המלצות לטיולי סוכות במישור החוף ובירקון

מאת: יעל לרנר – עבור רשות הטבע והגנים 01/10/2018

הסתיו, התקופה האהובה עלי במיוחד. אם בשל האווירה המיוחדת שיש בו, האוויר הצלול, ריחות הפריחה המשכרים ואהבת הארץ והאדם ששוררת כאן בקרב כל. חוץ מזה, זוהי התקופה היפה והטובה ביותר לטיולים, כי מזג האוויר סתווי ונפלא.

תל אפק, צילום: מנו גרינשפן
תל אפק, צילום: מנו גרינשפן

הפעם החלטתי לחבור לאנשי רשות הטבע והגנים שאחראים לגנים הלאומיים ושמורות הטבע היפות שיש לנו ברחבי הארץ, ולהזמין אתכם למסלולי טיול סתוויים במיוחד והפעם- בלב הארץ, איזור המתחיל במישור החוף ועד הירקון- איזור המציע שילוב נפלא של חופים יפהפיים, נופים ירוקים ושפע של טיולים קלילים ורגועים המתאימים לכל המשפחה- טיול בשמורת שער פולג השלוה, תצפית מרהיבה על הים ממבצר אפולוניה או על צבים רכים הנהנים משמש חמימה בנחל אלכסנדר. או אולי דווקא ביקור בבריכת הנופרים הקסומה ופיקניק מהנה בגן לאומי מקורות הירקון?

חשוב לי להדגיש שהטבע שלנו הוא משאב יקר, אז שימרו על הניקיון, לכו בשבילים המסומנים, והכי חשוב- מטיול נכון חוזרים בשלום! שנצא לדרך?

שמורת טבע שער פולג

שמורת טבע  שער פולג היא מהמקומות האלה שממלאים את הלב והנפש ומתאימים מאוד לטיול יומי נינוח במיוחד. זו שמורה חבויה ונסתרת בואכה פארק יקום, שיש בה הכל מהכל: אגם, פריחות בעונה, שבילי הליכה קטנים ופינות חמד לצד האגם ואפילו תל מקסים שאפשר לטפס וללכת על פסגתו כדי להשקיף על שטחי חקלאות, שפך נחל פולג ואפילו מחצבה קדומה! שמורת שער פולג היא שמורה קטנה אך חשיבותה גדולה בשימור סביבת חיים על רכס הכורכר.

רכסי הכורכר הם נוף ייחודי לישראל והם הולכים ונעלמים מנופי הארץ בשל בלייה, פיתוח והרס מכוון.

שער פולג 2. צילום יעל לרנר.jpg, שער פולג - צילמה יעל לרנר

אם תהיתם אי פעם מהו מקור שמו של נחל פולג כדאי לדעת, כי נחל פולג זרם בעבר, וכשהוא נתקל ברכס הכורכר, הוא נעצר והחלו להיקוות ביצות. עוד בימי קדם מצא האדם פתרון לניקוז הביצות ופער פתח ברכס הכורכר, פתח שגרם לפילוג הרכס לשניים- והרי לכם נחל "פולג"! חוקרים מעריכים כי אזור זה של הרכס יושב כבר בתקופת הברונזה ומאז התיישבו בו שוב לאורך השנים, שכבה על שכבה יצרה את תל פולג עליו תוזמנו לטייל בהמשך הטיול. בצדו הצפוני של התל נחפר חפיר שבו עובר אפיקו של נחל פולג. נוף הנחל מהתל מרשים במיוחד. ממערב לרכס תוכלו להבחין במחצבת כורכר נטושה ובאגם יקום המתמלא במים בימי החורף. מראש הרכס תוכלו גם לראות מצפון את היישוב אודים, ומצפון-מערב את נתניה הנושקת לחוף הים התיכון. כשמגיעים מומלץ להחנות את הרכב בחניון פארק יקום, לרדת בירידה נוחה יחסית לכיוון האגם ולמצוא פינת חמד כדי לערוך פיקניק מענג לצד האגם.

