בין שרידי היישוב העתיק, מעל ומתחת לאדמה, וכולל זחילה ארוכה במיוחד (20 דקות) ולאור פנסים במחילות הסודיות. מחילות סודיות אלו שימשו את לוחמי בר כוכבא היהודים במלחמתם ברומאים.  את הסיור במערת המסתור תוכלו להתחיל בפתח הכניסה שבחלקו העליון של הבור, אורכו הוא כ-100 מ', ובו מחזירי אור לסימון הדרך. הזחילה במערה היא בכיוון אחד, והיציאה היא מפתח אחר הנפתח אל תחתית בור הפעמון. במהלך הזחילה, תוכלו לדמיין את הלוחמים של בר כוכבא, מסתתרים מפני הרומאים ואף מחביאים כאן כלי נשק לקראת המאבק. חשוך, קריר ובעיקר צפוף… תוכלו לדמיין את עצמכם שוהים במקום כזה במשך שעות?? המלצה שלי – להכנס ללא תרמיל וכדאי לתכנן זחילה במכנסיים ארוכים! מי שקצת חוששמהזחילה יוכל להתנסות בזחילה קצרה – מעין טעימה מהזחיל הגדולה. אם עברתם שם בהצלחה והסתקרנתם – המשיכו. אם התעוררו חששות. אולי כדאי להסתפק בטעימה…

חורבת_מדרס__-_יעקב_שקולניק.JPG, הפירמידה בחורבת מדרס. צילום: יעקב יעקב שקולניק

לאחר הזחילה במחילות המסתור תוכלו לעלות בשביל בין עצי חורש אל ה״פירמידה״ במעלה המדרון. זהו מבנה יחיד במינו בישראל. הפירמידה נמצאת בבית הקברות של היישוב הקדום ששכן בחורבת מדרס, ונראה כי שימשה מצבת קבורה לזכר אנשים שנקברו במערה סמוכה. מראש הפירמידה ניתן לערוך תצפית מרהיבה על מרחבי שפלת יהודה המאופיינים  בחורש טבעי ים תיכוני.

סובב_חורבת_מדרס_–__יעקב_שקולניק.jpg, סובב חורבת מדרס. צילום: יעקב שקולניק

התחנה הבאה בסיור היא מערת קבורה מפוארת, חצובה בסלע. במערה שני חדרים ובהם כוכי קבורה באורך 1.80 מ'.. המשיכו בשביל היוצא מהמערה, והגיעו לקולומבריום (שובך יונים ביוונית) במערת פעמון שתקרתה קרסה. בדפנות של מערה זו נחצבו כוכים קטנים, ונראה כי גידלו בהם יונים למאכל ולשימוש בלשלשת לזיבול שדות. ייתכן גם שהשתמשו בהן לפולחן. לאחר הביקור במערות מומלץ לפרוש שמיכה וליהנות מפיקניק נהדר בשמורה וכמובן להשאיר נקי כי אין פחי אשפה לאורך מסלול הטיול. חג שמח!

סובב_חורבת_מדרס_-_יעקב_שקולניק.JPG, סובב חורבת מדרס. צילום: יעקב שקולניק

כאן כן מודיעין:

משך הטיול: מסלול מעגלי. אורך שביל הטיול כשני קילומטרים. הסיור המלא נמשך כשעתיים, כולל כחצי שעה במערכת המסתור.

אטרקציות ונקודות חובה: זחילה במערות המסתור, תצפית מהפרמידה, סיור רגלי בין שרידי עבר בחורבה גדולה, ביקור בקולומבריום, פריחות בעונה.

מתאים ל: כל הגילאים. הזחילה במערות מומלצת לילדים מגיל 3.

מה להביא? מים, כובע, קרם הגנה, בגדים ארוכים ופנסים לזחילה במערות.

 

כמעיין המתגבר – טיול מעיינות ומצוקים בעין פרת

אחת מפינות החמד ומסלולי הטיול הקסומים ביותר לטיול היא עין פרת, שבשמורת נחל פרת (הידועה בערבית כ- ואדי קלט). באמת שאפשר לבלות במקום יום שלם. בשמורה ריכוז גדול של טבע בראשיתי מתפרץ כמעיינות, נביעות ונחל זורם לצד שרידי אמות מים קדומות, מנזר פעיל, אתר מוכרז לגלישה ולטיפוס מצוקים, שרידי תחנת שאיבה בריטית, שולחנות פיקניק, חורשה מוצלת ומסלולי טיול ברמות קושי שונות.

גלישת מצוקים בעין פרת – ערן קרוזל.jpeg, גלישת מצוקים בעין פרת - ערן קרוזל

בטיול זה אמליץ להגיע לתחילתו של המסלול, מקום המותאם לכל גיל שבו פינות חמד ומקורות מים מפכים, וכמובן האטרקציה המרכזית- עין פרת, אחד משלושת מעיינותיו של נחל פרת הנמצא בסמוך ליישוב ענתות. תוכלו להגיע לכאן וליהנות משכשוך במים הנעימים בנחל או בבריכת התמר המקסימה ולהתרשם מהמצוקים המדבריים הניבטים מכל עבר לצד הצמחייה הירוקה, הנחל והמעיינות ותוכלו להרגיש מהו נוה מדבר אמיתי!

בריכה בעין פרת – ערן קרוזל.jpeg, בריכה בעין פרת. צילום: ערן קרוזל

כאן כן מודיעין:

משך הטיול: מחצי שעה ועד שעתיים או אפילו יום שלם, תלוי בכם. ניתן להגיע ישירות למעיין ולהתקדם בקצב שלכם לעבר הנחל.

אטרקציות ונקודות חובה: מעיין מדברי, צמחייה ובעלי חיים מדבריים, מנזר פעיל ושרידי אמת מים קדומה.

מתאים ל: כל הגילאים.

מה להביא? נעלי הליכה נוחות, מים, כובע, קרם הגנה,  בגדי ים, ציוד לפיקניק.

לדף שמורת טבע עין פרת – הקישו כאן