צפו, חיות ב-60 שניות: החיים במפרץ אילת

14.11.2022

יש משהו באילת שהופך אותה לקצת "לא מפה". טריטוריה אחרת, רחוקה וקסומה, מעט חו"לית ומאוד יוצאת דופן. כזהו גם הטבע שלה. 

פזיות וכרומיות בשמורת הטבע הים הדרומי באילת. צילום: אסף זבולוני
פזיות וכרומיות בשמורת הטבע הים הדרומי באילת, צילום: אסף זבולוני

מוזמנים לצפות:

צילום: עמרי יוסף עומסי, חן טופיקיאן, ערן גיסיס, ד"ר אסף זבולוני | עריכה ובימוי: ליאור קסטנברג | קריינות: קובי מאור I הקלטה: שניר ויילר

מפרץ אילת

המפרץ הוא חלק מהבקע הסורי אפריקאי, ולכן הוא נחשב מפרץ עמוק יחסית. הוא גם נחשב מפרץ צלול, בעיקר בשל העובדה שהוא סגור והגלים בו חלשים. הצלילות הזו מאפשרת לקרני השמש לחדור עמוק יותר.

שתי התופעות האלו יצרו עושר אקולוגי מדהים, שפע של ערכי טבע ותופעות גיאולוגיות מרתקות בקנה מידה עולמי. זהו אחד האזורים העשירים והמגוונים בערכי הטבע שבו – יש בו מאות מינים של דגים טרופיים, צדפים, חלזונות, אלמוגים, חסרי חוליות, בטאים ועוד. כל המגוון הזה עטוף בנוף מדברי מרהיב של הרים אדמדמים נישאים, היוצרים סביבה דרמטית ויפיפייה.

שמירה על ערכי הטבע

עומרי עומסי, פקח ימי באילת מרשות הטבע והגנים אומר כי למרבה הצער כל היופי והעושר הביולוגי הזה נמצאים תחת לחצים כבדים. חלקם בקנה מידה מקומי כמו דייג, השלכת פסולת לים ועוד וחלקם נובעים מגורמים רחבים יותר כמו התחממות גלובלית.

כדי לשמור על ערכי הטבע הנדירים של המפרץ הוקמה שמורת טבע האלמוגים, אך לאחרונה גובר הצורך בהרחבה על השמירה של הסביבה הימית, מתוך הבנה ששוניות האלמוגים אינן יחידה מנותקת. דברים שקורים, למשל, במרבדי עשב הים בחוף הצפוני, משפיעים גם על שוניות האלמוגים.

בסקרים שנערכו בשנים האחרונות נראו בחוף הצפוני מרבדי עשב ים מרשימים, שהשתקמו בצורה נפלאה אחרי שהוצאו כלובי הדגים מהים. נצפה גם שיפור במצב הקרקעית החולית בזכות הירידה בעומס האורגני שנלווה לכלובים. בנוסף, ובעיקר בזכות פיקוח אינטנסיבי של היחידה הימית על הדייג בחוף הצפוני, החלו להגיע תצפיות מפתיעות על דגי סחוס (כרישים ובטאים) נדירים באזור זה.

שמורת האלמוגים באילת. צילם עומרי יוסף עומסי, רשות הטבע והגנים
שמורת האלמוגים באילת., צילום: עומרי יוסף עומסי, רשות הטבע והגנים

הסביבה הימית במפרץ אילת זקוקה היום לעזרתנו, אבל בתמורה לכך היא מעניקה לנו נכסים אדירים. לא צריך לצלול הרבה, מספיק לקחת שנורקל ולגלות עולם קסום של צבעים וחיים ממש מתחת לרגליים שלנו.

מי שיצלול מעט יותר יכול למצוא את עצמו שוחה לצד צב ים, דולפין, כריש-לוויתן (לא לדאוג, אם לא מפריעים להם הם אינם מסוכנים לבני אדם), סוסון ים או להקות גדולות של בתרנים בריקודים מסחררים. זו זכות אדירה שפיסה מדהימה כל כך של טבע נמצאת בארצנו הקטנטונת, ויחד איתה באה גם החובה לשמור עליה.

 

רוצים ללמוד עוד על חיות הבר בישראל? לחצו כאן >>