שער פולג 1. צילום יעל לרנר.JPG, שער פולג - צילמה יעל לרנר

שימו לב: אין להבעיר אש במקום. לאחר הפיקניק התחילו לצעוד בשביל עפר נעים החולף לצד צמחיית נחלים סבוכה לגדות האגם. למי שתוהה, ראיתי הורים שצעדו עם עגלה בשביל זה, אך חברנו העדיפו לצעוד עם תינוקם במנשא. לאחר צעידה קלה תבחינו בגבעת כורכר קטנה בתוך מחצבה – אחד השרידים לתל עתיקות קדום – תל פולג. לצד התל מצטלבים כמה שבילים. הסימון הכחול ממשיך ישר צפונה, בדרך עפר נוחה, עד לעיקול נחל פולג. הסימון השחור פונה ימינה ועולה לרכס הכורכר ממנו ניתן לצפות על הסביבה. אנחנו המשכנו עם הסימון השחור וטיפסנו על רכס הכורכר לנקודת תצפית מוגנת במעקה בטיחות כדי לצפות בנוף המקסים: מטעי הסביבה, נחל פולג ועוד.

שער פולג 4. צילום יעל לרנר.jpg, שמורת שער פולג. צילום: יעל לרנר

לאחר מכן התחלנו ללכת על רכס הכוכר עצמו, הליכה מקסימה שבה תחושו התרוממות רוח מהאוויר הצלול והנוף. לאחר הליכה קצרה תגיעו לכמה אבנים ענקיות שהילדים לא יפסיקו לטפס עליהן! לאחר מכן תוכלו לחזור בדרך שהגעתם וללכת לכיוון חורשת אורנים, שבה שולחן פיקניק נחמד וגם מצבת זיכרון למגיני מושב אודים במלחמת העצמאות. המשיכו בשביל לעבר מטע זיתים מקסים ותבחינו בשני מבני כורכר ששימשו לשאיבת מים מהנחל הסמוך (המבנים מגודרים והכניסה אליהם כיום אסורה). עבורינו הטיול הספיק וחזרנו בדרך שבה הגענו, אלה המעוניינים להמשיך יוכלו לטפס בשביל מהחורשה לכיוון צפון-מערב במעלה הגבעה. סימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא פס צבע ביניהם) מפנה מהשביל הראשי ימינה, לעבר מערה חצובה בסלע הכורכר, ששימשה כרפת הראשונה של אודים הישנה. הכניסה למערה עצמה אסורה כיום בשל סכנת התמוטטות. וכן למבנה קטן – שריד מהיאחזות אודים הישנה. מושב אודים, הנמצא כיום מעבר לנחל פולג, הוקם באתר זה ב- 29 באוגוסט 1948 ועבר לאחר פחות משנתיים להתיישבות הקבע במקומו הנוכחי. המבנה עצמו שימש כמזכירות המושב. לקינוח, תוכלו להמשיך בשמורה לכיוון מערב עד לחוף הים ולהתרוצץ בדיונות שלמרגלות מכון וינגייט או אפילו להגיע לטבילה מרעננת בחוף הים. תוכלו ללכת ולחזור או להשאיר רכב אחד בחוף הים.

שער פולג 3. צילום יעל לרנר.jpg, שער פולג צילמה יעל לרנר

כאן כן מודיעין:

 משך הטיול: תלוי בכם, כשעה ועד שלוש שעות, כולל פיקניק

אטרקציות ונקודות חובה: גבעות כורכר, פריחות בעונה, אבנים ענקיות לטיפוס, אגם, תצפית מרהיבה

מתאים ל: כל הגילאים, תינוקות במנשאים

מה להביא? מים, כובע, קרם הגנה.

לדף השמורה הקישו כאן

 

צב השעה- מסלול טיול מענג בגן לאומי נחל אלכסנדר

נחל אלכסנדר, הקרוי על שמו של אלכסנדר ינאי, זורם מהרי שומרון ועד לשפך בחוף בית ינאי בים התיכון. הנחל, שהיה מזוהם בעבר, שוקם בחלקו וכיום, תוכלו לצאת למגוון מסלולי טיול לאורך הנחל. הפעם נצא לטיול המתחיל בגשר הצבים הסמוך לפארק צבי הנחל ונמשיך מערבה לחלק ה"פראי" יותר של הגן הלאומי.

אלכסנדר 1חורף 2001.jpg, נחל אלכסנדר

את גשר הצבים  בנו ראשוני כפר ויתקין בשנות ה-30 של המאה ה-20. זה היה גשר מרשים, בנוי בולי עץ עבים, אך הוא חרב בשיטפון גדול בשנת 1991 ובמקומו נבנה גשר בטון צר. לא תוכלו שלא להתעכב באיזור הגשר המטופח שבו מדשאות ומעקה מסודר כדי להביט בצבי הענק הרכים היוצאים ונכנסים למים ומדי פעם עוצרים על הסלעים, לנמנם בשמש הנעימה. כל ילד כמבוגר ישמחו להתחיל את הטיול בגשר הצבים ולהמשיך אחר כך לטייל בטיילת המסודרת והנעימה לצד הנחל.

צב רך בנחל אלכסנדר.jpg, צבים רכים בנחל אלכסנדר

הקטנים יוכלו לראות (אבל לא לגעת) בצבים רכים שחיים בנהרות, בנחלים ובאגמים ועשויים להגיע עד למשקל של 50 ק"ג. שימו לב, אסור להאכיל את הצבים, גם אם הם נוהרים לכיוונכם ומבקשים- זה מזיק ופוגע בהם וגם מסכן אתכם. בכל זאת, נשיכת צב רך אינה נעימה. לאחר הביקור בגשר תוכלו לצעוד מערבה בדרך עפר בגדה הצפונית של הנחל. הדרך עוברת מתחת לגשר הרכבת, מתעקלת צפונה עם אפיק הנחל ופוגשת בשביל שלאורכו בתחילת החורף פורחים נרקיסים.

נרקיסים בפולג – צילם עמי לזר.JPG

מעל השדה הפתוח, בהמשך השביל שלאורך הנחל, מתרוממת גבעה נמוכה ובראשה חורבת סמארה – מבנה ישן בנוי אבני כורכר – ממנה נשקף נוף יפה על האיזור. במורד הגבעה תוכלו להציץ במערות קדומות ששימשו מחצבות ולמרגלותיה, בצל עצי איקליפטוס, הוסדר חניון גדול ובו שולחנות פיקניק, ברזיות ושלט הסבר. מיטיבי הלכת שביניכם יוכלו להמשיך בגדה הצפונית של הנחל עד שפכו לים, מהלך עוד כ-2 ק"מ. הורים לילדים קטנים רצוי להשאיר רכב בשפך הנחל כדי להימנע מלחזור באותה הדרך.

כאן כן מודיעין:

 משך הטיול: תלוי בכם, כשעתיים ועד ארבע שעות, כולל פיקניק.

אטרקציות ונקודות חובה: נחל אלכסנדר, גשר הצבים, פינות לפיקניק, חורבת סמארה ותצפית יפה על האיזור

מתאים ל: כל הגילאים, תינוקות במנשאים.

מה להביא? מים, כובע, קרם הגנה, ציוד לפיקניק.

 לדף הגן הלאומי הקישו כאן

בחזרה לימי האבירים בגן לאומי אפולוניה

גן לאומי אפולוניה, צילם מנו גרינשפן

גן לאומי אפולוניה, השוכן בפאתי העיר הרצליה, הוא אחד מהמקומות האהובים עלינו לטיול יומי- מבצר, נוף מרהיב לים וסיפורים על אבירים וקרבות מזהירים- וסידרתם לכם יום טיול נהדר!

צילום: מנו גרינשפן

אפולוניה, הקרויה גם ארסוף ותל ארשף, היא עיר עתיקה ששרידיה נמצאים בשרון הדרומי, ממערב לשכונת נוף ים בהרצליה, בקירבת חוף סידנא עלי. העיר ארשף (ארסוף) הוקמה במאה הרביעית לפני הספירה, תחת השלטון הפרסי. בהמשך, אצל היוונים, שימשה כעיר נמל, ואז גם שונה שמה מארשף, על שם האל רשף, לאפולוניה, על שם האל אפולו. במאות החמישית והשישית לספירה נחשבה אפולוניה לעיר השנייה בגודלה מבין ערי החוף, אחרי קיסריה. בתקופה הביזנטית היא המשיכה לגדול ושוב נכבשה, הפעם על ידי המוסלמים. במאה ה־12 התחולל בקרבת מקום קרב חשוב, הלוא הוא קרב ארסוף. הצלבנים, בהנהגת ריצ'רד לב הארי, הביסו את המוסלמים בהנהגתו של צלאח א-דין. קרב זה ביסס את מעמדה של הממלכה הצלבנית במישור החוף במאה השנים הבאות. האבירים ההוספיטלרים הפכו את ארסור למבצר חזק, אך ללא הועיל. במאה ה- 13 עלה עליו הסולטן הממלוכי ביברס בכבודו ובעצמו. במקום התנהל קרב מר במשך 40 יום, ובסופו אילץ הסולטן את האבירים להרוס את חומות המבצר במו ידיהם, וכך נחרבה אפולוניה.

שביל הפריחה עם מרפסת נוף לים בגן לאומי אפולוניה, מנו גרינשפן

אז חוץ מהסיפור המרתק ומעורר הדמיון של המקום תוכלו לבלות יום נהדר במסלול טיול קליל במיוחד. התחילו לצעוד לעבר החפיר הדרומי, תעלה ברוחב 10 מטרים התחומה בשני קירות זקופים, להגיע למרפסת עץ נגישה, הצופה על האזור שמדרום לתל ועל שרידי וילה מהתקופה הרומית. הווילה כללה חצר מרכזית פתוחה ובמרכזה ברכת מים מוקפת בטור עמודים, ונשקף ממנה מראה מרהיב עין של הים. במקום זה מתפצל השביל, ודרך שאינה נגישה לאנשים עם מוגבלות ולעגלות עוברת ליד שתי ברכות מים מעל הווילה. המשיכו בשביל הנמשך על ראש הרכס וחולף על פני בור מים עות'מאני. בתקופה מאוחרת יותר כנראה שימש הבור ככבשן לשרפת גיר ועץ כדי להפכם לסיד. המשיכו בשביל הראשי עד למרפסת עץ נוספת, על תוואי הגשר שהוביל אל המבצר. הגשר נהרס עם המבצר, אך עדיין אפשר לראות בתחתית החפיר את שני העמודים שתמכו אותו. השביל מגיע עד פתח המבצר הצלבני עצמו- גולת הכותרת של הטיול, אליו תוכלו להיכנס ברגל. המבצר ​הצלבני שוכן בצפון-מערב העיר. ההרס הרב שהותירו אחריהם הכובשים הממלוכים ניכר בכל פינה: חומות הרוסות, חדרים שרופים ואבני בליסטראות (כדורי אבן) שירו התוקפים על המבצר. המשיכו אל המדרגות המובילות ל"מגדל העוז". בראש שרידי המגדל בנויה מרפסת תצפית וממנה נגלה נוף מרהיב: במערב- חוף הים, בצפון- ארובות תחנת הכוח בחדרה, ובדרום ארובות תחנת הכוח באשדוד. ביום בהיר מאוד תוכלו להבחין גם בארובות תחנת הכוח באשקלון. מכאן נראים גם שרידי הנמל הצלבני, ששכן ממש למרגלות המצודה.

אפולוניה-יעל אילן-20.jpg, אבני בליסטראות באפולוניה - צילמה יעל אילן

כאן כן מודיעין:

 משך הטיול: תלוי בכם, המסלול הקצר אורך כשעת הליכה בקצב נינוח.

אטרקציות ונקודות חובה: מבצר עתיק, מצוק כורכר, תצפית לים רחב ידיים, סיפורים על אבירים וקרבות.

כמה עולה? בתשלום.

מתאים ל: כל הגילאים, המסלול הקצר נגיש לעגלות ילדים.

מה להביא? מים, כובע, קרם הגנה.

לדף הגן הלאומי אפולוניה – הקישו כאן

 

לגלות מחדש את פינות החמד של הירקון – טיול בתוך ציור חבצלות המים של מונה

צילום: דורון ניסים

נחל הירקון מתפתל לאורך 27 קילומטרים – מהמקורות בראש העין ועד לשפך בתל אביב. במשך שנים מבוצעות בהצלחה פעולות לשיקום אקולוגי מקיף לנחל הכוללות שיפור איכות המים, החי והצומח וטיפוח אתרים היסטוריים ופינות חמד בצד הנחל. אחת מאותן פינות חמד היא בריכת הנופרים השוכנת סמוך למעיינות הירקון.

בריכת הנופרים בירקון. צילום: איל מיטרני

אורכה של הבריכה הוא כ-100 מטרים והיא מוקפת קנים, עצי ערבה וצמחיית נחלים עשירה. הבריכה זכתה לשמה בזכות צמחי הנופר הצהוב המכסים בעליהם הגדולים חלק ניכר משטח הבריכה. בריכת הנופרים היא "כספת הטבע" של הירקון. בשל הרגישות האקולוגית של המקום אסור לערוך לידו פיקניקים ואסור בתכלית האיסור להיכנס למים. הכניסה ללא תשלום, אך הבריכה מגודרת ופתוחה לביקור בשעות מוסדרות.

אנחנו אוהבים להגיע ולטייל בגן לאומי ירקון  מתחם תל אפק, משום שיש בו שפע של מסלולי טיול לכל גיל, כולל בריכות שכשוך קרירות ופלג נחל מפכה, היסטוריה מרתקת ומגוון מקומות מוצלים לפיקניקים, מתקני משחקים ופינות נעימות לרביצה מענגת.

שכשוכית בירקון – תום עמית.jpg, שכשוכית בירקון. צילום: תום עמית

במרכזו של תל אפק ממוקם מבצר אנטיפטריס – מדובר למעשה במבצר עות'מאני מהמאה ה- 16, מבצר אנטיפטריס הוא טעות שגורה משום שאנטיפטריס הוא שם העיר הרומית שבנה הורדוס על שם אביו אנטיפטר. בתקופה העותמנית בה נבנה המבצר, הוא נקרא בינאר באשי ( ראש המעין) השם נשמר עם השנים גם בשפה הערכית – ראס אל עין ובעברית בימנו – ראש העין. אפשר לעלות עם הילדים אל המבצר דרך שביל החצבים ולהתרשם מתאטרון רומי קטן ומהקארדו (הרחוב הראשי) – ולחפש את שרידי החנויות שבשולי הרחוב. (אם רוצים, אפשר לשחק במשחקי דמיון… מה מכרו בחנויות? מה לבשו? איזה ריחות הריחו ואיזה קולות שמעו) , בקצה הקארדו – תגיעו למבצר.

מטיילים בגן לאומי ירקון - תל אפק
גן לאומי ירקון – מבצר אנטיפטריס, צילום: מנו גרינשפן

אפשר להציץ בחרכי הירי, לטפס אל ראש המגדל המתומן (המגדל הדרום מערבי), להשקיף אל המרחבים ואל דרך הים המפורסמת ובעזרת משקפת הקבועה במקום, להציץ לעבר המבצר השכן – מגדל צדק. היוצאים מן המבצר בצידו המערבי יוכלו להשקיף על מתקן מקורות השואב היום את מעיינות הירקון המשמשים את תושבי הדרום ( כבר בשנות ה- 50 בפרוייקט ירקון – נגב) . בסמוך ליציאה מהמבצר מותקן שלט: תצפית נתן יונתן – ובו השיר "האיש ההוא" אותו כתב נתן יונתן  על עצמו ועל נוף ילדותו בסביבת הירקון והמבצר. מומלץ לקרוא את השיר עם הילדים ולחפש את המקומות שתיאר בסביבת הגן הלאומי. מתצפית נתן יונתן אפשר לרדת לכיוון האגם.

תל אפק, צילום: דורון ניסים

ישיבה שקטה בקרבתו תזמן לכם הפתעות מן הטבע – קרקורי צפרדעים, עופות מים המחפשים אחר מזון, מיני חרקים, ומעת לעת גם קפיצותיהם של דגים בתוך המים. אגב, חלקו הצפוני של האגם, הוא המקום המושלם  לצילום בלתי נשכח – אתם, וברקע האגם, המבצר וכל צמחיית הגדות. תוכלו לערוך פיקניק, לצאת לטיול אופניים או לטיול רגלי במתחם תל אפק, או אפילו להרחיק עד למרחק של כ- 45 דקות עד למתחם מקורות הירקון דרך ברכת הנופרים. מחיר הכניסה לגן לאומי ירקון כולל את שני המתחמים.

בברכת הנופרים תוכלו להתפעל מפנינה ייחודית של טבע בלב הכרך הסואן של גוש דן. אי אפשר שלא להתרגש מפינת השקט היפה הזו, ברכות מים, קול פכפוך, צמחיית גדות ירוקה תמיד ונופרים מקשטים את פני המים בעל ירוקים גדולים ובפריחה צהובה מיוחדת. שימו לב, הכניסה למים אסורה בהחלט מחשש לפגיעה בנופרים ובמיני בעלי חיים  השוכנים בברכות. כמו כן, הדלקת אש במתחם זה אסורה בהחלט. פעמים רבות מידי פינה מיוחדת זו עלתה באש בשל רשלנות מטיילים ומשך השתקמות החי והצומח הוא ארוך וקשה. מבריכת הנופרים יוצא שביל הממשיך אל מתחם מקורות הירקון, שם למעשה מסלול הטיול פוגש את חלקו המזרחי ביותר של הירקון, חלקו הנקי והשמור.  אם תלכו לאורך הירקון, תוכלו לפגוש את מסילת הרכבת ואת מבנה הפילבוקס שהגן על המסילה בשנות ה-30 של המאה ה-20. בהמשך תוכלו לנוח על ספסלים ולהינות מנוף הנחל וחווית הטבע השופע ותחושת הקסם שמאפיינת את המקום.

אם תרצו, תוכלו לבלות כאן עד היום למחרת בחניון הלילה שהוקם באתר במיוחד לחוויית לילה לאורך הירקון. הלינה בחניון מחייבת תיאום ותשלום מראש – הקישו כאן 

חניון לילה ירקון_29.11.08_צילום אבי בהרי (2).JPG

כאן כן מודיעין:

 משך הטיול: תלוי בכם ובמקומות שתבקרו בהם. אפשר הכל ביום אחד, אפשר לבחור במתחם אחד ובמועד אחר במתחם השני. טיול בכל מתחם יערך כשעתיים. ( לא כולל פיקניק וערסל) לטיול בין מתחמים, מתל אפק למקורות הירקון דרך ברכת הנופרים – מומלץ להקדיש לפחות 5 שעות.

אטרקציות ונקודות חובה: מבצר עתיק, פריחת הנופרים, ,שפמנוני ענק.

כמה עולה? הכניסה לגן לאומי ירקון מתחם  תל אפק ומתחם מקורות הירקון  היא בתשלום ( עלות הכניסה כוללת את שני המתחמים ביום הטיול) , הכניסה לבריכת הנופרים ללא תשלום.

מתאים ל: כל הגילאים.

מה להביא? מים, כובע, קרם הגנה, ציוד לפיקניק.

 לדף הגן הלאומי ירקון – הקישו כאן